Kysely - Kilpailujärjestelmä

SJAL:n kilpailujärjestelmä on monipuolinen, mutta kaipaa päivittämistä. Tämä kysely kerää tietoja, joita sinä jäsenenä olet paras meille antamaan. Olet sitten vasta kilpailutoimintaan mukaan tullut, tai kokenut kilpailija, vastauksesi on arvokas. 

Vastausaika päättyy 30.5.2023

Kehitteillä on uusi Cup sarja. Sarjan avulla liitolla on mahdollisuus tehdä varainhankintaa, joka taas auttaa viemään toimintaamme eteenpäin. Cup sarja on reunaehto kyseisen varainkeruumallin toteuttamiseksi. 

Asiaa kuvaa sivun alareunassa liitteenä oleva kuva.

Idea Cup-sarjasta: 

  • sarjat: tähtäinjousi / taljajousi / tähtäimettömät jouset (sukupuolille omat sarjat)
  • pistelasku sijoitusten perusteella
  • seitsemän osakilpailua (talvikaudella kaksi kilpailua (joista toinen SM), kesäkaudella neljä osakilpailua (joista kolme SM-kilpailuja) ja syyskaudella yksi kilpailu)
  • Kesän SM-kilpailut olisivat tauluammunnan-SM, FITA-SM ja Maasto-SM
  • pisteisiin lasketaan mukaan viiden parhaan kilpailun sijoitus
  • viimeisen osakilpailun jälkeen rahapalkinnot (suhteuttu sarjan osallistujamääriin)
  • kolme erillistä Cup-kilpailu (talvi, kevä, syksy) asetetaan haettavaksi kuten SM-kilpailut

Idea Ranking-sarjasta:

Cup sarja korvaa osittain Ranking-sarjan, mutta ranking pisteitä haluttaisiin edelleen laskea. Tätä muutettaisiin kuitenkin siten, että pistelasku muutetaan rullaavaksi. Tuloksiin laskettaisiin edelleen 3 x hallitulos ja 3 x ulkokauden tulos. Sukupuolet omissa sarjoissa. Tulos vanhenisi aina kahden vuoden jälkeen. Ranking-sijoitusta voidaan hyödyntää mm. arvokilpailujen karsintoihin haettaessa tai suorissa kv. kilpailiujen valinnoissa. 

Halli-SM kilpailuihin järjestettäisiin aina karsinta, joka alkaisi aina edellisistä halli SM-kilpailuista. Karsinta tuloksen muodostaisi kolme hallitulosta (18m tai 25m). 

Idea Junnu Cupista:

Muutetaan Junnu Cupia siten, että sarja koostuu talven ja kesän Junnu-SM kisoista ja sekä talvella, että kesällä ammuttavasta Junnu Cup osakilpailusta, jotka ammutaan kahdessa vaihtoehtoisessa paikassa. Toinen Etelä-Suomessa ja toinen Pohjois-Suomessa. Osallistuja voi valita, kumpaan kilpailuista osallistuu. Pisteet lasketaan hajautetuissa kilpailuissa peruskilpailun tuloksista ja SM-kilpailuissa lopullisista tuloksista. Pisteisiin lasketaan mukaan kaikkien kilpailujen tulokset. 

Idea Divari-sarjasta:

Divari-sarjaan lisätään finaalikilpailu, joka toteutettaisiin syksyllä samassa kilpailussa Cup-sarjan kanssa. Finaaliin kutsuttaisiin kaikkien aselajidivarien ykkösdivarin viisi parasta joukkuetta ja paras 2-n. divarien joukkue, jos tämän tulos on parempi kuin kuudenneksi sijoittuneen ykkösdivarin joukkueen tulos.  Jos ykkösdivarissa on vähemmän kuin viisi joukkuetta, täydennetään kilpailua kakkosdivarista paremmuusjärjestyksessä. 

Seurojen on nimettävä joukkueet kilpailuun. Finaaliin pääsee vain jos joukkue on ampunut minimimäärän divarikilpailuja. Finaalia ei järjestetä sarjoissa, joissa on alle neljä joukkuetta. 

SM-kilpailujen formaatit:

SM-kilpailujen formaateista on käyty keskustelua. On esitetty, että joukkuekilpailut olisivat pakollisia kaikissa tauluammunnan SM-kilpailuissa. Nyt nämä ovat jääneet pois useista Halli-SM kilpailuista tila- / aikapuutteen johdosta. 

Toisena vakioaiheena on Junnu-SM kilpailujen kesto, joka nykyisellä mallilla on liian pitkä. Tähän on esitetty kilpailun jakamista kahdelle päivälle (esim. niin että kilpailu alkaa lauantaina puolelta päivin peruskilpailuilla ja sunnuntaina ammutaan henkilökohtaiset ja joukkuefinaalit kaikissa sarjoissa). 

Idea lisenssijärjestelmästä:

Kertalisenssi otettaisiin käyttöön kaikissa sarjoissa. Harrastajasarajassa lisenssin hintana 5€ ja muissa sarjoissa esim. 25€. per kilpailu. Tarkoituksena on lisätä sellaisten harrastajien kilpailemista, jotka kisaavat vain kerran tai kaksi vuoden aikana. Lisenssin hintaa ei voida toisaalta laskea kovin alas, jotta kokonaistuotto lisensseitä ei romahda. 

Idea pudotuskilpailuista:

Kilpailuissa on paljon sarjoja ja vähän kilpailua. On esitetty ajatus, että yhdistämme hallikilpailuissa kaikki sarjat aselajeittain yleinen, 50, 17 ja 20 (ml. sukupuolet) samaan pudotuskaavioon. Tämä olisi oletuksena kaikissa hallikilpailuissa. Järjestäjä voisi erikseen poiketa tästä. Tauluammunnassa samaa mallia voisi soveltaa taljaluokissa myös ulkona (koska matka ja taulu ovat samoja). 

Idea muista kilpailuformaateista:

Lisätään sääntöihin ryhmä muut kilpailuformaatit. Esimerkkinä Porissa käytetty timanttikaavio, jossa kaikki ampuvat pudotuskierroksia loppuun asti. Toisena esimerkkinä Face-to-Face tyylinen kilpailu.

Kiitos osallistumisesta lajimme kehittämiseen!