Rion olympialaiset ja paralympialaiset keräsivät huomion

Mediahuomio oli taattu jousiammunnalle, kun Taru Kuoppa ja Samuli Piippo toivat Suomelle viime hetkillä kaksi olympiapaikkaa Rioon. Huomiota täydensi paralympialaisiin osallistuneet Jean-Pierre Antonios ja Lontoon paralympiavoittoa puolustanut Jere Forsberg.

Jo etukäteen mediassa kohistiin normaalin arjen keskeltä olympialaisiin lähtevistä Taru Kuopasta ja Samuli Piiposta, jotka eivät ole ammattiurheilijoita, kuten valtaosa muusta Suomen joukkueesta ja kilpakumppaneistaan. Koska Kuopalla on lisäksi lapsiperheen arki pyöritettävänään, oli mielenkiintoinen henkilökuva taattu.

Sekä Kuoppa että Piippo saivat olympiapaikkansa viime hetkillä, Piippo toukokuussa EM-kisoista ja Kuoppa kesäkuussa viimeisestä karsintakisasta maailmancupin yhteydessä.

Suomalaiset lähtivät olympialaisiin muita kumartelematta. Taru Kuoppa säväytti sijoittumalla alkukilpailussa upeasti sijalle 14 tuloksella 643. Lahtelaisen ennen Rioa kahdesti parantelema SE-tuloskaan ei jäänyt kauaksi – kahden pisteen päähän.

"Oli aika kova jännitys ja kisa lähti tahmeasti liikkeelle. Mutta sitten huomasin, että sain hyviä tuulirakoja, ja homma alkoi kulkea", Kuoppa kuvaili alkukilpailuaan.

Ensimmäisellä pudotuskierroksella Kuoppa sai vastaansa Myanmarin San Yu Htwen alkukilpailun sijalta 51. Alkukilpailun tulosten valossa Kuoppa oli selvä ennakkosuosikki otteluun, mutta niin vain sai myanmarilainen ammuntansa kulkemaan ratkaisevassa paikassa ja vei ottelun 7-3. Hän eteni vielä seuraavallekin kierrokselle, kunnes pronssille tietään raivaava Etelä-Korean Ki Bo Bae tiputti hänet. Voiton vei Chang Hye Jin niin ikään Etelä-Koreasta ennen Saksan Lisa Unruhia, joka nousi alkukilpailun sijalta 21 hopealle.

Kuoppa oli tappiosta huolimatta hyvillä mielin pudotuskisan jälkeen. "Valmistautuminen meni hyvin enkä tekisi mitään toisin sen osalta. Jännitin jonkin verran ja se vei parhaan terän omasta ammunnasta. Tuulet ovat täällä oikukkaat ja peruskilpailussa sain ne haltuun, nyt en niin hyvin. Olen onnellinen, että uskalsin yrittää vielä olympialaisiin, vaikka ehdin jo kertaalleen lopettaa. Juuri nyt tuntuu, että jaksan jatkaa vielä seuraaviinkin kisoihin."

Piipolla tekniikkaongelmia


Miesten kisassa Samuli Piippo valitteli kriittisellä hetkellä hukkunutta tekniikkaa. Ammunta ei Riossa sujunut aivan normaalilla tasolla, mikä luonnollisesti harmitti oululaista. Alkukilpailun 54:s sija tarkoitti kovaa vastusta jo ensimmäisellä pudotuskierroksella, kun vastassa oli alkukilpailun 11:s Florian Floto Saksasta.

"Ei ihan nappiin mennyt, kauaksi jäin omasta parhaasta suorituksestani. Suunta siirtyi laidasta toiseen, ammunta ei rauhoittunut missään vaiheessa, Piippo kommentoi alkukilpailun suoritustaan. Etelä-Korean Kim Woojin nakutteli alkukilpailussa komean ME-tuloksen 700 pistettä.

Pudotusottelussa Flotoa vastaan tekniikkaongelmat jatkuivat ja Piippo joutui toteamaan saksalaisen paremmaksi jo kolmella sarjalla 6-0. Piipon sijoitukseksi tuli 33:s.

"Totta kai olisin mielelläni ollut 16:n parhaan joukossa, mutta kovaa olisi pitänyt ampua, jotta olisin voittanut saksalaisen", Piippo sanoi Sambodromon kisapaikalla ottelun jälkeen. "Suoritukseni oli heikko. Se oli samanlaista ammuntaa kuin harjoituksissa. Oli vaikeaa löytää keskustaa. Tekniikkani hajosi, sieltä se kiikastaa."

Ensimmäinen olympiakokemus jäi Piipon mieliin kuitenkin mahtavana. "On ollut upeaa olla matkassa mukana. Olen saanut kannustusta niin tutuilta kuin tuntemattomiltakin."

Uran jatkoa Tokioon asti oululainen ei vielä osannut sanoa. "En ole lyönyt vielä lukkoon suunnitelmiani Tokion suhteen. Olen tuolloin 40-vuotias eli ei se mahdottomuus olisi. Seuraavat vuodet kertovat mitä tapahtuu."

Miesten kilpailun voitti lopulta Etelä-Korean Ku Bonchan ennen Ranskan Jean-Charles Valladontia ja Yhdysvaltojen Brady Ellisonia.

Paralympialaisissa odotukset Forsbergiin 


Paralympialaiset valtasivat olympiakisojen suorituspaikat olympialaisten jälkeen. Avoimessa taljajousessa ampuva Jere Forsberg lähti Rioon hyvin erilaisista asetelmista kuin neljä vuotta sitten Lontoon paralympialaisiin. Lontoossa Forsberg tuli tuntemattomuudesta voittoon aivan kansainvälisen uransa alussa. Riossa jokainen halusi paralympiavoittajan päänahan, ja kotiyleisö odotti mitalia.  

Alkukilpailussa kymmenenneksi sijoittunut Forsberg kamppaili tuulen kanssa jo alkukilpailussa, mutta sai sen alkukilpailun lopulla hallintaansa. Ensimmäisen pudotuskierroksen vastuksen, Puolan Adam Dudkan, hän selvitti helposti pistein 141-136.

Toisella pudotuskierroksella Forsberg hävisi harmittavasti Italian Alberto Simonellille luvuin 136-140. Pekingissä hopeaa ampunut italialainen otti etumatkaa heti ensimmäisessä sarjassa ja piti sen loppuun saakka.

"En tosiaan ole tyytyväinen suoritukseeni. Viimeiset kolme sarjaa olivat jo hyviä, mutta peli menetettiin kahdessa ekassa sarjassa. Kyllähän tuota lähdin voittamaan. Nyt harmittaa", myönsi Forsberg tuoreeltaan kisan jälkeen.

Olosuhteet jousiammunstadionilla olivat erittäin vaikeat kovan ja pyörivän tuulen vuoksi.

"Tuuli oli ihan erilainen kuin harjoituskentällä. Siellä ei ollut mitään ongelmia. Täällä tuuli painoi etukättä niin, ettei tähtäys meinannut taululla pysyä. Mutta turha selitellä, italialainen oli parempi", Forsberg totesi.

Espoolainen sijoittui lopputuloksissa yhdeksänneksi. Simonelli nappasi lopulta hopean hävittyään pisteellä kultaan ampuneelle Yhdysvaltojen Andre Shelbylle. Pronssille ylsi Jonathon Milne Australiasta.

Sairastelu vei parhaan terän Antoniokselta

 
Miesten W1-luokassa Jean-Pierre Antonios oli vaikeuksissa alkukilpailussa, sillä pari päivää jatkunut flunssa oli vienyt miehestä parhaan terän. Flunssa yhdistettynä tuuliseen kisaan vei voimia, kun oli purettava suoritus useita kertoja. Alkukilpailun sijoitus oli totuttua hieman alempana tulosluettelossa, sijalla 12.

Pudotuskierroksella vastaan tuli heti alkukilpailun viides, Iso-Britannian John Walker. Britti sai otteluun erinomaisen alun Antonioksen kamppaillessa puuskittaisessa tuulessa. Turkulainen ei saanut viiden pisteen etumatkaa kurottua umpeen vaan joutui toteamaan Walkerin paremmaksi pistein 131-123.

Walker eteni lopulta paralympiavoittoon ennen hopealle sijoittunutta Tshekin David Drahoninskyä ja pronssille yltänyttä Slovakian Peter Kinikiä. Antonios oli lopputuloksissa yhdeksäs.
 

Olympialaisten tulokset: http://www.ianseo.net/Details.php?toId=1345

Paralympialaisten tulokset: http://www.ianseo.net/Details.php?toId=1348


Teksti: Anne Lantee
Kuvat: World Archery ja Paralympiakomitea/Riku Valleala

 

 

Suomalaiset harjoituskentällä. Kuva: World Archery
Taru Kuoppa. Kuva: World Archery
Taru Kuoppa pudotusottelussaan. Kuva: World Archery
Samuli Piippo. Kuva: World Archery
Jere Forsberg alkukilpailussa. Kuva: Paralympiakomitea/Riku Valleala
Jean-Pierre Antonios pudotusottelussaan. Kuva: Paralympiakomitea/Riku Valleala