Kyyläkauhuterapia

Tämä harjoitus on alunperin suunniteltu talja-ampujille mutta harjoitusta voi soveltaa kaikkiin aselajeihin (lähde: George Ryals)

Kohderyhmä:
Ampujat, joilla on pitkälle edennyt tähtäämisongelma (target panic, kyyläkauhu). Soveltaen harjoitusta tai sen osia voi soveltaa myös ennaltaehkäisevänä harjoitteena.

Harjoituksen tarkoitus:
Harjoituksen tarkoitus on siirtää ampujan huomio takaisin itse suoritukseen pois osumisesta (uudelleen ohjelmointi, positiivinen vahvistaminen). Olennaisen tärkeää tässä harjoituksessa on edetä rauhallisesti. Jokaista vaihetta toistetaan useita kertoja usean viikon ajan (oletuksena 3-4 harjoitusta viikossa).

Harjoituksen kesto ja laukausmäärä:
Useita viikkoja (riippuen oireiden vaikeusasteesta)

  1. Ota vastuskumi, naru tms (talja-ampujilla kiinnitetään looppinaru). Talja-ampujat voivat vaihtaa tässä kohtaa myös laukaisulaitetta. Ammu kumilla/narulla ilman taulua kunnes mieli alkaa rauhoittua, aluksi silmät kiinni ja myöhemmin silmät auki (kuitenkaan mihinkään tähtäämättä). Huomio kehollisiin tuntemuksiin ja luottamuksen kasvattamiseen.

    Kesto: 1-2 viikkoa (riippuen oireiden asteesta)

  2. Jousella ampuminen ilman tähtäintä, silmät kiinni, tyhjään taustaan (matka 5-10m). Pyri siirtämään vastuskumilla saamasi tuntemus jousella ampumiseen.

    Kesto: muutama viikko

  3. Jousella ampuminen tähtäimen kanssa, läheltä taustaa, ilman taulua. Ammu läheltä taustaa (5-10m), sulje silmät ja kuvittele mielessäsi tähtäin kellumaan keltaisen päällä ja laukaise. Pyri tekemään mielikuvasta mahdollisimman realistinen.

    Kesto: 1-2 viikkoa

  4. Tähtääminen tauluun ilman laukaisemista. Laita taulu ja asetu lähelle taustaa (5-10m). Tee normaali suoritus, siirrä tähtäin keskelle, anna jyvän kellua keltaisen päällä noin 8 sekunttia ja pura suoritus (ei siis ammuta!). Pyri tekemään olosi mukavaksi samalla kun tähtäät. Pidä huoli, että tähtäin on todella keskellä, jos tässä ilmenee vaikeuksia, palaa edelliseen vaiheeseen.Ttähtäinjousella harjoitus tehdään ilman klikkeriä. Huom! tähtänjousella voi myös vaihtaa rengasjyvään joka voi vähentää oireita.

    Kesto: 1-2 viikkoa

  5. Etäisyyden kasvattaminen. Jatka edellistä harjoitusta, mutta ota tauluun lisää etäisyyttä, 10m – 15m – 18m (tai ulkona 15m – 20m – 30m – 50m – 70m). Älä edelleenkään ammu vaan hae hyvää ja mukaa oloa ja anna tähtäimen vain kellua keltaisen päällä. Harjoituksen tarkoitus on kytkeä pois silmä – taulu – laukaus suhde (ampujalla on täysi kontrolli).

    kesto 1-2 vkoa

  6. Tauluun ampuminen. Ammu ensimmäiset laukaukset, asetu lähelle taustaa ja ota iso (tai pieni) taulu, pyri luomaan ”normaali” ammuntatilanne ja ammu tulos. Pidä aiemmin saamasi hyvä kehollinen tunne, anna tähtäimen kellua ja keskity hyviin suorituksiin, hyväksy huonot osumat Kun tämä sujuu, voit kasvattaa etäisyyttä pikku hiljaa.

    Jos tulee ongelmia, palaa lähemmäs tai edelliseen harjoitukseen (hyväksy myös päivittäiset vaihtelut ja taantumiset)

Muokattu: 23.2.2016, Juhana Rüster