SJAL Seurakoulutus

Seuratoiminnan kehitysohjelma

SJAL käynnistää uuden seuratoiminnan kehitysohjelman, jossa seuroille tarjotaan seurojen tiloissa tapahtuvaa koulutusta:

- seurajohdolle (ja seura-aktiiveille)
- ohjaajille ja valmentajille
- seuran jäsenille


Koulutuspaketit:


  1. Kasvupaketti - suunnattu seurajohdolle ja seura-aktiiveille. Sis 4h lähiopetusta (arki-ilta) + koulutuksen saaneiden seurojen yhteiset webinaarit 3 x vuodessa. Koulutuksen tavoitteena on nostaa SJAL:n jäsenseuroja kasvu-uralle ja tukea seuroja niiden johtamisessa ja ydintoiminnoissa. Koulutuksen yhteydessä tehdään seuran toiminnan suunnittelua.
  2. Starttikoulutus ohjaajille ja valmentajille - (konseptikoulutus). Sis. 4h lähiopetusta (arki-ilta) + 2h etäkoulutus (yhteinen usealle seuralle). Koulutuksen tavoitteena on tarjota tiivissä paketissa kouluttajakoulutukset SJAL:n konsepteihin. Koulutuksen jälkeen seura voi ottaa Ensinuolet ja muut konseptit käyttöön. Lisäksi annetaan eväät seuran valmennuksellisen linjan laatimiseksi (tätä ei tehdä koulutuksen aikana)
  3. Keskeltä saa eniten - valmennusilta harrastajille. Sis 4h lajitekniikan lähiopetusta (arki-ilta ja viikonloppu päivä). Koulutus on suunnattu suoraan harrastajille, mutta tähän voi osallistua myös seuran ohjaajat ja valmentajat.
  4. SJAL Junnuseura -ohjelman koulutus - suunnattu seuroille, jotka sitoutuvat kehittämään suunnitelmallisesti omaa junioritoimintaan. Sis 4h lähiopetusta seurassa + 3 x vuodessa Junnuseura -ohjelmassa mukana oleville seuroille webinaari. Koulutuksen jälkeen seura voi lähteä toteuttamaan Junnuseura -ohjelman mukaista junioritoimintaa ja saa tähän liiton säännöllisen tuen. Ohjelmalla on omat vaatimukset ja edut, jotka määräytyvät seuran koon mukaan.
  5. Jousiammunta koululiikuntana eli Täysosuma-koulutus - suunnattu seuran johdolle ja ohjaajille. Antaa valmiudet aloittaa koululiikunta (tai IP-kerhotoiminta) toiminnan / lajikokeilun oman kunnan kouluissa (Suomen malli, jolla tuodaan lapsille lisää matalankynnyksen harrastusmahdollisuuksia koulupäivän yhteyteen). Apuna on liiton Täysosuma -konsepti. 


Kasvupaketti, konseptikoulutus ja SJAL Junnuseura -ohjelmaan sisältyy seuran valmennuksen linja dokumentin aloittaminen. Kyseessä on työ, jolla seura suunnittelee ja dokumentoi linjaukset siitä, millaista ohjaus- ja valmennusta seura tarjoaa harrastajille. Tämä tuo mukanaan jatkuvuutta seuran toiminnassa.

Webinaarit ovat luonteeltaan koulutuksia eri teemoista. Lisäksi seurat pääsevät jakamaan webinaareissa omia kokemuksiaan ja oppimaan toisiltaan. 

Koulutuksia voi tarvittaessa yhdistää. Esimerkkejä:


  1. Kasvupaketti + Junnuseura -ohjelma. 4h lähiopetusta + 2h webinaari + yhteiset webinaarit 3 x vuodessa.
  2. Koululiikunta + Junnuseura -ohjelma. 4h lähiopetusta + yhteiset webinaarit 3 x vuodessa
  3. Starttikoulutus ohjaajille ja valmentajille + Junnuseura -ohjelma. Sis. 4h lähiopetusta (arki-ilta) + 2h etäkoulutus Junnuseura -ohjelmasta


Toistaiseksi seurakoulutukset ovat seuroille maksuttomia. Lähiopetusta toivotaan yhdistettävän usean lähialueen seuran kesken, jos se etäisyyksien puitteissa on mahdollista.

Lisäksi liitto tarjoaa edelleen koulutusta tuomaritoimintaan ja kilpailujen järjestämiseen. VOK1-VOK3 koulutuskokonaisuus valmentajille on myös erillinen kokonaisuus. 
⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠