Lisää tarkkuutta laserilla

Tarkka näkökyky on jousiampujalle perusedellytys. Laura Kourula kyllästyi piilolinssien jatkuvaan käyttöön ja päätti korjauttaa näkönsä laserleikkauksella. Keväällä tehdyn leikkauksen lopputulokseen hän on ollut hyvin tyytyväinen. Tamperelainen Laura Kourula, 30, ehti käyttää piilolinssejä taittovirheensä korjaamiseen yli kymmenen vuoden ajan. Pitkäaikainen käyttö alkoi vähitellen tuntua silmissä epämukavuuden tunteena. Kourula joutui keväällä ampumaan muutamat kisat silmälasien kanssa, kun silmä oli ärtynyt roskasta tai muusta vastaavasta. ”Totesin, ettei ollut minun juttuni”, hän sanoo. ”Nykyisissä silmälaseissani kehysten keskikohta tuli häiritsevästi näkökenttään tähdätessä. Olisi siis pitänyt ostaa paremmin ammuntaan sopivat lasit. En myöskään missään vaiheessa oppinut liikkumaan tai olemaan lasien kanssa, vaan tuntui, että ne ovat koko ajan tiellä”, lukioikäisenä silmälasit saanut tamperelainen kertoo. Ilman lasejakaan Kourula ei voinut ampua, koska taittovirhe oli -3,5:n luokkaa. Silmälääkäri ehdotti hänelle laserleikkausta, jolla näkökyky korjattaisiin pysyvämmin. Muutaman minuutin kestänyt toimenpide tehtiin lopulta huhtikuussa Eye Kareliassa Lappeenrannassa. Leikkauksen suoritti silmätautien erikoislääkäri Jari Leppälä. FemtoLasik®-menetelmällä tehdyssä leikkauksessa silmien sarveiskalvoon muodostettiin ensin femtosekuntilaserilla läppä, joka käännettiin sivuun, ennen kuin tehtiin varsinainen taittovirheen korjaus excimer-laserilla. Lopuksi läppä käännettiin takaisin paikoilleen. Etuna perinteisiin leikkaustapoihin oli se, että läpän tekemiseen ei käytetty mekaanista terää vaan tarkkaa laseria. 

Nopea toipuminen

 Toipuminen leikkauksesta kävi nopeasti ja kirjaimellisesti kivuttomasti. Leikkauksen jälkeen muutaman tunnin silmät olivat arat ja näkö oli hieman sumea. ”Leikkaus oli heti aamusta, ja jo iltapäivällä aloin nähdä todella tarkasti, eikä missään vaiheessa ollut kipua. Silmätippoja joutui ensimmäisten päivien aikana laittamaan muutaman tunnin välein. Ampumaan menin heti leikkauksesta seuraavana päivänä. Oli päästävä testaamaan heti, miltä tähtäyskuva näyttää uusilla silmillä”, Kourula naurahtaa. ”Huomasin, ettei piilolaseihin verrattuna eroa juurikaan ollut, mikä oli hyvä asia. Leikkauksen jälkeisen viikon otin hieman rauhallisemmin sekä ammunnan että muun treenin suhteen, mutta punttiksellekin pääsin jo parin päivän kuluttua leikkauksesta. Muutaman yön leikkauksen jälkeen nukuin myös suojapleksit teipattuina silmille, jotten unissani hiero silmiä. Toipumisesta jäi lähinnä mieleen silmätipat”, hän muistelee. 

Eroon laseista

 Leikkauksen jälkeen Kourula ei ole tarvinnut piilolinssejä tai silmälaseja. Näkökyvyssä ei leikkauspäivän jälkeen ole ollut mitään ongelmia. Piilolinsseihin verrattuna positiivista on ampuessa ollut se, että silmät eivät ole sumentuneet esimerkiksi tuulen vuoksi. ”Silmät kuivuivat vielä alkukesästä, mutta kuivuminen ei ollut häiritsevämpää kuin piilolinssejä käytettäessä. Loppukesää kohden myös kuivuminen on vähentynyt”, hän kertoo. Kourula on ollut todella tyytyväinen lopputulokseen. ”Olisinpa uskaltautunut aikaisemmin”, hän heittää.   Teksti: Anne Lantee
Kuva: Matti Hatava 
Piirrokset: FemtoLasik®
Laura Kourula (kuva: Matti Hatava)
Faktaa leikkauksesta

• FemtoLasik®-laserleikkaus sopii henkilöille, joiden taittovirheen voimakkuus on -14D – +6D ja hajataittoa on enintään +-6D.

• Toimenpide ei sovellu alle 18-vuotiaille, harmaakaihipotilaille, raskaana oleville, keratoconus-potilaille eikä henkilöille, joiden sarveiskalvo on siihen liian ohut.

• Yleisimmät riskit ovat yli- tai alikorjaus. Vajaalle prosentille tehdään tarkentava takuuleikkaus ensimmäisen vuoden aikana.

• Suurimmalla osalla likinäön heikkeneminen loppuu 20–25-vuotiaana, mutta osalla näkö heikkenee läpi koko elämän. Kaukotaitteisilla näkö yleensä muuttuu pidempään. Lisäksi ikänäkö tulee kaikille n. 40–45 vuoden iässä. Esitutkimuksessa pystytään arvioimaan leikkaustuloksen pysyvyys. Noin 3 prosentille leikatuista tehdään näön heikkenemisen vuoksi uusintaleikkaus 5–15 vuoden kuluttua ensimmäisestä leikkauksesta.

• Molempien silmien FemtoLasik®-leikkaus esitutkimuksineen maksaa paikkakunnasta riippuen Kela-korvauksen jälkeen 3100–3400 euroa. Uusintaleikkaus on selvästi halvempi.

• FemtoLasik®-leikkauksia tehdään Helsingissä, Tampereella, Vaasassa, Lappeenrannassa, Joensuussa, Kuopiossa, Jyväskylässä, Oulussa, Turussa ja Porissa.

• Lue lisää www.femtolasik.fi
 


 

Kaukotaitteisilla eli ”plusnäköisillä” (ylempi kuva) korjaus tehdään leikkaamalla silmän sarveiskalvoa eri kohdista kuin likinäköisillä (alempi kuva).