Jousiampuja-lehti 1/2014

 

Pääkirjoitus


Reilua urheilua


Yhdysvaltojen huippuampuja Braden Gellenthien aloittaa pronssiottelun maailmancupin osakilpailussa Turkissa. Ensimmäinen nuoli osuu kasiin ja saa minut katsomossa hämmästymään niin taitavan ampujan ollessa kyseessä. Kulmani kohoavat kuitenkin entisestään, kun Gellenthien vain naureskelee asialle hyvä meininki -asenteella.

Kuluu vielä muutamia nuolia, ennen kuin käy ilmi, että yhdysvaltalainen ampuu itse asiassa vastustajansa Martin Damsbon varajousella. Gellentienin oma jousi petti juuri ennen pronssiottelun alkua, eikä hänellä ollut varajousta. Niinpä tanskalainen Damsbo päätti lainata omaa varajoustaan hänelle.

Jousiammuntakisoissa on ennenkin tullut nähtyä yllättävää avuliaisuutta, jos välineet ovat sattuneet hajoamaan kesken kisan. Silloin ei ole mietitty, onko kyseessä oma kilpakumppani vai ei. On autettu puolin ja toisin, jotta kaikki pystyisivät ampumaan kisan loppuun asti.

Tämä on yksi erityinen piirre, josta pidän lajissamme. Kilpailu on kovaa, mutta kilpailijat reiluja ja avuliaita toisiaan kohtaan. Auttaminen ei rajoitu vain välineiden lainaan, vaan vinkkejä jousen säätämiseen ja ammuntatekniikkaankin annetaan auliisti.

Damsbo voitti lopulta pronssiottelun, mutta veikkaanpa, että pronssikin maistui paljon paremmalta, kun se ei tullut luovutusvoiton kautta. Hieno ele Damsbolta, mutta yhtä lailla hieno yritys loppuun asti Gellenthieniltä.

Kansainvälinen reilun pelin komitea (International Fair Play Committee) myönsi myöhemmin Damsbolle reilun pelin palkinnon. Damsbo kuittasi asian hyvin vaatimattomasti.

”Braden on mahtava ampuja, jonka olen tuntenut monen vuoden ajan ja jota kunnioitan suuresti. Jos hän olisi voittanut minut omalla jousellani, hän olisi ansainnut voiton. Haluan mieluummin ampua ottelun kuin saada luovutusvoiton. Haluan myös ajatella, että jos jonain päivänä minä olisin avun tarpeessa, joku tekisi samoin minulle. Jousiampujilla on valtava keskinäinen kunnioitus, ja koska matkustamme yhdessä ympäri maailmaa, tuntuu siltä, kuin olisimme yhtä suurta perhettä.”

Pidetään tämä henki lajissamme ja autetaan toinen toisiamme eteenpäin!

 

Anne Lantee, päätoimittaja

 

Voit katsoa World Archeryn kuvaaman Damsbon ja Gellenthienin välisen pronssiottelu alta. 

ISSN 0356-3286 (Painettu)
ISSN 2342-2068 (Verkkojulkaisu)