Vapaaehtoiset voimavarana

Koko Suomen seuratoiminta riippuu vapaaehtoisista.  Vapaaehtoiset ovat myös jousiammuntaseurojen selkäranka.

Tämä sivu kertoo sinulle, mitä vapaaehtoisuus jousiammunnassa sisältää ja auttaa sinua pääsemään osaksi sitä. Seuroille sivulla on vinkkejä, miten saada vapaaehtoisia mukaan seuratoimintaan.

Mitä vapaaehtoisena toimiminen voi antaa sinulle? 

Vapaaehtoiset itse vastaavat usein, että heistä mukavinta on olla hyödyksi heille rakkaassa urheilulajissa. Muita syitä on yleensä mahdollisuus tavata uusia ihmisiä rennossa ilmapiirissä tai kokeilla siipiään uusissa haasteissa kuten vaikka jousiammuntaryhmän ohjaajana toimiminen, kisajärjestelyissä auttaminen tai osana seuran hallitusta. 

Tässä Archery GB:n eli Iso Britannian jousiammuntaliiton kuva vapaaehtoisten motiiveista:Seuratoiminnan vapaaehtoisroolit

Seuran tärkeimmät vapaaehtoiset ovat seuran hallituksessa: puheenjohtaja, sihteeri ja rahastonhoitaja. 

Seura tarvitsee usein myös kilpailuvastaavaa, valmennusvastaavaa, juniorityön vastuuhenkilöä, tiedotusvastaavaa. 

Kilpailuvastaava tarvitsee avukseen useita vapaaehtoisia: (Jaakon lista)

Kiitä vapaaehtoista!

Vapaaehtoiset tarvitsevat sekä tunnustusta että rohkaisua! 

Suomen Jousiampujain Liitto palkitsee kerran vuodessa joulukuussa vapaaehtoisen seuratoimijan seuran hakemuksen perusteella. Lähetä hyvä kuva vapaaehtoisesta työssään seurakehittäjälle seuratoiminta@jousiampujainliitto.fi sekä perustelut, miksi juuri sinun seurasi vapaaehtoinen olisi hyvä valinta vuoden vapaaehtoiseksi. Laita haku someen #jousiammunnanvapaaehtoinen. Vuoden vapaaehtoinen voittaa seuralleen 500 € toimintarahaa!

Olympiakomitea ja OP Ryhmä valitsevat #kiitosseuratoimija-somepostausten joukosta vuoden vapaaehtoisen seuratoimijan, joka saa seuralleen kiitoksena 3000 euron stipendin. Vuoden seuratoimija 2021 julkistetaan Vapaaehtoisten päivänä 3.12.


Seuroille: Miten saada vapaaehtoisia toimintaan mukaan?

Moni ihminen haluaisi osallistua vapaaehtoistoimintaan. Saattaa kuitenkin tuntua siltä, että vapaaehtoisia on vaikea saada mukaan juuri teidän seuranne toimintaan. Miksi näin? Idea on siinä, että ihmisille pitää löytää juuri heille itselleen hyödyllistä ja innostavaa tekemistä. Katso alta vinkkejä.

  • Räätälöi vapaaehtoistehtävät: Ihmisillä on erilaiset elämänvaiheet menossa ja eri määrä aikaa käytettävissään. Heillä on erilaista osaamista ja he ovat kiinnostuneet erilaisista asioista. Kysy ja kuuntele seurasi jäseniä. Mitä he haluaisivat tehdä? Onko heillä jotain erikoisosaamista? Olisiko kilpailevan juniorin äidillä kaksi tuntia aikaa vaikka viikonlopun kisoihin taulun vaihtajaksi tai suostuisiko median ammattilainen seuran some-vastaavaksi? Ota myös vastaan ideoita uusista tavoista toimia. 
  • Kysy henkilökohtaisesti: Soita puhelu, pyydä vapaaehtoiseksi henkilökohtaisesti hallilla vaikka ammunnan lomassa. Kerro, että juuri hänelle olisi sopiva tehtävä luvassa.
  • Mieti, mitä vapaaehtoinen hyötyy ja saa työstään. Eri ihmisiä nimittäin motivoi eri asiat. Haluaako sinun vapaaehtoisesi hyvän mielen, oppia uuden taidon tai kehittyä edelleen vaikka valmentamisessa. Vai haluaako hän tutustua uusiin ihmisiin tai kiittää seuraa hyvästä valmentamisesta?  
  • Kehu, kannusta ja kiitä. Luo tunne, että luotat vapaaehtoiseen mutta olet tarvittaessa apuna.
  • Seuran toimintasuunnitelma: kerro seuran suunta ja arvot myös vapaaehtoisille. Jos vapaaehtoisuus liittyy ohjaukseen ja valmennukseen, esitä heille seuran Ohjauksen ja valmennuksen linjaus.  

Ja sitten vain rekrytoimaan vapaaehtoisia!