Kiitä vapaaehtoista 2023!


Vapaaehtoiset tarvitsevat sekä tunnustusta että rohkaisua! Kuka seurassasi on jättänyt jälkensä seuratoimintaan ja ansaitsisi siitä palkinnon?


Suomen Jousiampujain Liitto palkitsee kerran vuodessa toukokuussa vapaaehtoisia!

 • Kuka tahansa voi ehdottaa ketä tahansa vuoden vapaaehtoiseksi. 
 • Eniten ääniä saanut voittaa 300 € seuralleen ja kunniaa itselleen (ja mielellään vaikka kakkukahvit!).
 • Seurat jaetaan jäsenmäärän mukaan kolmeen ryhmään, joista jokaiselle annetaan yksi vapaaehtoispalkinto. 
 • 100 € arvotaan äänestäneiden kesken (voitto menee seuralle). Äänestäthän vain kerran!
 • Lähetä 16.4.2023 mennessä ehdotuksesti vuoden vapaaehtoiseksi sekä perustelut, miksi juuri sinun ehdottamasi henkilö olisi hyvä valinta vuoden vapaaehtoiseksi.
 • Äänestysaika on tällä sivulla 17. - 30.4.2023
 • Maanantaina 8.5.2023 palkitaan jokaisesta seurojen kokoryhmästä (3) eniten ääniä saanut. 
 • Muista ilmoittaa äänestyksestä seurasi jäsenille!

Äänestä vuoden 2023 vapaaehtoista:

Uutinen vuoden 2023 äänestyksen tuloksista: https://www.sjal.fi/uutiset/vuoden-vapaaehtoiset-aanestetty/

Vuoden 2023 ehdokkaat:

Teemu JalajaPJA

"Kaikessa seuratoiminnassa mukana ja avittanut junnutoimintaa omalla panoksella hienosti."

"Hän on tehnyt valtavan työn seuran nostamisen eteen. On kehitetty junnuryhmää ja saatukin uusia junnuja harrastamaan. 
Teemu teki ison työn junnu-sm eteen, jotta niistä saatiin hyvin onnistuneet kisat ilman turhia viivästyksiä. 
Teemu sai seuramme nostettua myös vuoden junnuseuraksi, jonka eteen nähtiin vaivaa.
Kaikki tämä on toteutettu vapaaehtoisena ja siksi haluaisin Teemun saavan tästä jonkun näköisen kunnianosoituksen."

"Teemu teki kovan työn seuran puheenjohtajana järjestäessään Junnujen SM kisoja ja elvyttämällä seuran junioritoimintaa olemalla junioreiden päävalmentaja ja innostamalla omasta seurasta junnuja kilpailuviivoille!"

Jouni PekanderPiili"Jouni on tehnyt paljon työtä seuran hyväksi."
Raimo PihlajaniemiTeJa

"Tekee pyyteetöntä työtä seuran hyväksi.Pitää alkeiskursseja ja on järjestämässä kilpailuita. Aina kysyttäessä on aina ensimmäinen vapaaehtoinen."

"Vetää alkeiskursseja ja harjoituksia. Tekee työtä sydämmellä. Aina valmis kökkähommiin, kisojen järjestelyihin ym."

Petri AlariestoLapin Jousi

"Lapin jousen ainoana ohjaajana Petri on ansainnut palkinnon, Petri on vetänyt ensinuolet kursseja 10 vuodessa ja lähes kaikki uudet Lapin Jousen jäsenet ovat tulleet Petrin kurssien kautta seuran ja harrastuksen pariin. Petri on aina valmis myös valmentamaan ja auttamaan vanhempiakin jäseniä."

"Vetänyt ensinuolet kursseja enemmän kuin sormilla voi laskea ja tuonut paljon uusia harrastajia lajin pariin"

"Petri on vetänyt jo useamman vuoden Ensinuolet-ryhmiä sekä muita jousiammunnan esittelytilaisuuksia seurallemme. Petri on ansainnut työstään tunnustusta, sillä sen lisäksi, että hän on lähes poikkeuksetta aina Ensinuolia järjestämässä, niin hän on myös aktiivinen kilpailutalkoilija ja muutenkin hyvä tyyppi. 

Petrin pedagogiset otteet ovat ensiluokkaiset ja hänestä näkee, että vaikka ryhmien vetäminen on toisinaan haastavaa ja illat ovat pitkiä, niin Petrillä silti riittää mielenkiintoa ja intoa jakaa oppejaan vuodesta toiseen, ryhmästä tai vuodenajasta riippumatta. Petrillä riittää kiinnostusta opettaa muita, mutta myös kehittää itseään ja omia toimintatapojaan, jotta seuran ohjaustoiminta kehittyisi vuosi vuodelta paremmaksi ja pystyisimme jatkossakin tarjoamaan ensiluokkaista ohjausta uusille ryhmille.

Lisäksi Petri on niin vaatimaton kaveri, että tuskin hän tulee koskaan valtavasta työmäärästään mitään pyytämään. Senkin vuoksi tämä palkinto olisi oiva kiitos vuosien aikana tehdystä työstä junioritoiminnan, mutta myös muun seuratoiminnan eteen."

"Petri Alariesto on ahkerasti vetänyt ensinuolet-kursseja ja innostanut jousiammunnan kokeilijoita milenkiintoisen harrastuksen pariin."

Timo RantanenTapErä"Vaikeasta alkuvuodesta ja sisäammuntapaikan menetyksestä huolimatta Timo on jaksanut hoitaa seuralaisten asioita, vastailla kysymyksiin ja muistaa hymyillä. Timo pitää seuramme ydinporukan kasassa."
Kari MikkolaToJa"Kari vetää meidän vasta-alkajien ohjausiltoja ympäri vuoden ilman että haluaa mitään korvausta asiasta. Tekee sen rakkaudesta lajiin. On toiminut Suomen Jousiampujainliiton päävalmentajana ja kuului mm Sydneyn ja Atlantan olympiajoukkueeseen joten meillä vasta-alkajat saavat kyllä huippuvalmennusta. On seuran ensimmäinen puheenjohtaja ja kunniapuheenjohtaja, toimii tällä hetkellä seuran sihteerinä."
Kai EklundSaiJo"Kai on innovaattori ja jo vuosia heti seuraan tultuaan ollut ahkera seuratoimija. Aina valmis auttamaan, aina innovoimassa jotain uutta ja toimintaa parantavaa. Toisinaan kehittämässä parempia käytäntöjä, sopimassa linjanvedoista, rakentamassa pyyteettömästi uutta taustatelinettä tai parantamassa edellisen toimintaa, innovoimassa junnarille harjoitusvälinettä tai raivaamassa ulkomaastorataa. 

"Kai on tehnyt jäätävän hyvää ja kovaa työtä seura-aktiivina, sittemmin seuran sihteerinä ja siinä ohessa pyyteettömästi ulkoradan ratavastaavana. Nyttemmin hän toimii seuran junnutoiminnan vastaavana ja koko junnutoiminnan käynnistäjänä. Kain ansiosta Saijo kuuluu nykyisin SJAL:n junnuseuroihin ja tätä toimintaa on oikeasti alettu jalkauttaa Lappeenrannassa. Saijolla on oma junnuryhmä ohjattuina harkkoineen ja toiminta kasvaa koko ajan. Kai on joka paikan höylä ja hänen omistautumistaan oman elämän menojen ohella Saimaan jouselle ja lajille eivät riitä sanat kuvaamaan."
Juuso HeikkiläArtemisToiminut Artemiksen puheenjohtajana 1997-2022. Valmentaa ja organisoi junnutoimintaa antaumuksella yhdessä muiden seuran valmentajien kanssa. Saanut uusia junnuja mukaan ja innostumaan lajista sekä kilpailemisesta.
Heikki AuralinnaHood"Heikki on ollut Hoodin maastoran ylläpidossa ja kehittämisessä kantavia voimia jo vuosia. Hän on vaivojaan säästämättä suunnitellut ratoja, noutanut tarvikkeita ja ollut talkoiden järjestämisen kantavia voimia Oittaalla. Heikki on myös osallistunut koko seuran kehittämiseen ja hallintoon toimimalla vuosia toiminnantarkastajana."
Pentti KuivalainenJo-Ju"Kasvattiseurani ydinhenkilö on Pentti, joka opetti minut, ja monet muut lajin saloihin. Pentti pitää seuran elossa. Vuosikausia toiminut keskeisessä roolissa seuran toiminnassa, kehittää toimintaa ja rohkeasti ottaa vastaan isojakin projekteja, ja siinä sivussa vielä itse ampuu menestyksekkäästi."

Vapaaehtoiset voimavarana

Koko Suomen seuratoiminta riippuu vapaaehtoisista.  Vapaaehtoiset ovat myös jousiammuntaseurojen selkäranka.

Tämä sivu kertoo sinulle, mitä vapaaehtoisuus jousiammunnassa sisältää ja auttaa sinua pääsemään osaksi sitä. Seuroille sivulla on vinkkejä, miten saada vapaaehtoisia mukaan seuratoimintaan.

Mitä vapaaehtoisena toimiminen voi antaa sinulle? 

Vapaaehtoiset itse vastaavat usein, että heistä mukavinta on olla hyödyksi heille rakkaassa urheilulajissa. Muita syitä on yleensä mahdollisuus tavata uusia ihmisiä rennossa ilmapiirissä tai kokeilla siipiään uusissa haasteissa, kuten vaikka jousiammuntaryhmän ohjaajana toimiminen, kisajärjestelyissä auttaminen tai osana seuran hallitusta. 


Seuratoiminnan vapaaehtoisroolit

Seuran tärkeimmät vapaaehtoiset ovat seuran hallituksessa: puheenjohtaja, sihteeri ja rahastonhoitaja. 

Seura tarvitsee usein myös kilpailuvastaavaa, valmennusvastaavaa, juniorityön vastuuhenkilöä, tiedotusvastaavaa. 

Kysy seurastasi, mitä erilaisia vapaaehtoisrooleja heillä on!

Seuroille: Miten saada vapaaehtoisia toimintaan mukaan?

Moni ihminen haluaisi osallistua vapaaehtoistoimintaan. Saattaa kuitenkin tuntua siltä, että vapaaehtoisia on vaikea saada mukaan juuri teidän seuranne toimintaan. Miksi näin? Idea on siinä, että ihmisille pitää löytää juuri heille itselleen hyödyllistä ja innostavaa tekemistä. Katso alta vinkkejä.

 • Räätälöi vapaaehtoistehtävät: Ihmisillä on erilaiset elämänvaiheet menossa ja eri määrä aikaa käytettävissään. Heillä on erilaista osaamista ja he ovat kiinnostuneet erilaisista asioista. Kysy ja kuuntele seurasi jäseniä. Mitä he haluaisivat tehdä? Onko heillä jotain erikoisosaamista? Olisiko kilpailevan juniorin äidillä kaksi tuntia aikaa vaikka viikonlopun kisoihin taulun vaihtajaksi tai suostuisiko median ammattilainen seuran some-vastaavaksi? Ota myös vastaan ideoita uusista tavoista toimia. 
 • Kysy henkilökohtaisesti: Soita puhelu, pyydä vapaaehtoiseksi henkilökohtaisesti hallilla vaikka ammunnan lomassa. Kerro, että juuri hänelle olisi sopiva tehtävä luvassa.
 • Mieti, mitä vapaaehtoinen hyötyy ja saa työstään. Eri ihmisiä nimittäin motivoi eri asiat. Haluaako sinun vapaaehtoisesi hyvän mielen, oppia uuden taidon tai kehittyä edelleen vaikka valmentamisessa. Vai haluaako hän tutustua uusiin ihmisiin tai kiittää seuraa hyvästä valmentamisesta?  
 • Kehu, kannusta ja kiitä. Luo tunne, että luotat vapaaehtoiseen mutta olet tarvittaessa apuna.
 • Seuran toimintasuunnitelma: kerro seuran suunta ja arvot myös vapaaehtoisille. Jos vapaaehtoisuus liittyy ohjaukseen ja valmennukseen, esitä heille seuran Ohjauksen ja valmennuksen linjaus.  

Ja sitten vain rekrytoimaan vapaaehtoisia!

Olympiakomitea ja OP Ryhmä valitsevat #kiitosseuratoimija-somepostausten joukosta vuoden vapaaehtoisen seuratoimijan, joka saa seuralleen kiitoksena 3000 euron stipendin. Vuoden seuratoimija julkistetaan aina Vapaaehtoisten päivänä 3.12.