Maailman antidopingsäännöstö muuttuu

Maailman antidopingsäännöstön muutosprosessi on loppusuoralla. Kuluvan vuoden marraskuuhun mennessä asiat sovitaan maailmanlaajuisesti. Kansalliset säännöstöt uudistetaan vuoden 2014 aikana.

Uuden säännöstön myötä dopingrikkomusten rangaistukset kovenevat. Selkeä muutos on, että suurimmassa osassa rikkomuksia seuraamus on neljä vuotta toimintakieltoa, ellei käsiteltävässä tapauksessa löydetä lieventäviä tekijöitä. Uusi säännöstö tulee aiheuttamaan dopingrikkomusten käsittelyssä suuria juridisia, lääketieteellisiä ja urheilun tietämykseen liittyviä haasteita.

Uuden säännöstön mukaan urheilija ei saa toimia toimintakiellossa olevan valmentajan, lääkärin tai muun henkilön kanssa. Tämän säännön valvonta on vaikeaa: minkälaisesta toiminnasta rangaistaan, missä yhteydessä ja miten paljon rangaistavaa yhteistyötä on täytynyt olla ja niin edelleen. Käytäntö tulee osoittamaan, miten tämä sääntö toimii.

Erivapauksien käsittelyssä tulee näillä näkymin enemmän mahdollisuuksia siihen, että urheilijalle kansallisesti myönnetyt, Suomessa siis Suomen Antidopingtoimikunta ADT:n myöntämät, erivapaudet pätevät myös kansainvälisesti. Tässä kansainvälinen lajiliitto voi päättää, miltä kansalliselta erivapauslautakunnalta tulleet erivapaudet hyväksytään. Toki kansalinvälisellä liitolla on oikeus pyytää täydennyksiä tai laittaa uudelleen harkittaviksi kansalliset erivapaudet. Ristiriidat ratkaisee Maailman antidopingtoimisto WADA. Urheilijan erivapaus on voimassa WADAn lopulliseen ratkaisuun asti.


Teksti: Pirjo Ruutu, ADT
Kuva: Anne Lantee