Jousiampuja-lehti 2/2011

 

Pääkirjoitus


Yhteistyöllä yleisölajiksi


Jousiammunta on parhaimmillaan viihdyttävä yleisölaji, jota lajin ulkopuolistenkin ihmisten on helppo seurata. Yksittäisen seuran voi kuitenkin olla vaikea kerätä kokoon kaikkia niitä resursseja, joita hienon yleisötapahtuman järjestäminen vaatii.

Kilpailumuodosta ja alkukilpailun pituudesta riippumatta finaalit on jousiammuntakisoissa aina mahdollista järjestää viihdyttävänä yleisötapahtumana. Tämä vaatii hyvän kilpailupaikan ja -puitteet, tehokkaan suunnittelun ja läpiviennin sekä riittävän määrän hyvin johdettua talkooväkeä. 

Olen aiemminkin haastanut seuroja pohtimaan, minne kotikaupungissa voisi viedä jousiammunnan mitaliottelut. Jos yleisö ei tahdo löytää jousiammuntakentälle, pitäisikö jousiammuntanäyttämö viedä heidän luokseen? Joka tapauksessa aina tarvitaan myös tehokasta viestintää paikkakunnalla ja isompien kisojen kohdalla valtakunnallisestikin, jotta suuri yleisö tietää tapahtumasta.

Ison tapahtuman järjestämiseen tarvitaan paljon suunnitteluaikaa, kohtalainen budjetti ja lukuisia aktiivisia talkoolaisia järjestelykoneistoon. Yhden seuran rahkeet eivät välttämättä riitä erityisesti pienten henkilöresurssien vuoksi. Yhteistyöllä voidaan saada paljon enemmän aikaan.   

Tornion tauluammuntakisoissa oli hieno nähdä, miten pohjoisen seurat olivat tehneet yhteistyötä SM-kisajärjestelyissä. Toinen hyvä esimerkki toimivasta yhteistyöstä on Kymen Jousen ja Iitin Jousiampujien järjestämä Kymi Archery Open, joka ammuttiin tänä vuonna toista kertaa.

Korostan, että yhteystyötä voi – ja kannattaa – tehdä myös lajirajojen yli. Helposti vain unohdumme tekemään asiat totutun kaavan mukaan pienessä piirissä lajimme sisällä. Entäpä, jos Kymi Archery Openin finaalit ammuttaisiinkin ensi vuonna esimerkiksi Kouvolan keskustassa samaan aikaan, kun siellä on muiden tahojen järjestämiä tapahtumia ja ihmiset ovat sankoin joukoin liikkeellä?

Tästä lehdestä voit lukea lisää muun muassa turvajärjestelyistä yleisötapahtumaksi suunnitellussa jousiammuntakilpailussa. Tukea tapahtuman suunnitteluun saa esimerkiksi SJAL:n hallituksen hiljattain nimeämältä kilpailuvastaavalta Ensio Lehdolta.
 

Anne Lantee, päätoimittaja