Painot taljajousen jänteessä nostavat nuolen lähtönopeutta - myytti vai fakta?

Hyvin monella ampujalla on jänteessä parin tuuman päässä pyöristä painoja, joiden pitäisi ammuttaessa nostaa nuolen lähtönopeutta. Itsekin olen lisännyt painot jänteelle – ihan vaan ”varmuuden vuoksi”. Maalaisjärjellä ajateltuna painon lisäämisen jänteelle pitäisi ennemminkin laskea nopeutta kuin nostaa. Jos lisään nuoleen  20 grainia painoa, laskee lähtönopeus noin 5 jalkaa sekunnissa. Kuinka siis jänteeseen lisätty paino voisi nopeuttaa nuolen lähtöä?

Googlatessani aiheesta tulee vastaan kaikenlaisia analyysejä inertiasta ja muista fysiikkaan liittyvistä voimista. Koulunkäynnistä ja fysiikantunneista on kuitenkin sen verran aikaa, että teorian ymmärtämisen sijaan tunsin tarvetta selvittää asiaa käytännössä ja varmistaa, onko painojen lisäämisestä oikeasti hyötyä vai ei.

Jousiampujan paradoksi, eli oletus nuolen sivuttaissuuntaisesta vääntyilystä sormilaukaisulla ammuttaessa on hyvä esimerkki tällaisesta "legendasta", joka saatiin varmistettua vasta, kun tekniikan hyödyntäminen oli mahdollista. Vasta suurnopeuskuvat varmistivat sen, mitä oli aikaisemmin kokemusperäisesti uskottu nuolen tekevän laukaisun yhteydessä. Tätähän paradoksi tarkoittaakin – väite, joka ilmentää jotakin intuitiivisesti todeksi koettua asiaa.

Tuumasta toimeen 


Koska jäntessäni oli valmiiksi painot (viisi kappaletta messinkisiä nokinpaikkoja), aloitin nopeusmittauksen vähentämällä niitä yksitellen ja mittaamalla nopeuksia eri painoisilla nuolilla. Ammuin kolme laukausta eri painoisilla nuolilla, mittasin nopeudet ja laskin niiden keskiarvot.


Tein kokeen seuraavilla välineillä:
• Jousi: Hoyt Alpa Elite 58 # Fuel Cam
• Testinuolten painot: 300, 350 ja 450 grainia• Nopeusmittaus: Easton Cronograph• Mittausetäisyys: 100 cm mitattuna jousen etuosasta 

Lopputulos

 

Nuolen lähtonopeus oli muuttumaton eri jännepainoilla. 300-grainisen nuolen lähtönopeus oli 296 jalkaa sekunnissa, 350:n 282 ja 450:n 235 j/s. Eli painot eivät ainakaan laskeneet nopeutta. Voisiko niillä olla muuta vaikutusta? Keskustelupalstoilla ainakin on näkynyt kommentteja siitä, että jänne olisi laukaisun alkuhetkillä kireämpi ja näin vaikuttaisi vakauttamalla nuolen lähtöä.

Taidan laittaa painot takaisin jänteelle. Eiväthän ne ainakaan hidasta nuolen lentoa...

 

Teksti: Janne Sumusalo
Kuva: Anne Lantee