Euroopan kisat Bakussa - ensimmäiset laatuaan

Taru Kuoppa ja Antti Tekoniemi ampuivat historian ensimmäisissä Euroopan kisoissa kesäkuussa Bakussa.

Azerbaijdzan on maa, joka lienee useimmille suomalaisille tuttu lähinnä Eurovision laulukilpailuista. Maassa on noin 9,7 miljoonaa asukasta ja tärkeimmät tulonlähteet liittyvät öljyyn, jonka avulla maan pääkaupunkiin on rakennettu teitä, siltoja ja huomattava määrä mielenkiintoisia julkisia rakennuksia.

Euroopan kisat ovat tapahtuma, jossa Euroopan olympiakomitea ja kansalliset olympiakomiteat pyrkivät rakentamaan monen urheilulajin yhteistapahtumaa, jota voisi luonnehtia Euroopan olympialaisiksi. Kilpailu oli useille lajeille paikka hankkia olympialaisten maapaikkoja, ja joissakin lajeissa tapahtumalla oli EM-status. Jousiammunnan osalta kilpailussa ei jaettu olympiapaikkoja.

Jousiammuntakisan formaatti oli samanlainen, kuin mitä Rion olympialaisissa tullaan käyttämään. Ainoa ero oli parikisa (mixed team), joka ei ole tulevien olympialaisten ohjelmassa. Kilpailun kesto oli harjoituspäivä mukaan lukien kahdeksan päivää. Päivittäinen kilpailunuolten määrä ei siis ollut kovin suuri, mutta useimmat urheilijat käyttivät hyväkseen hyviä olosuhteita harjoitteluun kohden kuukauden päästä pidettäviä tauluammunnan MM-kisoja, joissa on jaossa puolet olympiapaikoista.

Suomella oli ensimmäisiin Euroopan kisoihin yksi maapaikka sekä miehissä että naisten luokassa. Suomen jousiammuntajoukkueessa näissä kisoissa olivat Taru Kuoppa ja Antti Tekoniemi. Joukkueenjohtajana toimi Petteri Alahuhta.

Alkukisasta Suomen joukkue suoriutui varsin hyvin. Antti ampua henkilökohtaisen ennätyksensä 664 (328, 336). Tällä tuloksella sijoitus oli 16. Kärkituloksen 683 ampui Italian Mauro Nespoli. Taru jäi muutaman pisteen alkukauden parhaastaan. Hänen tuloksensa oli 630 (315, 315) ja sijoituksensa 26. Naisten luokan alkukisan voitti Lisa Unruh tuloksella 662. Suomi sijoitus parijoukkuekisassa oli alkukilpailun jälkeen 13.

Euroopan kisoissa kaikki pudotusammunnat järjestettiin vuoroammuntana finaalikentällä, jonka lähin vertailukohta on olympialaiset. Maailmancupeissa tai edes edellisissä MM-kilpailuissa finaalikentän taso ei yltänyt Bakun kisan tasolle. Ammuntaa kuvattiin kuudella kameralla ja näytettiin suurella näytöllä taulujen luona. Ampujat ja yleisö olivat koko ajan tietoisia kilpailun tilanteesta ja etenemisestä.

Suomi yhdeksänneksi parikisassa

Parikisassa Suomen vastustaja oli Ukrainan joukkue, jossa ampui Lidiia Sichenikova ja Heorhiy Ivanytskyy. Tässä ottelussa Suomen joukkue joutui tunnustamaan Ukrainan joukkueen paremmakseen pistein 6-0. Joukkueemme ammunta sujui hyvin, mutta osumien siirtyminen sivusuunnassa verotti pisteitä sen verran, että tuloksellisesti ei pystytty vastaamaan Ukrainan joukkueelle, joka sijoittui lopulta pronssille.

Seuraavana päivänä ammuttiin naisten 1/32-pudotukset. Taru Kuopan vastustaja oli Turkin Aybuke Aktuna, joka sijoittui alkukisassa sijalle 37. Tarun kisa sujui ammunnan puolesta hyvin, mutta osumien siirtyminen sivulle laski sarjojen pisteitä niin paljon, ettei jatkokierroksille ollut asiaa. Lopulliseksi sijoitukseksi jäi 33.

Antin ensimmäisen pudotuskierroksen vastustaja oli alkukisassa sijalle 49 sijoittunut Viron Jaanus Gross. Antti selvitti ensimmäisen kierroksen selvin numeroin 7-1. Antin sarjapisteet olivat (26, 26, 28, 26) ja Grossin vastaavasti (19, 26, 27, 23).

Antin seuraava vastustaja oli Puolan Slawomir Naploszek, joka aloitti epävarmasti, mutta pääsi 1/16-ottelun aikana jyvälle finaaliammunnasta. Puolalainen voitti ottelun pistein 6-2. Sarjapisteet olivat Naploszekille 22, 27, 30, 27 ja Antille 23, 25, 28, 25.

Alkukilpailun osalta kisa oli kovatasoinen. Finaaliammunnan tuloksia pudotti yleisesti ehkä jonkin verran se, että kaikki pudotuskierrokset ammuttiin vuoroammuntana ja hyvin kattavan mediaseurannan alla. Jokaisen ottelun seuranta kuulutuksissa, kilpailukentän näytöillä ja internet-lähetyksinä veti vertoja olympialaisille tai MM-finaaleille. Tämä vaikutti selvästi useiden ampujen suoritukseen ylimääräisenä jännityksenä.

Suomalaiset sijoittuivat lopputuloksissa suunnilleen samoille sijoituksille, joilla olivat alkukisan jälkeen. Tällä kertaa voidaan todeta, että eurooppalaisen jousiammunnan kärjen taso oli suomalaista tasoa edellä. Kisasta jäi joka tapauksessa positiivinen kokonaiskuva. Kilpailu oli kaikkien järjestelyjen osalta ensiluokkainen ja finaaliammunnasta saimme paljon uusia kehityskohteita tulevia kisoja ajatellen.

Teksti ja kuvat: Petteri Alahuhta

Suomen edustusjoukkue Taru Kuoppa ja Antti Tekoniemi kisakentällä.
Olosuhteet olivat kunnossa finaalikentällä.