Nuorten EM-kisat ammuttiin Sloveniassa

Suomen nuoret jäivät täpärästi ilman mitaleita tauluammunnan nuorten EM-kilpailuissa Slovenian Ljubljanassa toukokuussa. Toni Juusola ja Noora Saarinen ampuivat taljajousen kadettien parikilpailussa neljänneksi. Mirjam Tuokkola puolestaan varmisti nuorten olympiapaikan erillisessä karsinnassa.

Oululaisten Toni Juusolan ja Noora Saarisen muodostama taljapari oli alkukilpailussa niin ikään neljäntenä. Ensimmäisellä pudotuskierroksella he saivatkin vapaavuoron. Puolivälierässä vastaan tuli alkukilpailun viidenneksi sijoittunut Italian kaksikko. Suomi oli tässä ottelussa selvästi vahvempi ja voitti pistein 145-136. Semifinaalissa Juusola ja Saarinen saivat vastustajakseen rakkaan naapurimme Ruotsin parin. Ottelusta muodostui todella tiukka vääntö, joka ratkesi vasta viimeisessä sarjassa Ruotsin eduksi vain yhden pisteen erolla: 146-145.

Pronssiottelussa Suomi kohtasi Turkin kaksikon Baris Tandogan ja Begum Topkarci. Ottelu ammuttiin hankalassa puuskaisessa takatuulessa. Turkki sai ensimmäisillä sarjoilla kolmen pisteen etumatkan ja Suomen joukkueen taistelusta huolimatta pystyi säilyttämään etunsa ja voitti pronssia kahden pisteen erolla 148-146.

Kultaottelun ja mestaruuden vei nimiinsä Venäjän pari voittamalla Ruotsin 146-143.

Parikilpailussa tyttö ja poika samasta maasta ja aselajista ampuvat parina. Pudotusottelussa ammutaan neljä neljän nuolen sarjaa jossa joukkueen molemmat ampujat ampuvat kaksi nuolta. Taljajousella maksimipisteet ovat 160.

Henkilökohtaisessa kilpailussa Noora Saarinen sijoittui kadettityttöjen taljajousessa yhdeksänneksi ja Toni Juusola kadettipoikien puolella niin ikään yhdeksänneksi. Juusola ampui alkukilpailussa tuloksen 683 sijoittuen seitsemänneksi, ja voitti ensimmäisen vastustajansa, Belgian Ambroos Bermeirenin helposti 138-117. 1/8-kierroksella Juusola sai vastaansa Ruotsin Hampus Borgströmin. Ottelusta muodostui jännitysnäytelmä ruotsalaisen johtaessa, kunnes Juusola taisteli tasoihin ja ohi. Ottelu huipentui, kun viimeisen viidennen sarjan jälkeen oltiin tasapisteissä 143-143 ja ammuttiin yhden nuolen uusinta. Oululainen ampui hienosti keskelle kympin, mutta ruotsalainen täräytti nuolensa vain pari millimetriä taulun keskipisteestä ja julistettiin voittajaksi.

Noora Saarinen aloitti pudotuskilpailunsa alkukilpailun 11. sijalta tuloksella 647.1/16-kierroksella Ukrainan Anastasia Krasnitskasta ei ollut Saariselle vastusta, vaan suomalainen eteni helposti jatkoon pistein 131-118. 1/8-kierroksella Saarisen vastustajaksi asettui Venäjän Ekaterina Makeeva. Tasaväkinen ottelu päättyi venäläisen voittoon pistein 138-137. 

Mäenpää ja Tuokkola sijoilla 17


Juniorimiesten tähtäinjousessa Suomella oli täysi kolmen ampujan edustus. Eero Mäenpää ampui alkukilpailussa hienon toisen 36 nuolen puolikkaan ja nousi sijalle 18 tuloksella 617. Markus Nikkanen sijoittui tuloksella 580 sijalle 52 ja Samuel Ratilainen tuloksella 567 sijalle 56.

Mäenpää sai sijoituksensa turvin vapaakierroksen ensimmäiselle pudotuskierrokselle. 1/24-kierroksella hän sai vastaansa alkukilpailun 47. sijalle sijoittuneen Slovenian Klemen Strajharin. Ottelu oli tiukka loppuun asti. Molemmat ampujat voittivat sarjoja vuorotellen, kunnes tilanne oli 4-4. Eero Mäenpää ampui viimeisen sarjan paremmin ja vei ottelun 6-4. 1/16-kierroksella vastustajaksi tuli Thomas Antoine Ranskasta.  Suomen joukkue kerääntyi ammuntapaikan taakse kannustamaan, mutta Mäenpään hyvästä ammunnasta huolimatta ranskalainen vei ottelun väkivahvasti pistein 1-7. Mäenpää sijoittui lopputuloksissa sijalle 17.

Markus Nikkanen voitti 1/48-kierroksen vastustajansa, Norjan Jon-Ivar Nessetin selvin luvuin 6-0. Seuraavalla kierroksella vastukseksi asettui Slovenian Rok Bizjak joka oli alkukilpailussa sijalla 13. Nikkanen aloitti oman ottelunsa vahvasti voittamalla ensimmäisen setin ja ottamalla 2-0 johtoaseman, mutta tästä slovenialainen sisuuntui ja vei kolme seuraavaa sarjaa nimiinsä voittamalla koko ottelun pistein 2-6. Nikkasen sijoitukseksi tuli 33:s.

Samuel Ratilainen kärsi ensimmäisen kierroksen ottelussaan tappion Valko-Venäjän Ivan Rakulle luvuin 6-2. Ratilaisen sijoitukseksi tuli näin 57:s.

Joukkuekilpailussa 14. sijalta ponnistanut Suomen joukkue Mäenpää, Nikkanen ja Ratilainen kohtasi alkukisan kolmosen Ukrainan, joka oli vahvempi pistein 5-1. Suomi sijoittui tappion myötä yhdeksänneksi.

Kadettityttöjen tähtäinjousessa Mirjam Tuokkola  ampui tuloksella 587 alkukisan sijalle 36. Hän sai 1/24-kierroksella vastaansa alkukisan 29. sijalta Viron Kristel Peetin. Tiukka ottelu kääntyi Mirjam Tuokkolan voitoksi sarjavoittopistein 6-4. 1/16-pudotuskierroksella ottelupariksi tuli alkukisan neljäs Italian Vanessa Landi. Italialainen osoitti kovan tasonsa ja vei ottelun suoraan 6-0. Tuokkolan lopullinen sijoitus oli 17.

Tuokkolalle paikka nuorten olympialaisiin


Mirjam Tuokkola oli ikänsä puolesta ainoa, joka saattoi osallistua maanosakarsintaan, jossa oli jaossa kolme paikkaa Kiinan Nanjingissä elokuussa järjestettäviin nuorten olympialaisiin. Näistä kolmesta maanosapaikasta oli kisaamassa kolmekymmentä tyttöä. Karsinta suoritettiin siten, että EM-kisojen alkukilpailun tulosten perusteella karsintaan osallistumaan oikeutetut juniorit järjestettiin pudotuskaavioon ja lähdettiin siitä pudottelemaan ampujia pois.

Tuokkolan ensimmäisessä ottelussa Moldovan Valeria Vorobiova kaatui selvin 6-2 luvuin. Tämän jälkeen vastaan asettui karsinnan toiseksi rankattu saksalainen Celina Wlecke, joka oli saanut ensimmäiselle pudotuskierrokselle vapaavuoron. Ottelusta muodostui todella jännittävä ja viiden sarjan jälkeen tilanne oli tasan 5-5 ja ottelu ratkaistiin yhden nuolen uusinnalla. Uusinnassa Mirjam hiljensi saksalaiskannustajat ampumalla lähemmäksi keskustaa ja etenemällä puolivälieriin. Myös seuraava ottelu Unkarin Petra Regoczia vastaan venyi uusintanuoleen. Kylmähermoinen teuvalainen ampui jälleen tarkemmin ja jatkoi mitaliotteluihin.

Mitaliotteluissa ratkaistaisiin siis maanosapaikat. Semifinaaleissa ampui Mirjam Tuokkolan lisäksi tyttö isäntämaa Sloveniasta sekä kaksi saksalaista. Koska maapaikkoja oli jaossa vain kolme, mutta neljän parhaan joukossa oli kaksi saksalaisampujaa eikä paikkoja ole kuin yksi per maa, sai Tuokkola paikan Suomelle vaikka jäikin lopulta neljänneksi. 

Semifinaalissa saksalainen Milena Ziegler osoittautui tiukan taiston jälkeen voittajaksi pistein 6-4. 4-6. Pronssiottelussa kohtasivat Mirjam Tuokkola ja Slovenian Ivana Laharnar. Ottelu eteni 5-3 tilanteeseen ja yleisössä jännitettiin meneekö kolmaskin ottelu peräkkäin uusintanuolelle, mutta viimeisessä sarjassa pisteet tasattiin, jolloin slovenialainen otti pronssin pistein 6-4.

Katso tarkemmat tulokset kisoista täältä.

Teksti: Juha Viitaoja, Anne Lantee
Kuvat: Juha Viitaoja