Neljä suomalaista jatkaa jousiammunnan olympiakarsinnassa Nottinghamissa

Anne Lantee
26.5.2016

Jousiammunnan EM-kilpailujen yhteydessä ammuttavassa olympiakarsintaturnauksessa Suomen kaikki miehet ja naisista Taru Kuoppa selviytyivät jatkoon tämän päivän kahdelta ensimmäiseltä kierrokselta. Parikilpailussa Suomi sijoittui EM-kisojen kahdeksanneksi.

EM-kilpailujen ohjelmassa oli tänään parikilpailun pudotuskierrokset. Suomella oli mukana tähtäinjousen pari Taru Kuoppa – Antti Tekoniemi. 13. sijalta pudotuksiin lähtenyt Suomi kohtasi ensimmäisellä kierroksella Saksan, joka oli alkukilpailun perusteella sijalla 4. Ottelu oli äärimmäisen tasaväkinen ja ratkesi vasta uusinnassa Suomen eduksi. Parikilpailun uusinnassa molemmat parin ampujat ampuvat yhden nuolen. Suomalaiset olivat uusinnassa parempia pistein 19-18 ja veivät siten koko ottelun sarjavoittopistein 5-4. Seuraava vastustaja Moldova pysäytti kuitenkin Suomen etenemisen. Moldovan pari voitti ottelun sarjavoittopisteiden myötä selvän näköisesti 6-0. Kaikilla kolmella sarjalla Suomen osumapisteet olivat vain yhden pisteen huonompia kuin Moldovan.

Moldova eteni lopulta kultaotteluun, jossa se kohtaa sunnuntaina Ranskan. Pronssista kamppailevat Turkki ja Ukraina.

Olympiakarsintaturnaukseen osallistuivat tänään kaikki Suomen tähtäinjousiampujat, sillä vain tähtäinjousi on olympialaji.

Naisten tähtäinjousessa Taru Kuoppa sai sijoituksensa perusteella vapaakierroksen 1/24-kierrokselle, joten hänen ei tänään tarvinnut ampua päästäkseen 32 parhaan joukkoon. Pudotuskierrokset jatkuvat huomenna aamulla.

Anne Backman kohtasi 1/24-kierroksella Reena Parnatin Virosta. Backman ja Parnat olivat sijoittuneet olympiakarsinnan kaaviossa alkukilpailun sijoille 32 ja 33. Parnat oli kuitenkin tänään tarkempi ja pudotti suomalaisen jatkosta pistein 6-0.

Laura Perälä lähti olympiakarsinnan pudotuksiin sijalta 46 ja kohtasi ensimmäisellä kierroksella Iso-Britannian Naomi Folkardin 19. sijalta. Perälä ei onnistunut yllättämään kotiyleisön edessä ampunutta Folkardia, vaan joutui toteamaan tämän paremmaksi pistein 0-6. Perälä samoin kuin Backmankin sijoittuivat olympiakarsintaturnauksessa sijalle 33.  

Miesten tähtäinjousessa Antti Tekoniemi sai 1/48-kierrokselle vapaakierroksen sijoituttuaan olympiakarsinnan alkukilpailussa sijalle 13. Toisen kierroksen ottelusta Georgian Lasha Pkhakadzea vastaan muodostui todellinen jännitysnäytelmä, sillä se venyi yhden nuolen uusintaan. Uusinnassa Tekoniemi täräytti kympin georgialaisen jäädessä ysin puolelle, joten hän varmisti paikan huomisilla jatkokierroksilla.

"Ammunta oli tänään todella varmaa ja rentoa ja ammuinkin todella hyvin. Pari matsia meni uusintanuolille asti ja ammuin molmepiin kympit, joten hyvällä fiiliksellä jatketaan huomenna olympiakarsintaa", Tekoniemi kertoo. 

Vastaan huomenna astelee joukkuekaveri Samuli Piippo, joka raivasi tiensä jatkoon voittamalla ensin Kosovon Atdhe Luzhnican 6-0 ja sitten Norjan Baard Nestengin 6-4.

Antti Vikström kohtasi ensimmäisessä ottelussaan Montenegron Milan Borovicin. Tiukan taiston ja jännittävän uusintanuolen jälkeen Vikström nousi voittoon 6-5. Seuraavalla kierroksella Slovenian Klemen Strajhar kaatui jo selvemmin pistein 7-1.

Suomen miehet ovat hankalasti samalla puolella kaaviota, sillä huomisen ensimmäisessä ottelussa joko Tekoniemi tai Piippo putoaa jatkosta, ja jos Vikström selvittää oman ottelunsa Moldovan Dan Olarua vastaan, kohtaavat suomalaiset jälleen.

Taru Kuopan ensimmäinen vastus huomenna on Evangelia Psarra Kreikasta.

Ottelut alkavat Nottinghamissa 9.50 paikallista aikaa.

 

Tuloksia

Jousiammunnan EM-kilpailut, Nottingham
Parikilpailu
Tähtäinjousi
1/8-kierrosta
Suomi (Antti Tekoniemi, Taru Kuoppa) – Saksa 5-4
Puolivälieriä
Suomi – Moldova 0-6
Välierät
Turkki – Moldova 2-6
Ranska – Ukraina 5-3
Taljajousi
Välierät
Slovenia – Espanja 156-155
Tanska – Italia 154-155

Tähtäinjousen olympiakarsintaturnaus
Miehet
1/48-kierrosta
Samuli Piippo FIN – Atdhe Luzhnica KOS 6-0
Antti Vikström FIN – Milan Borovic MNE 6-5
1/24-kierrosta
Antti Tekoniemi FIN – Lasha Pkhakadze GEO 6-5
Piippo – Baard Nesteng NOR 6-4
Vikstöm – Klemen Strajhar SLO 7-1
Naiset
1/24-kierrosta
Anne Backman FIN – Reena Parnat EST 0-6
Laura Perälä FIN – Naomi Folkard GBR 0-6
 

Kisojen tulossivu on osoitteessa http://www.ianseo.net/Details.php?toId=1337