Toimiston työmyyrien kevätraportti
22.5.2024
Ette tainneet tietääkään, että toimiston Arto, Marja ja Aleksandra ovat nimeltään Työmyyrät. Nimen keksi seurakehittäjä koska, noh, joku nimihän meille oli keksittävä... Kun erään kerran teimme töitä yhdessä, tuli puheeksi pienen uutisen kirjoitus joka kuukausi niistä töistä, joita liitossa teemme. Idea oli tiivistää toiminnanjohtaja Arton, seurakehittäjä Marjan ja valmennuspäällikkö Aleksandran sen kuukauden työt yhteen kappaleeseen, joka vähän avaisi liiton töiden maailmaa ja samalla pitäisi jäsenistön kartalla uusista tuulista.
Tässä ensimmäinen työmyyrien uutinen. Voitte itse päätellä, miten hyvin (puhelias) toiminnanjohtajamme noudatti yhden kappaleen sääntöä :D
Toiminnanjohtaja Arto:
"KEVÄT 2024 - TOIMINNANJOHTAJAN HOMMAN OPETTELUA:
Kevät on mennyt minulta tosi vilkkaasti sinällään ”uuden liiton” tavoitteiden ja toimintamallien opetteluun ja perehtymiseen. Olen työurallani itse asiassa ensimmäistä kertaa yhden lajin (eri lajiosioineen toki) palveluksessa ja voin kertoa, että se on aivan mahtavaa! Saan puolustaa ja palvella jousiampujia ja heidän seurojaan JA VAIN niitä.
On myös upeaa ja nöyräksi tekevää se, että vaikka olen saanut palvella urheiluhallintoa koti- ja ulkomailla (OLL, SUL, OK, Paralympiakomitea, FISU jne.), sekä tehdä urheiluun liittyvää businesta 25+ vuotta, ”en ole täällä vielä mithän” – eli lajikulttuurin, seurojen toiminnan ja liikkujien sekä urheilijoiden kohtaaminen on tuonut joka päivä uutta ja mielenkiintoista eteen. Erityiskiitos edeltäjälleni Juhanalle, joka lyhyen siirtymän aikana pyrki tukemaan minua kaikin mahdollisin vinkein ja opein.
Aloitin tammikuun lopussa, mutta käytännössä helmikuu ja maaliskuu olivat ihan perustiedon siirron jälkeen ensimmäiset kuukaudet, jolloin pääsin perehtymään hommiin. Taloushallinto ja liiton hallinto sekä toimiston johtaminen, liiton taloudenpidon mekanismit (esim. Netvisor) ja siihen liittyvät yhteydet vaativat huomiota, kuten aina uuteen toimintaympäristöön tullessa.
Kollegoihin, puheenjohtajaan ja hallitukseen tutustuminen ja työnjakojen selkiyttäminen alkoi ja pelkästään käyttöoikeuksien saaminen/muuttaminen edeltäjältä (PRH jne. virastot, pankit, Olympiakomitean ja Opetusministeriön ) minulle vei päiviä ja viikkoja, eikä tunteja. Nykyinen digiaika on tehnyt sen, että aiemmin tuttu virkailija saattoi tehdä vähän sellaistakin, joka ei varsinaisesti toimeksiantoon suoraan kuulu ihan auttaakseen, mutta digijärjestelmä EI. (HUOM. en ole digivastainen, mutta pidän inhimillisestä palvelusta.)
Maalis/huhtikuussa valmistelimme normaalin päivittäisen taloushallinnon ja laskurumban lisäksi tilitoimiston kanssa viime vuoden kirjanpidon ja tilinpäätöksen tilitoimiston ja tilintarkastajan kanssa. Hallituksen kanssa valmistelimme kevätkokousta. Kollegojeni kanssa toimistolla löysin todella helposti (aina ei ole niin ollut) yhteisen tavan toimia ja auttaa toinen toisiamme, kivaa.
Vapaa-ajalla kokeilin ja osallistuin Ensinuolet-kurssille. Kiitos asuinpaikkani oma seura Vasama ja Taru. Ps. arvostan kovasti, jos tietous tasostani ei ”kauheasti” leviä.
Myös verkostojen aktivoiminen kuuluu ja on toiminnanjohtajan (yhdessä hallituksen pj:n kanssa ja erikseen) tehtävänkuvaan. Liiton toimiston sijainti ns. Olympiakomitean kotipesässä on mahdollistanut helmikuusta alkaen verkostojen aktivoinnin, onhan kohtuullinen osa talon väestä kollegoja edellisistä työpaikoista. Olympiakomitean isot strategiset muutokset vaativat hereillä oloa, jotta pienet liitot kuten SJAL eivät jää sivustakatsojiksi muutoksia päätettäessä.. Tässä kohtaa muistutan liiton auttavan AINA paikallisten kontaktien luonnissa seuroja (esim. Liikunnan ja Urheilun aluejärjestöt sekä kuntien liikuntatoimet) JOS seurat apua & tukea haluavat.
Opetusministeriö ja Opetushallitus ovat myös erittäin tärkeitä sidosryhmiämme ja niiden suuntaan on myös jaksettava tehdä rakentavaa yhteistyötä, joka taas kerran tuttujen kontaktien kanssa on onneksi suoraan ajankohtaisiin asioihin tutustumista ja perehtymistä. Moni ei osaakaan ajatella, kuinka liikunnan ja urheilun edistämiseen sitoutunutta ammattiväkeä edellä mainitut tahot omaavat organisaatioissaan.
Edellä kirjoitetusta syntyy toivottavasti lukijalle keveähkö käsitys siitä, että meitä taustalla toimivia tekijöitä pitääkin juoksuttaa monet ei niin näkyvissä olevat asiat – niin kauan kuin niiden tarkoitus ja tavoite on kristallinkirkas: jousiampujien, seurojen ja liiton resurssien parantaminen, niin olosuhteiden kautta kuin taloudellisesti.
Minua henkilökohtaisesti pelottavat tulevat talouden leikkaukset, jotka Suomen hallitus on päättänyt. Siksi liiton hallituksenkin toiveesta keskityn normiduunien ohessa hallinnon kustannustehokkuuteen ja uusien varainhankitamuotojen (kuten EU-rahoitus ja kumppanit) etsimiseen jo heti tästä hetkestä alkaen
LOPUKSI:
Kesän ulkokausi on alkanut ja ns. byrokratian vastapainoksi olen alusta asti nauttinut todellisten liiton asiakkaiden, jousiampujien näkemisestä itse in action. Leirit, seuraillat, oma kurssini ja kilpailut kuten Kotkan halli-SM pitävät motivaatiota yllä palata joka aamu ns. byrokratian paperintuoksuiseen maailmaan.
Mukavaa jousiammuntakesää kaikille ja tsemit para-ampujillemme Pariisin Paralympiakisoihin!"
Seurakehittäjä on kevään aikana vastaillut seurakentän moninaisiin yhteydenottoihin ja käynyt kouluttamassa seuroissa. Se onkin tämän työn tärkein tehtävä - saada suomalainen jousiammuntaseura toimimaan monipuolisesti jäseniensä eduksi. Seuratyön lisäksi vastuulla on ollut myös mm. Kiitä vapaaehtoista kampanja, Divarin ja SE-tulosten kunniakirjat ja uutisointi, maajoukkuevaatteet ja juniorityön tukeminen esim. Jouskarileirin muodossa. Eniten huolta on aiheuttanut VOK1-yleisosien hankala suorittaminen liikunnan aluejärjestöjen kautta. Tällä vauhdilla uusia, koulutettuja ohjaajia ei valmistu moneen vuoteen! Siihenkin keksin ratkaisun, kun huomasin, että meiltähän löytyy omasta takaa liikunnan ammattilaiset ja voimme itse pitää jäsenistöllemme lajiosan lisäksi yleisosat. Pysy siis kuulolla!
Aleksandra Hint, SJAL:n valmennuspäällikkö, on kevään aikana keskittynyt erityisesti valmennustoiminnan suunnitteluun ja kehittämiseen, mikä on ollut avainasemassa tulevien tapahtumien ja leirien onnistumisessa.. Työ on ollut erittäin monipuolista, ja hän jatkaa eteenpäin innolla ja sitoutumisella kohti tulevia tavoitteita.
Kevään aikana Aleksandra on vastannut useiden valmennusleirien, kilpailuiden, ja tapahtumien suunnittelusta. Hän on järjestänyt etävalmennusta LA28-valmennusryhmälle, pitänyt palavereita valmentajien ja urheilijoiden kanssa, sekä päivittänyt valmennusohjelmia vastaamaan urheilijoiden tarpeita ja tavoitteita. Lisäksi hän on osallistunut myös moniin erilaisiin Olympiakomitean kokouksiin, joissa on käsitelty valmennukseen liittyviä suunnitelmia ja tavoitteita.
Aleksandra on myös aktiivisesti suunnitellut tulevia leirejä ja valmennustapahtumia ja ollut näissä paikalla, kuten huhtikuun Kuortaneen leirillä. Hän on kartoittanut Pajulahden leirimahdollisuuksia, ja vahvistanut nykyisiä leirimahdollisuuksia Kuortaneella. Samalla, hän on ollut mukana varmistamassa maajoukkue valmentajia eri maajoukkueille. Hän on myös valmistellut SJAL:n valmennus- ja maajoukkuetoiminnan mallia tulevalle Olympiadille, jotta tasoa saadaan nostettua korkeammaksi yhteistyössä muiden valmentajien kanssa.
Aleksandra on myös perehtynyt uusiin järjestelmiin kevään aikana, kuten WAREOS ja SJAL:n oma tilastopalvelu. Hän on tutustunut myös urheilulukioihin näiden pisteytyksiin. Kansainvälisten kilpailuiden järjestelyt ovat olleet myös iso osa työtä. Tauluammunnan EM-kilpailuissa Saksassa, hän pääsi itse myös joukkueenjohtajan tehtäviin, kuten myös kesällä heinäkuussa junioreiden EM-kilpailuissa Romaniassa.
Kesällä, suunnitteilla on useita seurakäyntejä Suomessa sekä LA28-valmennusryhmän kesäleiri Turussa ja nuorten jouskarileiri Iitissä. Maasto- ja 3D MM-kilpailuiden järjestelyt ovat myös akuutteja kesällä. Lisäksi, hän työskentelee kilpailuohjeistuksen ja nettisivujen päivittämisen kanssa sekä LA28-valmennusryhmän että valmennus- ja maajoukkuetoiminnan struktuurin parissa.
Nuolirikasta ja osumatarkkaa kesää kaikille!
Tyymyyrät