Harrastesarjan uusi tuleminen - säännöt muuttuvat ja käyttöön otetaan kertalisenssi

Juhana Rüster
12.2.2020

SJAL muuttaa ulkokilpailuja koskevaa harrasteluokan sääntöä paremmin vasta lajin pariin tulleita palvelevaksi. Aselajikohtaiset luokat poistuvat ja tilalle tulee kaksi vaihtoehtoista matkaa 30 ja 50 metriä. Samalla otetaan käyttöön pitkään suunniteltu kertalisenssi harrasteluokkaan.

Lajin aloittaneille harrastajille nykyiset yleisen sarjan ulkokilpailumatkat ovat olleet usein liian haastavia. Erityisesti tähtäinjousessa, jossa jousen voima ei välttämättä edes riitä 70 metrille, on kilpailumuoto mahdollisesti vähentänyt näiden luokkien suosiota. Sama koskee myös vaistojousta, jossa 50 metrin matka on usein liian kova pala vasta-alkajalle.

SJAL vastaa nyt tähän tarpeeseen muuttamalla harrastajaluokan sääntöjä siten, että käyttöön otetaan yksinkertainen malli jossa ampuja voi valita kilpailumatkansa kahdesta vaihtoehdosta, jotka ovat 30 ja 50 metriä. Tähtäinjousella, vaistojousella, pitkäjousella ja insticitvellä taulukoko on aina 122cm. Taljajousella käytetään 80cm taulua kymppirenkaisena. Erillisiä aselajikohtaisia tai sukupuoleen perustuvia luokkia ei ole. 

Hallikilpailuissa jo aiemmin käytössä ollut 60cm taulu säilyy harrastajaluokassa 18 metrin matkalla. Samoin maastojousiammunnassa ja 3D-kilpailuissa olleet harrasteluokat pysyvät ennallaan. Halutessaan kilpailujärjestäjä voi järjestää omia epävirallisia luokkia eri aselajeille. 

Ehkäpä vielä suurempi muutos koskee lisenssikäytäntöä harrasteluokassa. Kesäkauden kilpailuista alkaen harrasteluokassa voi ampua kertalisenssillä. Lisenssi on ostettavissa Suomisportissa erikseen kilpailupäivälle. Lisenssin hinta on vuoden 2020 aikana 5€ per kilpailu. 

Harrasteluokassa ammuttuja tuloksia tilastoidaan, mutta niistä ei kirjata Suomen ennätyksiä. Harrasteluokka ei tule olemaan mukana SM-kisoissa.

SJAL etsii nyt talven aikana kisajärjestäjiä ensi kesältä, jotka ottavat harrastesarjan mukaan ohjelmaansa. Luokan mukaan ottaminen on täysin kisajärjestäjän päätettävissä, mutta toivottavaa on, että tämän lajimme kannalta erittäin tärkeän luokan tarjonta kasvaa pikku hiljaa. Samoin tarvitaan kaikkia aktiiviharrastajia, valmentajia ja seuraihmisiä mukaan jakamaan tietoa tästä uudesta mahdollisuudesta harrastaa jousiammuntaa! SJAL osaltaan tiedottaa harrasteluokasta omissa kanavissaan.