Aki Virtanen yhdeksäs jousiammunnan EM-kisoissa

Anne Lantee
24.5.2012

Aki Virtanen sijoittui lopulta yhdeksänneksi Amsterdamissa käynnissä olevissa tauluammunnan EM-kisoissa. Suomen miesten molemmat joukkueet sijoittuivat niin ikään yhdeksänneksi ja taljanaisten joukkue kahdeksanneksi.

Aki Virtanen sai vastaansa 1/16-ottelukierroksella alkukilpailun 13:nneksi sijoittuneen Puolan Piotr Nowakin. Virtanen hallitsi ottelua ja vei sen pistein 7-1. Seuraavaksi vastaan asteli isäntämaan Rick van der Ven. Virtanen aloitti hyvin, mutta hollantilainen tuli ensin tasoihin ja lopulta voittoon pistein 6-2.

”Tänään oli kokonaisuudessaan mielenkiintoinen ja vaihteleva päivä. Ensimmäinen ottelu Puolan Nowakia vastaan meni perusammunnalla hyvin. Seuraavan ottelun ensimmäinen sarja meni hyvin ja kuittasin siitä kaksi sarjavoittopistettä, mutta loput sarjat menivät ammuntarytmin venyessä hieman heikommilla pisteillä kuin vastustajalla. Olen kuitenkin suhteellisen tyytyväinen yhdeksänteen sijaan, vaikka nälkää olisinkin ollut aina mitalimatseihin saakka. Sen nälän sammuttaminen saa nyt odottaa seuraaviin kisoihin”, Virtanen kertoi kisan jälkeen.

Antti Tekoniemi kohtasi 1/16-ottelukierroksella Italian kokenut Michele Frangillin, joka oli alkukilpailussa viides. Ottelu oli tiukka, mutta Tekoniemi joutui taipumaan lopulta pistein 2-6 ja EM-kisojen sijoitukseksi muotoutui sija 17.

”Ammuin Frangillia vastaan tänään hyvin, mutta pari huonoa nuolta vei sen verran pisteitä, että hävisin pari settiä niukasti ja vielä viimeisellä setillä hävisin yhden rajan huonommaksi, joka nosti tien pystyyn”, Tekoniemi kertoo.

Taljajousen puolella Marko Järvenpää aloitti pudotuskilpailunsa tänään. Ensimmäinen vastustaja 1/16-kierroksella oli Italian Sergio Pagni. Erittäin tasaväkisen ottelun ratkaisu venyi vasta toiselle uusintanuolelle, jonka italialainen ampui tarkemmin. Ensimmäiset uusintanuolet olivat molemmilla sisäkympissä yhtä lähellä keskipistettä. Järvenpään tie katkesi ja loppusijoitus oli 17:s.

Asko Kilpiän 1/16-kierroksen vastustaja oli Saksan Marcus Laube. Ottelu eteni tasatahtiin, mutta saksalainen vei sen lopulta pistein 146-143. Näin Kilpiä sijoittui siis 17:nneksi.

Naisten taljajousessa Erja Järvenpää ampui tiukan ottelun Venäjän Svetlana Cherkashnevaa vastaan mutta joutui taipumaan lopulta vain pisteen erolla 138-139.

Myös Anne Lanteen kohtaloksi koitui putoaminen 1/16-kierroksella. Vastassa ollut Saksan Kristina Berger voitti suomalaisen selvällä erolla pistein 144-135. Alkukilpailussa kolmanneksi ampunut Berger eteni lopulta kultaotteluun, joka ammutaan lauantaina. Lantee samoin kuin Järvenpää sijoittuivat lopputuloksissa 17:nneksi.

Joukkuekilpailussa yhdeksänneltä sijalta pudotuksiin lähtenyt Suomen taljanaisten joukkue voitti ensimmäisen ottelunsa Kroatiaa vastaan pistein 216-207. Seuraavan kierroksen ottelussa vastaan tuli alkukilpailun voittanut Italian joukkue, joka hallitsi haasteelliset tuuliolosuhteet Suomea paremmin ja vei ottelun selvällä erolla pistein 222-210. Suomi sijoittui lopulta kahdeksanneksi.

Miesten tähtäinjoukkue ja miesten taljajoukkue hävisivät ensimmäiset ottelunsa. Taljamiesten vastustajana ollut Belgia voitti ottelun pistein 222-219. Tähtäinjousijoukkue kohtasi Saksan, joka vei ottelun selvin lukemin 215-198.

”Joukkuekisan 9. sija jäi harmittamaan, siinä olisi pitänyt pystyä parempaan. Olen kuitenkin kohtuullisen tyytyväinen, sillä ammunta on viikon aikana kulkenut joka päivä paremmin, joten tästä on hyvä lähteä huomiseen olympiakarsintaan”, Tekoniemi kommentoi.

Huomenna Amsterdamissa ammutaan olympiakarsintaturnaus, jossa jaossa on kolme paikkaa Lontoon olympialaisiin sekä naisten että miesten puolella. Kaikki Suomen joukkueen tähtäinampujat ovat mukana tavoittelemassa paikkoja, joita voi kuitenkin saada vain yhden maata kohti molemmissa luokissa.

Tuloksia
EM-kilpailut, pudotuskierroksia

Miehet tähtäinjousi
1/16-kierrosta
Antti Tekoniemi FIN – Michele Frangilli ITA 2-6, Aki Virtanen FIN – Piotr Nowak POL 7-1
1/8-kierrosta
Virtanen FIN – Rick van der Ven NED 2-6
Semifinaalit
Rick van der Ven NED – Markiyan Ivashko UKR 7-1
Klemen Strajhar SLO – Thomas Faucheron FRA 7-3
Joukkuekilpailu
Suomi – Saksa 198-215

Miehet taljajousi
1/16-kierrosta
Asko Kilpiä FIN – Marcus Laube GER 143-146, Marko Järvenpää FIN 145-145, uusinta 10-10, 9-10
Semifinaalit
Sergio Pagni ITA – Paul Titscher GER 145-138
Martin Damsbo DEN – Vladas Sigauskas LTU 146-140
Joukkuekilpailu
Suomi – Belgia 219-222

Naiset taljajousi
1/16-kierrosta
Anne Lantee FIN – Kristina Berger GER 135-144, Erja Järvenpää FIN – Svetlana Cherkashneva RUS 138-139
Semifinaalit
Anastasia Anastasio ITA – Pascale Lebecque FRA 146-138
Kristina Berger GER – Marcella Tonioli ITA 144-142
Joukkuekilpailu
Suomi – Kroatia 216-207, Suomi – Italia 210-222

Täydelliset tulokset löytyvät World Archery Europen sivuilta osoitteesta www.emau.org.