Valmentaja- ja ohjaajakoulutus käynnistyy

Anne Lantee
28.3.2013

Liiton valmentajakoulutuksen taso 1 on määritelty. Osa seuraväestä onkin jo ehtinyt oma-aloitteisesti osallistua aluejärjestöjen pitämiin koulutuksiin.

Liittohallitus päätti viime kokouksessaan SJAL:n valmentaja- ja ohjaajakoulutuksen (VOK) tason 1 sisällöstä. Tasoon 1 sisältyvät liikunnan aluejärjestöjen Olympiakomitean tuella kokoama VOK 1 -paketti kaikkine moduleineen, joita on 12:

 1. Kannustava valmentaja ja ohjaaja (3h)
 2. Ihmisen elinjärjestelmät ja harjoittelu (3h)
 3. Oppiminen ja opettaminen harjoitustilanteessa (3h)
 4. Herkkyyskausien huomiointi harjoittelussa (4h)
 5. Liikunnallinen elämäntapa (3h)
 6. Taitoharjoittelu (3h)
 7. Psyykkiset ja sosiaaliset ominaisuudet harjoittelussa (2h)
 8. Fyysinen harjoittelu (7h)
 9. Kasvua ja kehitystä tukeva harjoittelu (2h)
 10. Valmentajana ja ohjaajana kehittyminen (2h)
 11. Tunne- ja vuorovaikutustaidot valmennuksessa (2h)
 12. Harjoittelun suunnittelu ja arviointi (3h)

Lisäksi koulutuskokonaisuuteen kuuluu lajiosa. Tasoon 1 kuuluva lajiosa rakennetaan SJAL:n toimesta ja sitä tarjotaan ensimmäisen kerran syksyllä loka-marraskuussa 2013. Aiemmat SJAL:n valmentajakoulutukset korvaavat ainakin osittain lajiosan suorittamisen, mutta tästä tulee tarkempaa tietoa myöhemmin lajiosan sisällön tarkennuttua.


Moduleita ei tarvitse suorittaa tietyssä järjestyksessä. Koulutuksia tarjotaan alueellisten liikuntajärjestöjen toimesta ja niitä voi myös tilata haluttuun paikkaan esimerkiksi yhteistyössä muiden seurojen – myös muiden lajien seurojen – kanssa. Alueellisella koulutuksella pyritään madaltamaan kynnystä osallistua koulutukseen.
 

Jos et tiedä, mikä on seuraasi lähin aluejärjestö, voit etsiä sitä netistä osoitteesta www.slu.fi/yhteystiedot/jasenjarjestot2/#anchor-100333

Lisätietoa eri modulien sisällöstä löytyy muun muassa oman aluejärjestösi sivuilta, ja tietoa VOKista löytyy osoitteesta www.valmentajakoulutus.fi/
 

Kaikista tason 1 moduuleista saa sen suorittamisen jälkeen todistuksen kurssin kouluttajalta. Lisäksi SJAL laatii opintokirjan aluksi tasolle 1 ja myöhemmin myös tasoille 2 ja 3. Opintokirjan tarkoitus on kannustaa valmentajia käymään kaikki modulit ja siirtymään valmentajan polulla eteenpäin. Lisäksi se sisältää tietoa koulutuskokonaisuudesta ja helpottaa paperityötä sekä valmentajan että liiton toimiston osalta. Seuroja tiedotetaan, kun opintokirja on valmis ja niitä voi tilata liiton toimistosta.