Antoniokselle maailmanmestaruus, Forsbergille hopeaa

Anne Lantee
6.11.2013

Jean-Pierre Antonios voitti miesten taljajousen W1-luokan maailmanmestaruuden vammais- eli parajousiammunnan MM-kisoissa Bangkokissa. Miesten taljajousen avoimessa luokassa Jere Forsberg ampui MM-hopealle tiukan kisan päätteeksi.

Jean-Pierre Antonioksen finaalivastustaja Jeff Fabry aloitti ottelun Antoniosta paremmin ja ampui toisella kolmen nuolen sarjalla täydet 30 pistettä. Turkulainen ei tästä kuitenkaan hämmentynyt, vaan otti tämän jälkeen etumatkaa joka sarjalla kiinni. Ennen viimeistä sarjaa Antonios oli pisteen takaa-ajoasemassa. Fabry ei mahtanut mitään voitontahtoiselle suomalaiselle, joka ampui 29 pistettä viimeisellä sarjalla Fabryn 27 pistettä vastaan ja vei maailmanmestaruuden pisteen erolla 134-133.

”Tosi hyvät fiilikset oli ja koko ajan tuntui, että on varmaa, että ammunta kulkee – vaikka hän oli edellä. Koko ajan oli sellainen fiilis, että se [mestaruus] on minun, viimeiseen nuoleen asti”, tyytyväinen Jean-Pierre Antonios kertoo.

Hän oli etukäteen asettanut mitalin tavoitteekseen. ”Kun finaalipaikka selvisi, alkoi psyykkaus, että hopea ei ole meikeläiselle.”

Antonios ampui alkukilpailun samassa taustassa finaalivastustajan ja alkukilpailussa maailmanennätyksen ampuneen Jeff Fabryn kanssa. Jo silloin Antonios keskittyi ampumaan itse oman suorituksensa miettimättä toisen tekemisiä. Itseluottamusta varmasti antoi myös tieto, että Antonios on ampunut virallista maailmanennätystä kovemman tuloksen.

Olosuhteet muuttuivat Bangkokissa eilisestä tälle päivälle, kun kuumuuden lisäksi mukaan astui kosteus. Ammuntaan tuli siksi lisämausteensa, mutta Antonios hallitsi olosuhteet.

”Tämä antaa hyvää potkua eteenpäin ja itseluottamusta”, MM-mitalien värisuoransa nyt kullalla täydentänyt Antonios toteaa.

Jere Forsberg kohtasi miesten taljajousen avoimen luokan finaalissa Iso-Britannian John Stubbsin. Stubbs sai otteluun unelma-alun ladottuaan ensimmäisessä sarjassa taululle 30 pistettä. Forsberg vastasi 29 pisteellä, eikä saanut tasaväkisessä ottelussa kurottua pisteen etumatkaa lopulta kiinni. Stubbs vei näin maailmanmestaruuden pistein 142-141. 

”Se oli ihan täysin voitettavissa oleva ottelu, minkä itse tölvin siihen 27 pisteen sarjaan”, pettynyt Jere Forsberg kommentoi tuoreeltaan doping-testistä päästyään. Lontoon paralympiakultaa viime vuonna voittanut kotkalainen oli asettanut tavoitteekseen Bangkokissa päästä MM-finaaliin. ”Kyllä mä lähdin tänne voittamaan”, Forsberg paljastaa.

Näyttämisen halua oli kertynyt erityisesti vammattomien juniorien MM-kilpailuista, joissa menestys ei ollut Forsbergin odottamaa.

”Junnu-MM meni miten meni, että oli näyttämisen halua, ettei ihan päin honkia ammuta. Alkukisa meni siksi pakottamisen puolelle. Pudotuskierroksilla oli sitten jo aika samanlaista ammuntaa kuin Lontoossa”, Forsberg kertoo.

Forsberg kiersi tänä vuonna vammattomien MM-kilpailut Turkissa, juniorien MM-kilpailut Kiinassa ja nyt para-MM-kilpailut Thaimaassa.

Huomenna Bangkokissa ammutaan vielä tähtäinjousiluokkien kultaottelut ja myös taljajousen parikilpailun mitaliottelut. Suomalaisia ei ole enää kilpailemassa.

Tuloksia
Parajousiammunnan MM-kilpailut, Bangkok
Kultaottelut
Miehet taljajousi avoin
Jere Forsberg FIN – John Stubbs GBR 141-142
Miehet taljajousi W1
Jean-Pierre Antonios FIN – Jeff Fabry USA 134-133


Kilpailun tuloksia voi seurata kansainvälisen jousiammuntaliiton World Archeryn sivuilla osoitteessa www.archery.org.