Kolmelle jousiampujalle urheilija-apuraha

Anne Lantee
22.1.2014

Jean-Pierre Antonios ja Jere Forsberg saivat suuren apurahan ja Saana-Maria Sinisalo pienen apurahan.

Opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisi tänään kesälajien urheilija-apurahapäätökset. Apurahojen tavoitteena on luoda taloudelliset edellytykset ammattimaiselle ja päätoimiselle valmentautumiselle.

Suuri, 20 000 euron apuraha myönnettiin 18 urheilijalle, joiden joukossa ovat parajousiampujat Jean-Pierre Antonios ja Jere Forsberg. Pienemmän, 10 000 euron apurahan sai 50 urheilijan joukossa parajousiampuja Saana-Maria Sinisalo.

Tänä vuonna jaettiin ensimmäistä kertaa myös 5 000 euron pienimpiä apurahoja, joita sai 27 urheilijaa.

Huippu-urheilun muutosryhmän esityksen mukaisesti vuonna 2013 otettiin käyttöön uudet apurahaperusteet. Niiden mukaisesti suuren apurahan taso nousi ja myöntämiskriteerit tiukentuivat.

"Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön toiminta on nyt kunnolla käynnistynyt, joten sen asiantuntijavalmistelulla on entistä suurempi merkitys. Ministeriön päätös pohjautuu pääsääntöisesti huippu-urheiluyksikön esitykseen", kertoo kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki.

Urheilijoille on myönnetty apurahoja vuodesta 1995 alkaen. Ne on tarkoitettu erityisesti yksilölajien urheilijoille, jotka sitoutuvat pitkäjänteiseen ammattimaiseen valmentautumiseen. Apuraha ei ole palkkio menestyksestä. Sen tarvetta arvioitaessa painotetaan ensisijaisesti pitkäjänteistä kehittymistä urheilijana sekä menestymisennustetta kansainvälisissä arvokilpailuissa. Lisäksi arvioinnissa otetaan huomioon lajien erityispiirteet, kansainvälinen arvostus ja taso sekä kilpailuihin osallistuvien maiden sekä sarjoihin osallistuvien urheilijoiden määrä.

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki myönsi apurahoja yhteensä 995 000 euroa 95 urheilijalle. Verovapaat apurahat myönnetään veikkausvoittovaroista.

Lisäksi Olympiakomitealle myönnettiin valmentajien apurahoihin 106 000 euroa. Edelleen jaettavien valmentajien apurahojen perusteena on, ettei apurahaa myönnetä aktiiviurheilijoille, jotka oman uransa ohessa valmentavat muita urheilijoita.

Kaikki apurahan saaneet urheilijat löytyvät opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilta.