Opiskelijoiden huippu-urheilutoiminta siirtyy Olympiakomiteaan

Anne Lantee
22.10.2014

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö ottaa vastuun opiskelijahuippu-urheilusta (OHU) vuoden 2015 alusta alkaen. Siirron myötä toteutuu Opiskelijoiden Liikuntaliiton (OLL), opetus- ja kulttuuriministeriön ja Suomen Olympiakomitean yhteinen tavoite saada kaikki monilajiset kansainväliset kilpailut saman ohjelman alle. Samalla vahvistuu myös Urheilijan polku -kokonaisuus.

"OLL:ssa nähdään, että opiskelijahuippu-urheilulla on parhaat edellytykset kehittyä Olympiakomitean alla. Suomalaisen huippu-urheilun viime vuosien kehitys osoittaa, että yhteistyöllä ja järkevöittämällä eri organisaatioiden työnjakoja voidaan saada hyviä tuloksia aikaan. Olympiakomitea on ammattimainen toimija, jonka huomaan OHU on hyvä jättää", Opiskelijoiden Liikuntaliiton pääsihteeri Hilkka Laitinen kertoo.

"Siirto on OLL:lle historiallinen muutos ja pitkän aikakauden päätös. Tämän jälkeen OLL:n toiminnan fokus on vielä entistä voimakkaammin korkeakouluopiskelijoiden liikuttamisessa", Laitinen jatkaa.

OLL pysyy edelleen Kansainvälisen opiskelijaurheiluliiton FISU:n (Federation Internatiole du Sport Universitaire) jäsenenä ja vastaa FISU:ssa tapahtuvasta järjestötoiminnasta. Opiskelijahuippu-urheilun koordinaattori Jukka Tirri siirtyy osaksi Olympiakomitean kisatiimiä. Huippu-urheiluyksikön varajohtaja Leena Paavolainen toivottaa OHU:n tervetulleeksi taloon.

"Toimiminen saman perheen sisällä tuntuu erittäin hyvältä. Näin varmistetaan myös parempi kiinnittyminen lajiliittojen ohjelmiin sekä urheiluakatemiatoimintaan. Kansainväliselle huipulle tähtääville nuorille universiadit on erittäin tärkeä väliporras kohti olympialaisia. Universiadit on ollut vahvasti esimerkiksi Susijengin menestyspolun taustalla, sillä 13 MM-leiriryhmään kuulunutta pelaajaa on ollut myös universiadijoukkueessa", Paavolainen kertoo.

Opiskelijahuippu-urheilulla tarkoitetaan korkeakouluopiskelijoiden kansainvälisiä arvokisoja, joita ovat universiadit ja opiskelijoiden MM-kisat. Kisoihin voi osallistua yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa opiskeleva tai aikaisintaan kisoja edeltäneen kalenterivuoden aikana valmistunut urheilija. Kilpailijat ovat iältään 17-28 -vuotiaita. 

Universiadeissa kilpaillaan parittomina vuosina ja ne ovat olympialaisten tapaan erikseen talvi- ja kesälajeissa järjestettäviä monilajitapahtumia. Opiskelijoiden MM-kisoja järjestetään joka toinen vuosi lajeissa, jotka eivät kuulu universiadien vakituiseen kilpailuohjelmaan. Jousiammunnassa järjestettiin tänä vuonna opiskelijoiden MM-kilpailut, mutta laji siirtyy universiadien pysyväksi lajiksi. Ensi vuonna talviuniversiadit järjestetään Espanjan ja Slovakian yhteiskisoissa 24.1.-14.2.2015 ja kesäuniversiadit Etelä-Korean Gwangjussa 3.-14.7.2015.