Kilpailusääntöihin muutoksia 1.5. alkaen

Anne Lantee
27.4.2015

SJAL:n liittohallitus hyväksyi eilen uudistetut kilpailusääntöjen kansalliset sääntöpoikkeukset ja -tarkennukset. Uudet säännöt astuvat voimaan 1.5.2015.

Kilpailun järjestelyjen osalta uusissa säännöissä on ollut tarkoitus toisaalta lisätä kilpailunjärjestäjän valtaa päättää tavasta, jolla kilpailu järjestetään, ja toisaalta tuoda kilpailijalle kilpailukutsussa paremmin tietoon poikkeukset.

Sarjojen yhdistäminen on nyt sallittu vapaammin. Ottelukierroksia varten järjestäjä voi aikaisemmasta poiketen yhdistää myös naisten sarjat yleiseen sarjaan ja eri aselajien sarjoja, jos ammuttava matka ja taulukoko ei muutu ja välinesääntöjen puolesta tämä on mahdollista. Säännöt sallivat yhdistämisen järjestyksessä pitkäjousi → vaistojousi → tähtäinjousi. Yhdistämisestä on mainittava erikseen kilpailukutsussa.

Ottelukierrosten ottelukaavion koko on oletuksena ulkona 104 ja sisällä 32 poislukien SM-kilpailut. Kilpailunjärjestäjä voi muuttaa tätä kansallisessa kilpailussa, kunhan siitä ilmoitetaan kilpailukutsussa.

Finaalikierroksilla on sallittu otteluiden ampuminen samaan aikaan ja samaan taustaan.

Lisäksi säännöissä on selkeytetty radan vaatimuksia kansallisissa kilpailuissa. STAR-kilpailuissa noudatetaan World Archeryn sääntöjä.

Osa luokista nimettiin uudelleen selkeyttämään eroa yleisten luokkien ja toisaalta juniori- ja senioriluokkien välillä. Juniori- ja senioriluokista poistettiin Y-kirjain lyhenteistä ja "yleinen" korvattiin sanalla juniorit tai seniorit, esimerkiksi Juniorit 20, 20 (ent. Yleinen 20, Y20) ja Seniorit 50, 50 (ent. Yleinen 50, Y50).

Tarkennuksia SE-tulosten hyväksymiseen ja välineisiin


Uusissa säännöissä määritellään tarkemmin prosessi Suomen ennätysten vahvistamiseen.

Ennätyksen vahvistamiseen käytetään kilpailun virallista tulosluetteloa ja tarvittaessa tuloskortteja. Tätä varten kilpailun järjestäjän on säilytettävä tuloskortit vähintään kolmen kuukauden ajan kilpailun päättymisestä ja toimitettava ne pyydettäessä liiton toimistoon.

Kilpailun ennätyskelpoisuus vahvistetaan kilpailun järjestäjän ja päätuomarin raporteista.

Tuloksen voi hyväksyä ennätykseksi kaikkiin niihin sarjoihin, joihin kilpailija on kilpailusarjansa jousityypin, oman iän ja sukupuolen puolesta oikeutettu osallistumaan ja joiden kilpailutapa, ammuttava matka ja taulukoko vastaavat sarjaa, jossa tulos ammuttiin.

Välineiden osalta sääntöihin tehtiin keskeisiä muutoksia oli kaksi. Pitkäjousen vähimmäispituutta pienennettiin 135 senttimetriin sarjassa 15LB. World Archeryn säännöissä minimipituus on junioreilla 150 cm. Lisäksi jousissa ja ammuntavälineissä sallittiin camo-väritys, jonka WA:n säännöt kieltävät vuoden 2016 alusta lähtien. Pukeutumissäännöissä tämä rajoitus kuitenkin pysyi entisellään.  

Lisäksi sääntöihin on tehty paljon yksittäisiä tarkennuksia ja termistön selkeyttämistä vastaamaan kansainvälisiä muotoja. Esimerkiksi luokka määrittää iän ja sukupuolen ja sarja näiden lisäksi jousityypin. Tauluammuntaa puolestaan käytetään yleisterminä, joka kattaa ulko- ja sisäammunnan. Kilpailijan Sportti-ID-numero lisättiin ilmoittautumisen yhteydessä ilmoitettaviin tietoihin. Numeroa käytetään liiton tilastoinnissa.

Myös ryhmittelyä on uudistettu ja lisätty numerointi viittaamisen helpottamiseksi.

Uudet säännöt löytyvät totutusta paikasta liiton materiaalipankista www.sjal.fi/sjal/materiaalipankki/saannot/. Säännöt astuvat voimaan 1.5.2015.