Mäenpää ja Juusola yhdeksänsiksi Yanktonissa

Anne Lantee
11.6.2015

Eero Mäenpää ja Toni Juusola nousivat yhdeksänsiksi haastavissa oloissa tänään ammutuilla pudotuskierroksilla Yanktonissa Yhdysvalloissa käynnissä olevissa jousiammunnan nuorten MM-kilpailuissa.

Eilinen helle ja auringonpaiste Yanktonissa vaihtuivat koleaksi ja sateiseksi päiväksi, jota säesti kova puuskittainen tuuli. Olosuhteet aiheuttivat hankaluuksia monessakin mielessä, sillä taljajousen kilpailun alku viivästyi yli tunnilla, kun märät nuolet sujahtelivat taustoista läpi. Haastavassa säässä nähtiin myös lukuisia yllätyksiä, kun alkukilpailussa hyvin sijoittuneet jousiampujat hävisivät alkukilpailun perusteella selvästi heikommilleen.

Eero Mäenpää jatkoi juniorimiesten tähtäinjousessa eilen alkanutta pudotuskilpailu-urakkaansa tänään ensimmäisellä, 1/16-kierroksen ottelulla italialaista Yuri Belliä vastaan. Belli aloitti ottelun vahvasti, mutta Mäenpää pääsi hyvin mukaan ja käänsi ottelun edukseen pistein 6-4. 1/8-kierroksella vastassa oli alkukilpailun kolmannen edellisellä kierroksella pudottanut Ranskan Romain Fichet. Tasaväkinen ottelu eteni vuorovoitoin ja päätyi lopulta uusintanuolelle. Siinä Fichet onnistui saamaan yhden harvoista kympeistään ottelussa, kun taas Mäenpään nuoli lähti kovaan tuuleen ja ajautui seiskalle.

"Ammunta oli pudotuksissa hyvää ja ennakot sopivia italialaisen Bellin voittamiseen. 1/8-ottelu ranskalaista Fichetiä vastaan oli todella tasainen. Niput olivat hyviä, mutta haastavassa kelissä kymppejä tuli niukasti", porilainen Mäenpää kertoo. "Kaiken kaikkiaan keli oli itselleni etu, sillä päivän sää oli kuin kotona Suomessa: ammuntaa sormet kohmeessa ja märkänä kylmästä täristen", hän naurahtaa.

Juniorimiesten taljajousessa Toni Juusola kohtasi 1/16-kierroksella alkukilpailun kolmanneksi ampuneen Renaud Domanskin Belgiasta. Juusola hallitsi haastavat olosuhteet kuitenkin Domanskia paremmin, ja vei ottelu lopulta selvästi pistein 135-126. Seuraavalla kierroksella vastaan tuli isäntämaa Yhdysvaltojen David Houser, joka alkukilpailussa oli 14:s. Viimeisen sarjan jälkeen Houser luuli jo hävinneensä, sillä yksi hänen nuolistaan oli uponnut niin syvälle taustaan, että hän luuli ampuneensa sen ohi. Nuoli osoittautui kuitenkin yhdeksiköksi, ja Houser voitti kahden pisteen turvin. Yhdysvaltalainen eteni lopulta kultaotteluun asti.

Sekä Juusolan että Mäenpään lopullisiksi sijoituksiksi kilpailussa tuli yhdeksäs sija.

Huomenna Yanktonissa ammutaan joukkuekilpailun pudotuskierrokset. Suomen tähtäinjousijoukkueen (Eero Mäenpää, Markus Nikkanen, Samuel Ratilainen) vastustajana on alkukilpailun voittaja ja maailmanennätyksen ampunut Etelä-Korean joukkue.


Tuloksia

Pudotuskierroksia
Juniorimiehet tähtäinjousi
1/16-kierrosta
Eero Mäenpää FIN - Yuri Belli ITA 6-4
1/8-kierrosta
Mäenpää - Romain Fichet FRA 5-6
Välierät
Lee Woo Seok KOR - Min Byeongyeon KOR 3-7, Muhammed Bilal Guneri TUR - Collin Klimitchek USA 2-6
Juniorimiehet taljajousi
1/16-kierrosta
Toni Juusola FIN - Renaud Domanski BEL 135-126
1/8-kierrosta
Juusola - David Houser USA 138-140
Välierät
Stephan Hansen DEN - Domagoj Buden CRO 143-143 (uusintavoitto Hansenille), Houser - Mario Vavro CRO 143-139

Kilpailujen reaaliaikainen tulospalvelu löytyy osoitteesta http://www.worldarchery.org/EVENTS/World-Championships/2015/Youth-Yankton-2015/Scoreboard