Jousiammunnan SM-mitalit ratkotaan Suomen ensimmäisellä SM-viikolla Tampereella tulevana viikonloppuna

Anne Lantee
11.2.2016

Suomessa ensi kertaa järjestettävä SM-viikko kokoaa Tampereelle peräti 22 eri urheilulajia. Kolmen päivän aikana jaetaan yli 400 SM-mitalia. Jousiammunnassa jaossa ovat aikuisten pääsarjojen mestaruudet. Tapahtuma järjestetään pääasiassa Tampereen Messu- ja urheilukeskuksessa 12.–14.2.2016.

Jousiammunta on yksi SM-viikolla mukana olevista SM-lajeista aikuisten henkilökohtaisella kilpailulla. 96 jousiampujaa selviytyi karsintojen kautta Tampereella ammuttavaan kilpailuun.  Lauantaina 13.2. ammutaan aluksi 60 nuolen alkukilpailu, jolla kilpailijat järjestetään pudotusottelukaavioon. Sen jälkeen ammutaan pudotusottelukierroksia aina välieriin asti. Mitaliottelut ammutaan sunnuntaina 14.2. klo 9.00 alkaen ja osa niistä televisioidaan suorana lähetyksenä Ylen TV2:ssa klo 10.30–11.30.

SM-viikkoon on haettu mallia Ruotsista, jossa SM-Veckan on ollut menestys jo usean vuoden ajan.

”SM-viikon aikana lajit liittyvät osaksi suurempaa suomalaisen urheilun kokonaisuutta ja saavat mahdollisuuden esitellä toimintaansa täysin uudelle yleisölle. Näin laaja verkostoituminen ja yhteistyö ovat ainutlaatuista suomalaisessa urheilussa”, kertoo SM-viikon tuottaja Hanna Iiskola-Kesonen.

Jousiammunnan SM-kisojen nuorin osallistuja, vasta 13-vuotias turkulainen Susanna Helin, kilpailee ensimmäistä kertaa aikuisten SM-kilpailuissa. Helinillä on naisten tähtäinjousen SM-karsintatilaston kolmanneksi paras tulos, joten hänen otteitaan on varmasti mielenkiintoista seurata Tampereella. Nuori nainen ei itse ota paineita menestymisestä.

”Ensisijaisesti haluan voittaa siskoni Johannan. Ottaen huomioon, että nämä ovat ensimmäiset aikuisten SM-kisani, kaikki muu mahdollinen on bonusta”, Helin toteaa. Susanna aloitti jousiammunnan lajin pariin jo aiemmin löytäneen isosiskonsa Johannan innostamana.

Aikuisten kanssa kilpailemiseen Susanna suhtautuu tyynesti. ”Ainahan kisassa jännittää, mutta kaikki ovat vastustajia iästä riippumatta.”

Kokeneempaa kaartia SM-kilpailuissa edustaa yleisen vaistojousen ennakkosuosikkina oleva Timo Leskinen, joka voitti viime syksynä maastojousiammunnan EM-kultaa ja 3D-jousiammunnan MM-pronssia. Vaikka laihialainen on SM-karsintatilaston selvä ykkönen, ei hän suostu ottamaan ennakkosuosikin paineita.

”En ota paineita näistä kisoista, kun en ole koskaan ennenkään ottanut etukäteen paineita muistakaan kisoista. Nämä ovat yhdet kilpailut muiden joukossa, ei sen kummempaa. Joka nuolen tulen ampumaan niin hyvin kuin sinä päivänä kykenen, nähtäväksi jää mihinkä se riittää... Paras kilpailija näissäkin kisoissa voittaa, oli se sitten kuka tahansa”, Leskinen toteaa.

Kisaviivalla Tampereella nähdään myös muun muassa Lontoon paralympialaisten kultamitalisti Jere Forsberg, joka on jo valittu Rion paralympialaisiin Suomen joukkueeseen, sekä Rion olympiapaikkaa tavoitteleva Antti Tekoniemi, joka on hiljattain vaihtanut seuraa muuton myötä Vaasasta Tampereen Jousiampujiin ja ampuu siten kotikisoissaan.

”SM-kisa on hallikauden kohokohta. On kiinnostava nähdä, miten kokeneet kärkiampujamme pystyvät vastaamaan nuorten nousevien kykyjen haasteeseen esimerkiksi miesten taljassa tai naisten tähtäinluokassa. Miesten tähtäinluokassa kauden tilastokärki on melko tasainen ja taso parantunut viime vuosista. Tilastotulosten perusteella mahdollisuuksia näyttäisi olevan varsin monilla kilpailijoilla. Finaalista odotan hienoa spektaakkelia”, kertoo Suomen Jousiampujain Liiton puheenjohtaja Petteri Alahuhta.

SM-viikon 22 kilpailulajia ovat jousiammunnan lisäksi biljardi, darts, futsal, judo, kahvakuula, kaukalopallo, keilailu, kriketti, miekkailu, ratagolf, ringette, shakki, sulkapallo, taekwondo, taido, tikkaurheilu, trial-pyöräily, ultimate, uppopallo, valjakkourheilu ja X-trial.

Tapahtuman järjestämisestä vastaavat mukana olevat lajit, Valon ja Olympiakomitean tapahtumayksikkö, Yleisradio, Tampereen kaupunki ja Hämeen Liikunta ja Urheilu. Jousiammunnan järjestelyistä vastaa paikallinen jousiammuntaseura Tampereen Jousiampujat.

Yleisö pääsee kokeilemaan jousiammuntaa lauantain ja sunnuntain aikana Messu- ja urheilukeskuksessa jousiammunnan kilpailukentän vieressä. Kokeilupiste on avoinna aina jousiammunnan kilpailutapahtumien aikana, eli lauantaina noin klo 10.15–17.00 ja sunnuntaina noin klo 9.00-14.00.

Jousiammunnan tulossivu löytyy osoitteesta http://www.ianseo.net/Details.php?toid=1578.
SM-viikon eri lajien tulokset ja lajiesittelyt sekä paljon muuta tietoa löytyvät osoitteesta www.sm-viikko.fi