Miia Tuuralle SM-hopea ja Oona Finnilälle SM-pronssi jälkikäteen

Anne Lantee
31.3.2016

Liittohallitus on käsitellyt juniorien sisäammunnan SM-kisoissa ollutta tapausta, jossa kilpailijalla ei ollut voimassa olevaa lisenssiä kilpailujen aikana. Hylkäyksen myötä 15-vuotiaiden tyttöjen vaistojousen mitalit menivät kultaa lukuun ottamatta uudelleen jakoon.

Juniorien sisäammunnan SM-kisan 12.3.2016 jälkeen Himangan Roiman Jarmo Pöyhtäri teki valituksen SJAL:n kilpailuvastaavalle (Ensio Lehto) koskien 15-vuotiaiden tyttöjen vaistojousiluokkaan osallistuneen Isabella Heikkilän osallistumisoikeutta kyseisessä kisassa. Perusteluna valitukselle oli, että Heikkilällä ei ollut kilpailun aikana voimassa olevaa kilpailulisenssiä.

Säännön S.0.2 mukaan yhdistys vastaa siitä, että sen kilpailuihin ilmoittamilla urheilijoilla on voimassa oleva kilpailulisenssi. Tässä tapauksessa Robin Hood ei ollut riittävän huolellisesti varmistanut, että urheilijalla on voimassaoleva kilpailulisenssi, ennen kuin oli ilmoittanut tämän SM-kisoihin. Kisajärjestäjällä ei ole tässä tapauksessa ollut velvollisuutta tarkistaa urheilijan kilpailulisenssin voimassaoloa.

 

Säännön S.0.3.1 mukaan SJAL:n alaisiin kilpailuihin osallistuminen edellyttää voimassaolevaa kilpailulisenssiä. Tässä tapauksessa Isabella Heikkilällä ei ollut voimassa olevaa kilpailulisenssiä ja näin ollen hänellä ei ollut oikeutta osallistua Teuvalla 12.3.2016 pidettyyn juniorien SM-kisaan.

 

Kilpailusääntöjen pykälän 15.1.1 mukaan kilpailija, joka rikkoo jotain kelpoisuutta koskevista säännöistä, suljetaan kilpailusta ja hän menettää saavuttamansa sijoituksen ja tulokset.

 

Ennen päätöksen tekoa asiassa on kuultu Isabella Heikkilän isää, Robin Hood ry:tä (Jaakko Setälä), Teuvan Jousiampujat ry.tä (Rauno Tuokkola) ja keskusteltu tuomarineuvoston edustajan (Jouni Möttönen) kanssa.

 

Robin Hood ry:n edustajat eivät osallistuneet hallituksessa asian käsittelyyn.

 

Hallitus päätti, että säännön 15.1.1. perusteella Isabella Heikkilä menettää kisassa saavuttamansa sijoituksen ja tulokset. Luokan T15V sijalle 2 nousee näin Miia Tuura (HiRo) ja kolmanneksi Oona Finnilä (HiRo).