Samuli Piippo ampui olympiapaikan Nottinghamissa

Anne Lantee
27.5.2016

Samuli Piippo selvitti tiensä jousiammunnan EM-kilpailujen yhteydessä ammuttavassa olympiakarsintaturnauksessa aina kakkospaikalle asti ja varmisti näin Suomelle olympiapaikan Rioon.

Oululainen Samuli Piippo varmisti jousiammunnan olympiapaikan Rioon sijoittumalla toiseksi jousiammunnan olympiakarsintaturnauksessa EM-kisojen yhteydessä Nottinghamissa. Karsinnan voitto lipsui uusintanuolen epäonnistumiseen, mutta muuton Piippo oli hurjassa iskussa.

Tämän päivän ensimmäisessä, 1/16-kierroksen ottelussa joukkuekaveri Antti Tekoniemi sai väistyä Piipon tieltä tiukan kamppailun jälkeen pistein 4-6. Toisessa ottelussa Piippo päihitti suoraan 6-0 Moldovan Dan Olarun, joka oli hetkeä aiemmin voittanut Antti Vikströmin 6-0. Puolivälierässä Piippo voitti Tsekin Petr Heinrichin 6-2. Välierässä voitto Sergbian Luka Popovicista suoraan 6-0 tarkoitti jo olympiapaikan varmistumista, sillä EM-kisoissa oli jaossa kolme olympiapaikkaa miesten tähtäinjousessa. Finaalin vei Turkin Mete Gazoz lopulta uusintanuolella 6-5, mutta se tuskin oululaista enää haittasi.

"Upea fiilis, mutta menee varmaan hetki ennen kuin tajuaa, mitä oikeasti tuli tehtyä. Päivän tiukin matsi oli heti alussa, kun ammuttiin Antin kanssa 1/16-matsia. Kun loput matsit ammuttiin omiin tauluihin, niin pääsi keskittymään pelkästään omaan ammuntaan. Jännitys oli todella korkealla koko päivän, mutta onneksi se ei haitannut osumista. Viimeinen "kultamatsi" meni sitten jo rennosti, kun tuloksella ei enää ollut merkitystä, vaikka viimeinen uusintanuoli tosin jäi hieman harmittamaan", Piippo kertoo tyytyväisenä.

Miesten kolmannen olympiapaikan nappasi Patrick Huston Iso-Britanniaan.

Naisten puolella Taru Kuoppa aloitti päivän erinomaisesti voittamalla Kreikan Evangelia Psarran 1/16-kierroksella sarjavoittopistein 7-1. Seuraavaksi vastaan asteli Ranskan Berengere Schuh, joka EM-kisojen pudotuksissa tiputti Suomen Anne Backmanin jatkosta. Tällä kertaa ei suomalaiselle ryppyilty, sillä Kuoppa näytti kaapin paikan voittamalla ottelun 6-2. Puolivälierissä Valko-Venäjän Hanna Marusava katkaisi kuitenkin Kuopan etenemisen voittamalla ottelun 6-0.

”Tosi kiva fiilis oli ampua tänään. Ammunta kulki ja keli oli mainio ennen 1/4-matsia. Sitten alkoi tuulla ja en pystynyt pelaamaan tuulen kanssa ja ottamaan hyviä ennakoita. Yksi nuoli lähti kauheaan puuskaan ja hyvä, että pysyi taulussa. Marusava ampui siinä matsissa kovaa, niin se oli selvä peli”, Kuoppa kertoo. ”Turkissa sit loppuun asti”, hän hymyilee viitaten viimeiseen olympiakarsintaan kesäkuussa maailmancupin yhteydessä.

Kuopan sijoitus karsintaturnauksessa oli kahdeksas. Olympiapaikat menivät Turkille, Slovakialle ja Azerbaidzhanille.

Vikströmin ja Tekoniemen sijoituksina oli 17:s.

EM-kisoissa on jäljellä vielä taljajousen mitaliottelupäivä huomenna ja tähtäinjousen mitaliottelupäivä sunnuntaina. Suomalaisia ei ole enää kisoissa mukana.


Tuloksia

Euroopan olympiakarsintaturnaus, Nottingham
Miehet
1/16-kierrosta
Samuli Piippo FIN – Antti Tekoniemi FIN 6-4
Antti Vikström FIN – Dan Olaru MDA 0-6
1/8-kierrosta
Piippo – Olaru 6-0
Puolivälierät
Piippo – Petr Heinrich CZE 6-2
Välierät
Piippo – Luka Popovic SRB 6-0
Patrick Huston GBR – Mete Gazoz TUR 2-6
Kultaottelu
Piippo – Gazoz 5-6
Pronssiottelu
Huston – Popovic 6-4
Naiset
1/16-kierrosta
Taru Kuoppa FIN – Evangelia Psarra GRE 7-1
1/8-kierrosta
Kuoppa – Berengere Schuh FRA 6-2
Puolivälierät
Kuoppa – Hanna Marusava BLR 0-6
Kultaottelu
Yasemin Anagoz TUR – Alexandra Longova SVK 6-5
Pronssiottelu
Marusava – Olga Senyuk AZE 2-6


Kisojen tulossivu on osoitteessa http://www.ianseo.net/Details.php?toId=1337