Taru Kuoppa ampui olympiapaikan Antalyassa

Anne Lantee
17.6.2016

Taru Kuoppa sijoittui viidenneksi jousiammunnan viimeisessä olympiakarsintaturnauksessa Antalyassa. Sijoitus takasi Suomelle myös naisten olympiapaikan Rioon.

Suomen Taru Kuoppa raivasi tiensä olympiakarsinnan viidenneksi tänään Turkin Antalyassa. Alun perin sijalta 18 pudotuskierroksille lähtenyt lahtelainen voitti ottelu toisensa jälkeen vastustajansa, ja matka katkesi vasta puolivälierissä.

Yksilöpaikkoja Rioon oli Antalyassa alun perin jaossa vain kolme, mutta koska naisten joukkuekilpailussa olympiapaikan saavuttaneilla Italian, Ukrainan ja Taiwanin joukkueilla oli jo yksilöpaikat Rioon, vapautui kolme lisäpaikkaa naisten kilpailuun. Viides sija takasi näin Kuopalle olympiapaikan.

Kuoppa oli lähellä päästä karsintaturnauksen mitaliotteluihin, sillä kovin paljon tiukemmaksi ratkaiseva puolivälierä Ruotsin Christine Bjerendalia vastaan ei olisi voinut mennä. Tappio tuli vasta uusintanuolella, joka molemmilla ajautui kahdeksikkoon. Ruotsalaisen nuoli oli kuitenkin lähempänä keskustaa.

Kuoppaa tappio ei haitannut, sillä tavoitteen eli olympiapaikan hän saavutti.

”Olympiaunelma toteutui, vaikkakin 12 vuotta myöhemmin kuin piti”, Kuoppa naurahtaa tyytyväisenä lopettamispäätöksensä pyörtämiseen muutama vuosi sitten.

”Tämän päivän fiilis oli alusta asti päättäväinen ja tahtotila kova, olin päättänyt onnistua ja sen tein! Keli oli tuulinen ja tuuliraot piti katsoa tarkkaan. Ottelut sujuivat hyvällä sykkeellä ja jännitys pysyi hanskassa”, lahtelainen kertoo.

Hän voitti 1/24-kierroksella Valko-Venäjän Karyna Dziominskayan 7-3, seuraavalla kierroksella Bulgarian Ralitsa Genchevan 6-2 ja 1/8-kierroksella Tanskan Carina Rosevingen suoraan 6-0.

Anne Backman sijoittui karsintaturnauksen sijalle 17. Hän voitti 1/24-kierroksen ottelussa Valko-Venäjän Ekaterina Timofeyevan 7-3, mutta joutui taipumaan Espanjan Adriana Martinille pistein 2-6.

Ann-Charlotte Biskop-Grahn oli karsintaturnauksen sijalla 57 hävittyään ensimmäisen kierroksen ottelunsa Neitsytsaarten Amanda Warehimelle 2-6.

Naisten muut olympiapaikat menivät Iso-Britanniaan, Moldovaan, Viroon, Ruotsiin ja Espanjaan. Miesten olympiapaikat sai Valko-Venäjä, Belgia, Thaimaa, Norja ja Slovakia.

Tuloksia
Jousiammunnan olympiakarsintaturnaus, Antalya
Pudotuskierroksia
Tähtäinjousi, naiset
1/48-kierrosta
Ann-Charlotte Biskop-Grahn FIN – Manda Warehime ISV 2-6
1/24-kierrosta
Taru Kuoppa FIN – Karyna Dziominskaya BLR 7-3
Anne Backman FIN – Ekaterina Timofeyeva BLR 7-3
1/16-kierrosta
Kuoppa – Ralitsa Gencheva BUL 6-2
Backman – Adriana Martin ESP 2-6
1/8-kierrosta
Kuoppa – Carina Rosenvinge DEN 6-0
1/4-kierrosta
Kuoppa – Christine Bjerendal SWE 5-6
Pronssiottelu
Bjerendal – Alexandra Mirca MDV 2-6
Kultaottelu
Laura Nurmsalu EST – Naomi Folkard GBR 6-0
Miehet
Pronssiottelu
Witthaya Thamwong THA – Robin Ramaekers BEL 6-5
Kultaottelu
Anton Prilepov BLR – Pavel Dalidovich BLR 6-0


Kisojen tulossivu löytyy osoitteesta http://www.ianseo.net/Details.php?toId=1340