Uusia sääntöjä voimaan 1.1.2018 - mukana paljon toivottuja muutoksia

Juhana Rüster
19.12.2017

Liittohallitus päätti eilisessä (18.12.) kokouksessa hyväksyä tuomarineuvoston valmistelemat sääntömuutokset. Muutokset astuvat voimaan jo 1.1. Mukana on paljon kentältä tulleita toiveita ja muutoksia joilla madalletaan kilpailukynnystä.

1.1.2018 voimaan astuvat sääntömuutokset tiivistetysti:

1) Juniorien 11v luokassa ammuntamatka lyhenee sisällä 12 metriin (60cm taulu). Kuluvalle hallikaudelle annetaan mahdollisuus myös järjestä epävirallisia kilpailuja, joissa ammutaan edelleen vanhaa 18 metrin matkaa (johtuen nopeasti voimaantulosta). Seuraava Junnu Cup osalkilpailusarja ammutaan vielä tällä vanhalla matkalla, mutta Oulun SM-kisoissa ammutaan uutta matkaa. 18 metrin matka on ollut liian pitkä pienimmille ampujille.

2) 70-vuotiaiden tähtäinjousiluokat siirtyvät ulkona 50 metriin. 

3) 3D-kilpailuihin tulee uutena mukaan kaksi avointa aselajiluokka: Avoin talja ja Avoin vaisto. Avoin talja aselajissa saa normaalin WA:n määrittelemän taljajousen lisäksi käyttää monipiikkitähtäintä, ”no-peep” laitteita ja sähköisesti valaistua tähtäintä. Paunaraja ei ole voimassa. Avoin vaisto aselajissa saa käyttää mitä tahansa WA:n tai IFAAn vaistojousta, joka ei ole taljamallinen. WA:n määrittelemään vaistojouseen saa lisätä vakaajat ja nuolen alapuolelle kiinnitetyn vetopituuden ilmaisimen. Muutoksella haetaan lisää metästysjousiampujia 3D-kisoihimme.

4) 3D-kilpailuihin otetaan mukaan WA:n instictive-luokka.

5) Asusääntöä täsmennetään niin, että camo-kuviodut vaatteet ovat kokonaan kiellettyjä (oli vain housuissa). Tämä on turvallisuustekijä ennen kaikkea maastossa. Jousessa ja muissa ammuntavälineissä sen sijaan camo on sallittu. 

6) SE-oikeuksiin tehtiin seuraavat päivitykset:

  • Muiden maiden kansalaisille oikeus SE-tulokseen samalla rajauksella kuin osallistuminen SM-kisaan nyt.
  • Muissa maissa ammutuissa kisoissa hyväksytään vain arvokilpailut ja STAR-kisat. 
  • Tulokset tarkistetaan kilpailun virallisesta tulosluettelosta. Ennätyksiä ei hyväksytä muihin kuin tulosluettelon mukaiseen aselajiin.


7) Tuomariasuina otetaan käyttöön paidat

8) Metsästysammunnassa hyväksytään myös IFAA-taulujen käyttö. WA:n tauluja ei enää ole saatavissa. Pisteytykseen, uusintatilanteisiin, tasatilantenteisiin ja aikarajoihin on lisätty puuttuvia sääntökohtia.

9) Pitkäjousessa otetaan käyttöön kaikki juniori- ja senioriluokat 

Kansalliset säännöt dokumentti on päivitettävänä ja se lisätään sjal.fi sivuille 20.12.