Viileän tyylikkäät nuorten SM-kisat Torniossa

2.8.2022

Puolustusvoimien urheilukoululaiset Jaakko Salminen ja Verne Vuorinen ottivat 20 tähtäimen ensimmäisen ja toisen sijan, kolmanneksi ja Junnu Cupin mestariksi ampui Niko Petäjä.

Kaunis jousiammuntakenttä ja keltaiset rakennukset toivottivat aikaisin aamusta jousiampujat tervetulleiksi. Legendaarinen suomipopin,  -räpin ja -humpan soittolistta pauhui kaiuttimissa ladaten fiilistä tärkeään tapahtumaan. Matka kentälle oli kulkenut yhtä Tornionjoen siltaa pitkin, jokea ja salaperäistä Kojamoa ihastellen. Etelän kaaokseen ja hermostuneisuuteen tottuneelle kaikki tuntui pohjoisessa tyylikkäälle ja rauhalliselle.

Auringonpaisteessa päästiin lämmittelykierrokset aloittamaan juhlallisten puheiden ja  Maamme-laulun jälkeen. Tornion Jousiampujien puheenjohtajan Tuula Mikkolan selkeä puhe oli nautinnollista kuultavaa.

Äkkiä kisan alkukierroksilla kauniit punavalkoiset tuulipussit täyttyivät tuulessa ja viileä pohjoistuuli kylmensi kentän. Juuri tämän takia kilpailemista voi harjoitella vain kilpailemalla - kokeneilla oli käsineet ja untuvatakit mukana. Me muut vain toivoimme auringon jälleen palaavan ja kävimme salaa pukuhuoneessa lämmittelemässä.

Peruskisan ensimmäinen puolisko sujui hujauksessa, ammuttiinhan yhdessä vuorossa. Paljon enemmänkin osallistujia olisi mahtunut mukaan. Väliajalla päästiin nauttimaan kahvion lämpimistä juustopaahtoleivistä, mainio ajatus muuten! Seuraavat kuusi kierrosta sujuivat jälleen hujauksessa, tauon jälkeen oli palkintojen jaon paikka sarjoille joissa oli vähemmän kuin kolme osallistujaa. Tulokset näkyvät täällä: https://www.ianseo.net/Details.php?toId=10902⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 

Erityiskiitos järjestäjille Ruudolfin Leijonakuningas-kappaleesta palkintojen jaon aikana. Mahtava idea! En tiedä huomasivatko nuoret asiaa mutta valmentajan ja vanhempien näkökulmasta palkintojenjako sai lisää arvokkuutta ja ainutlaatuisuutta.


17-vuotiaiden nuorten naisten tähtäimen voiton vei Inka Limingoja (PoJo), joka myös lähtee parin viikon sisällä EM-kisoihin Englantiin. Toisena Anniina Jalaja (PJA) ja kolmantena Suvi Matinlassi (PoJo).

Semifinaalit ammuttiin kaikki samaan aikaan mutta sen jälkeen finaalit yksitellen. Tämä on mainio tapa. Ensinnäkin se on juhlallista mutta etenkin sen takia, että nuoret pääsevät tottumaan jännityksen ja paineen alla ampumiseen. Elämässä on harvoin niin jännittävää tilannetta kuin finaalin ampuminen suomenmestaruuskisoissa kaikkien katsellessa! Toisille se ei tuottanut vaikeuksia, joko valmentajan ohjeet tai oma luonne auttoivat jännityksen sietämisessä, toisille tämä oli hyvää harjoitusta seuraavaa kisaa varten. Tilannetta kannattaa siis harjoituksissa käydä läpi ja nuorelle antaa työkaluja jännityksen käsittelemiseen. 

13-vuotiaiden vaistossa kaksi Hoodilaista, Oliver ja Samuel, kisasivat keskenään paremmuudesta Samuelin mennessä selvästi loppuotteluun. Onni-Severi Saarenkangas (LRJ) oli alkukilpailussa tehnyt uuden suomenennätyksen sarjassaan ja lähti finaaliin ennakkosuosikkina. Jännittävä ottelu päätyi kuitenkin 5 - 5 tilanteessa uusintanuoleen, jonka Onni-Severi vei itselleen ampumalla 8 vastustajan 6 vastaan. Taisi olla poikien jousiammuntauran jännittävin nuoli!

Tyttöjen 17 tähtäinjousessa finaaliin pääsystä karsivat Suvi Matinlassi ja Anniina Jalaja 2 - 6, finaali meni samoin selkeästi Inka Limingojalle 2 - 6. Nuorten naisten ammattimaista ammuntaa oli jännitävä seurata! 

20-vuotiaiden nuorten tähtäinjousessa Verne Vuorinen (Hood) teki peruskilpailussa hurjan tuloksen 639! Muuten päivä oli Jaakko Salmisen (Vaasan Diana). Hän selvitti ensin semifinaalissa Niko Petäjää (Hood) vastaan tiensä tilanteesta 3 - 5 uusintanuoleen ja siitä voittajaksi. Finaalisssa Verne Vuorinen taipui lopulta 3 - 7.

Mahtavaa työtä nuoret! Pitäkää pieni tauko, urheilkaa ja tehkää jotain muuta kuin jousiammuntaa ennen talven harjoitusjakson alkua. Nähdään seuraavissa SM-kisoissa hallissa ensi vuoden puolella. Tsemppiä ja jaksamista myös huoltajille ja valmentajille!

Niin ja muistakaa seurata nuorten EM-kisoja:

Junioreiden taulumannunnan EM-kilpailut järjestetään tänä vuonna Lilleshallissa, Iso-Britaniassa 14 - 21.8.2022.  Joukkueeseen on nimetty:

Tähtäinjousi juniori naiset: Susanna Helin (Arcus)

Tähtäinjousi juniori miehet: Verne Vuorinen (Hood) ja Niko Petäjä (Hood)

Tähtäinjousi kadetti tytöt: Aurora Jaakonsaari (Sinisulat) ja Inka Limingoja (PoJo)

Tähtäinjousi kadetti pojat: Aleksi Petäjä (Hood)

Taljajousi kadetti tytöt: Sanni Aula (PoJo)