Nuorten SM-hallikisat Teuvalla 20.11.2021

20.11.2021

Jäinen marraskuun aamu vei nuoret ja nuorten vanhemmat ja valmentajat vuoden viimeisiin SM-kisoihin Pohjanmaalle Teuvaan. Teuvan yhtenäiskoulun hallissa ammuttiin tällä kertaa pituussuuntaan ja yleisölle oli tuoleja ja paljon tilaa seurata kisoja väljästi, sillä nuoria osasllistujia oli vain nelisenkymmentä. Välinetarkastuskin oli vasta klo 9.30, mikä sopi pitkänmatkalaisille mainiosti. Juhlatunnelmaa nosti mainiosti paikallisen laulajan Mika Nisulan tulkitsema Maamme-laulu ennen lämmittelykierrosten alkua. Peruskilpailun 60 nuolta meni sujuvasti nuorilta ja erittäin maittavalle lounaalle päästiin hyvissä ajoin. 

Peruskilpailun jälkeen oli vuorossa semifinaalit. Ne ovat yllättävän jännittävä paikka nuorille ampujille! Niitä olisikin hyvä harjoitella kansallisissa kisoissa vaikka edes sarjoja yhdistämällä. Näin ampujat pääsisivät oikeasti harjoittelemaan ampumista toisiaan vastaan. Jännitys vaikuttaa tekniikkaan mutta jännitystä voi harjoitella sietämään ihan pienestä pitäen. Ampujalle voi tähän antaa erilaisia työkaluja ja mitä enemmän pääsee ottelemaan, sen paremmin siihen voi valmistautua. Harva ei-ampuja ymmärtää, miten kertakaikkisen hermostuttavia ottelut ovat.

Todellisia tahtojen ja taitojen taistelua oli kaikissa luokissa. Kukaan ei luovuttanut mitalia helpolla. Moni mitali ratkesi ihan viimeisellä nuolella kuten 15-vuotiaiden poikien tähtäinjousen pronssi, jossa Teuvan Jousiampujien Miiko Lampinen viimeisen nuolen kympillään vei pronssin itselleen. 

Otteluiden uusintanuolet ovat kenties se jännittävin paikka ampujalle. 20- ja 17-vuotiaiden tähtäinjunioreiden semifinaalissa Jaakko Salminen ja Niko Petäjä ratkaisivat tulevan mitalinsa värin uusintanuolella samoin kuin Eetu Vähälummukka ja Leo Schrader. Nämä nähtävissä SAJLin Facessa. Lisäksi 17-vuotiaiden poikien finaalissa Teuvan Jousiampujien Luukas Kormano ja Tapanilan Erän Leo Schrader ampuivat 5 - 5 tilanteessa uusintanuolen, jonka Luukas Kormano voitti parilla millillä. Jos tuollaisessa tilanteessa ampuja saa nuolensa keltaiselle, pitää hänen todellakin uskoa itseensä!

20-vuotiaiden naisjunioreiden tiukka taistelu päättyi Artemiksen Aleksandra Ruuskasen voittoon Susanna Helinistä. Aleksandra ei antanut erääkään vastustajilleen otteluissa. Kolmannen paikan ampui itselleen Ella Mäkiranta. 17-vuotiaiden tyttöjen tähtäinjousen kilpailu oli serkusten taistelua, jonka voitti Meri Ojala.

Kaksi Suomen ennätystäkin nähtiin! 13-vuotiaiden taljassa Pohjan Jousen Sanni Aula teki todella hienon uuden SE:n 565 pistettä, samoin Länsirajan Jousiampujien Onni Severi Saarenkangas 13-vuotiaiden vaistossa 497 pistettä. Onnea! Kummallekin lähtee liitosta SE-diplomi tulemaan.

Kilpailussa nähtiin upeita onnistumisia, sydämensärkeviä epäonnistumisia, turhautumista, jännityksen tärinää, kylmää päättäväisyyttä, tuuletusta ja jännityksen purkautumista itkuun. Tunteet ovat hieno juttu, ilman niitä elämä olisi tylsää. Kun uskaltaa laittaa itsensä likoon, välillä voittaa ja välillä häviää, mutta aina saa toisen tilaisuuden. Ja vaikka Teuvalla kisattiinkin aivan tosisssaan, oli ampujien yhteishenki jälleen ilahduttavaa katseltavaa. Kun muissa lajeissa joudutaan nuorillekin urheilijoille opettamaan rehdin kilpailemisen perusteita, meidän ampujamme iskevät nyrkkinsä yhteen (fist pump) ja toivottavat toiselle onnea. Olemme ylpeitä teistä!


Aleksandra Ruuskanen ampui itsensä vuoden 2021 sekä naisten että 20-v. naisjunioreiden mestariksi.


Nuorten SM-hallikilpailujen lopputulokset:

T17 Meri Ojala PJA 1

T17 Milja Ojala PJA 2


T15V Meea Niemi JoJu 1

T15V Maija Mörsky PoLaJo 2


T15 Aurora Jaakonsaari SiSu 1

T15 Inka Limingoja PoJo 2

T15 Anniina Jalaja PJA 3

T15 Tuuli Kuusela-Opas JoJu 4

T15 Amanda Alander PJA 5


N20 Aleksandra Ruuskanen Artemis 1

N20 Susanna Helin Arcus 2

N20 Ella Mäkiranta Diana 3

N20 Nea Harila LRJ 4


20V Kim Runsala TeJa 1


17V 60448802 Niko Harila LRJ 1

15V Matti Korteniemi LRJ 1

15T Joonas Riippi TeJa 1


13V Aarni Korhonen KoSu 1

13V Onni-Severi Saarenkangas LRJ 2

13V Selma Frantz Hood 3


13T Sanni Aula PoJo 1

13T Akseli Virtanen Ares 2


20 Verne Vuorinen Hood 1

20 Jaakko Salminen Diana 2

20 Niko Petäjä Erä 3


17 Luukas Kormano TeJa 1

17 Leo Schrader Erä 2

17 Eetu Vähälummukka OJM 3

17 Oliver Hunt Hood 4


15 Aleksi Petäjä Erä 1

15 Ville Penttinen TeJa 2

15 Miiko Lampinen TeJa 3

15 Apollo Björklund Hood 4

15 Arttu Kivinen KuRy 5

15 Aleksi Rautiainen KoSu 6


13 Anton Karlström Artemis 1

13 Heikki Viitanen Artemis 2


11 Inka Kuusela-Opas JoJu 1