Mökkijousiammunnan SM 2022

Unohda tikanheitto. Tänä kesänä ammutaan mökkijousiammunnan suomenmestaruudesta. Omalla mökillä, kotipihalla tai lähistön jousiammuntakentällä. Voit ampua mökkijousella tai vähän paremmalla ja aivan höntsämeiningillä.


Kilpailua ammutaan 15.7. - 15.8.2022 välisenä aikana.Mitä tarvitset?

 • Jousen, nuolet, käsivarsisuojan, nuoliviinin ja sormiläpän.
 • Jousiammuntataustan, joka on vähintään 60 x 60 x 15 cm, mielellään isompi. Sen ympärillä on hyvä olla esim puutausta tai vaikka ladon seinä. Takana pitää olla paljon turvallista tilaa, jotta ohi mennyt nuoli ei aiheuta vaaraa ihmisille eikä eläimille. Taustoja saa rautakaupoista tms. sekä jousiammuntaliikkeistä, jousisettejä mm. eräliikkeistä jousiammuntaliikeiden lisäksi.

Kilpailua ammutaan 3 nuolen sarjoissa. Sarjoja on 2 x 10, joka tekee yhteensä 60 nuolta. 


Kisaluokkia on kaksi:

 1. Yleinen luokka, jonka ampujilla ei ole koskaan ollut liiton kilpalisenssiä.
 2. Pro-luokka, jonka ampujilla on joskus ollut tai on nyt voimassa oleva kilpalulisenssi.


1. Yleisen luokan sarjoja ovat:

 • Vastakaarijouset, aikuiset
 • Vastakaarijouset, nuoret (15 - 17-v.)
 • Vastakaarijouset, lapset (alle 15-v.)
 • Taljajouset, aikuiset
 • Taljajouset, nuoret (alle 18-v.)

Vastakaarijousia ovat kaikki muut paitsi taljajouset eli vaistojousi, pitkäjousi, traditional ja tähtäinjousi. Jousella ammutaan sormilaukauksella.

Taljajousiluokassa on mukana kaikki mahdolliset taljajouset. Laukaisulaite on sallittu muttei pakollinen. 

Ammuntamatkat yleinen luokka:

 1. vastakaarijouset (aikuiset ja 15 - 17-v. luokka) 18 metriä
 2. vastakaarijouset (lapset) 12 metriä
 3. taljajouset 25 metriä

Yleisessä luokassa käytetään 80 cm spottitaulua. Siinä on osuma-alueet 10 - 5. Viitosesta ohi menneet merkitään ohilaukauksiksi (missi jousiammuntakielellä).

2. Pro-ampujien sarjat ovat:

 • tähtäinjousi
 • taljajousi
 • vaistojousi
 • pitkäjousi ja traditional

Pro-ampujissa on sekä aikuisten että alle 15-vuotiaiden ikäluokat.

Ammuntamatkat pro-luokka joko 18 metriä 40 cm:n tauluun TAI 25 metriä 60 cm:n tauluun.


Tulosten kirjaaminen

Tulokset kirjataan käynnykkäsovelluksella tai paperiseen tuloskorttiin. Löydät ilmaisen sovelluksen Google Playsta (Anroid puhelimet) ja Appstoresta (iPhone) hakusanalla "IANSEO scorekeeper" tai näistä linkeistä:

- Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=net.ianseo.scorekeeperlite

- iPhone: https://itunes.apple.com/app/ianseo-scorekeeper-lite/id912947613

Ohjeet sovelluksen käyttämiseen löydät täältä. Saat ne myös paperiversiona Holviin tehtävän ilmoittautumisen yhteydessä.

Mökkijousiammunnan SM-tuloksen voi ilmoittaa vain kerran. Tulos syötetään erillisten ohjeiden avulla käynnykkäsovellukseen tai tuloskortti lähetetään liiton postiosoitteeseen (SJAL, Valimotie 10, 00380 Helsinki). Postileima 15.8.2022 viimeistään, lähetä Plus-merkillä. Voit myös ottaa kuvan tuloskortista ja lähettää sen meille. Lisäksi tuloksen vakuuttamiseksi otetaan kilpailussa käytetystä taulusta kuva ja lähetetään se osoitteeseen mokkijousiammunta@jousiampujainliitto.fi.

Kisan tuloksia voi seurata IANSEO tulospalvelusta www.ianseo.net.


Ilmoittautuminen

Kilpailuun ilmoittaudutaan osoitteessa https://holvi.com/shop/sjalry/. Ilmoittautumisen jälkeen yleiseen luokkaan saat postissa pari tuloskorttia, virallisia kisatauluja (2 kpl) ja printatun ohjeen. Pro-ampujat saavat muutaman tuloskortin. Archery Fans -jäsenille kilpailu on ilmainen. Laita osallistumisestasi viestiä seurakehittäjälle seuratoiminta@jousiampujainliitto.fi

Kilpailumaksu: 20 €.

Parhaat palkitaan maineella ja kunnialla sekä tuotepalkinnoilla.

Osallistumisoikeus

Yleisen luokan kilpailuun on vapaa osallistumisoikeus (ei vaadita jousiammuntaseuran tai -liiton jäsenyyttä) mutta ampujalla ei saa olla (nyt tai aiemmin)  Suomen Jousiampujainliiton (SJAL) tai Suomen Maastojousiampujainliiton (FFAA) kilpalisenssiä. Ampuja ei myöskään ole saanut osallistua Suomen Jousimetsästäjäin liiton (SJML) kilpailuihin.

Pro-luokan ampujilla on joko voimassa oleva kilpalisenssi tai ollut joskus kilpalisenssi.

Kilpailijoita ei ole vakuutettu Sporttiturva-vakuutuksella, ellei kilpailija kuulu suomalaiseen jousiammunseuraan. Liiton seurat löytyvät täältä. 

Turvallisuus

Muista varmistaa, että tausta on asetettu niin, että mahdollisesti ohi menevät nuolet eivät aiheuta vaaraa eivätkä sivulliset voi vahingossa kävellä ammuntalinjalle. Tarkista aina välineidesi kunto ennen kuin aloitat. Ammuntasuoritusta ei ole mahdollista tehdä taajama-alueella kotipihassa vaan sinun pitää olla vähintään haja-asutusalueella.