Opiskelijoiden MM-kilpailut veivät jousiampujat Mongoliaan

Opiskelijoiden jousiammunnan MM-kilpailut kisattiin kesäkuun alussa Mongolian Ulan Batorissa. Kyseessä olivat toistaiseksi viimeiset MM-kilpailut jousiammunnassa, joka siirtyy opiskelijaurheilun suurtapahtuman universiadien vakiolajiksi. Suomesta mukana olivat Antti Vikström, Tero Pyylampi ja Eero Mäenpää.

Matka Mongoliaan antoi viivyttää itseään, kun lähtöpäivänä Aeroflot tarjosi ei niin yllättäen lentojen siirtoa seuraavaan päivään. Koneet kun sattuvat silloin tällöin reistailemaan. Lentoyhtiön tiskin takana voivotteleva nainen ei oikein tiennyt mitä kanssamme tehdä, kun tänne Mongoliaan ei kukaan tunnu lentävän. Viimein pääsimme kuitenkin matkaan turvallisesti Finnairin A350 koneen kyydissä Pekingin kautta lentäen. Tiukasta vaihdosta huolimatta 2/3 jousista saatiin Ulan Batorin maaperälle. Antin jousi kierteli maailmaa vielä päivän verran, mutta sekin saatiin perille tuntia ennen harjoittelun loppua.

Ulan Batorin ylpeys, Bayangol Hotel oli loistossaan viimeksi 50 vuotta sitten, mutta toki menetteli. Ruuaksi riitti lammasta ja lihapullia riisin kera aamusta iltaan. Liikenne oli kaoottista ja kisakentälle kuljettiin rähjäisen Ulan Batorin tukkoisia teitä Neuvostoliiton aikaisten bussien paahteessa. Järjestelyt sujuivat kuitenkin hyvin ja paikallisetkin ottivat turistit vastaan iloisin mielin.

Ensimmäisen kilpailupäivän pilvinen mutta todella lämmin keli tarjosi hyvät edellytykset onnistuneeseen alkukilpailuun ainakin ensimmäisen 36 nuolen osalta. Haasteeseen onnistui vastaamaan vain Antti ampumalla tuhdin 328 puoliskon, Eeron ja Teron kuitenkin laahatessa kaukana perässä. Toiseen puoliskoon tuuli yltyi pyörien stadionilla puuskittaisesti. Tulostaso laski yleisesti, mutta tällä kertaa Eero ja Tero paransivat surkeasta vähemmän surkeaan tulostasoon ja Anttikin siirtyi suurinpiirtein samoihin lukemiin.

Pudotuksissa Eero pisteli kelpo tekemisellä 7-1 jatkoon, Antti läiski pitkin taulua 6-4 voittoon, kun taas Teroa vietiin kuin jakkia narussa ottelun päättyen 0-6 lukemiin. Joukkuekilpailussa piti vihdoin ryhdistäytyä ja pistellä keskelle. Strategian toteutus hieman ontui, kun jokainen tyri vuorollaan muiden eheän tekemisen ja Venäjä kaatoi Suomen tällä kertaa 6-0 lukemin.

Totaalimuutos säähän


Seuraavana päivänä jatkettiin henkilökohtaisia pudotuksia hieman toisenlaisessa säässä, kun 10 asteen lämpö yhdessä kipakan tuulen ja veden kanssa pisti keliin varautuneet suomalaisetkin tutisemaan, puhumattakaan toppatakkeihin hellekeleissä kääriyteyneistä taiwanilaisista. Pudotusten taso laskikin sään mukana ja Antti pisteli selvästi jatkoon toisesta ottelustaan kaverin hyristellessä t-paitasillaan. Eero sen sijaan vei ottelunsa uusintanuolelle saakka, mutta tässä edes kymppi ei riittänyt, kun vastustaja pisti saman lukeman pari milliä keskemmäs. Kolmannessa ottelussa alkukilpailun kakkonen paineli niukasti Antin edelle jättäen takkitelineeksi siirtyneen Teron toimettomaksi. Näin loppui Mongolian mitalijahti Suomen osalta.

Antin sijoitus oli yhdeksäs, Eeron 17:s ja Teron 33:s. Kokonaisuudessaan Antti oli ihan tyytyväineen kilpailuunsa, tietäen, että kärki ei ole kovin kaukana. Eero oli tyytyväinen pudotusten tekemiseen, vaikkakin tiukka tappio iski toisessa ottelussa. Teroa jäi vaivaamaan epäonnistuminen, kun ammunta ei tuntunut hyvältä, eikä asentoa tuntunut löytyvän.

Jousiammunta on mukana ensi vuoden universiadeissa vapaavalintaisena lajina ja vuodesta 2019 alkaen vakiolajina. Historian ensimmäiset opiskelijoiden jousiammunnan MM-kilpailut pidettiin vuonna 1993, ja niitä ehti olla 11. Opiskelijoiden MM-kisoihin voivat osallistua 17–28-vuotiaat korkeakoulussa opiskelevat tai aikaisintaan kisoja edeltävän kalenterivuoden aikana korkeakoulusta valmistuneet urheilijat. 

Tulokset


Teksti: Eero Mäenpää
Kuvat: Tero Pyylampi

Antti Vikström (vas.), Tero Pyylampi ja Eero Mäenpää pitivät Suomen lippua korkealla Mongoliassa.