Suomelle European Games -paikkoja Armenian EM-kisoista

Suomen joukkueella oli tuomisina Armeniasta kaksi maapaikkaa European Gamesiin, tähtäinjousen parikilpailun neljäs sija – ja vatsatauti.

Taru Kuoppa ja Antti Tekoniemi vastasivat suomalaisten parhaasta sijoituksesta tauluammunnan EM-kisoissa heinäkuun lopulla Armenian Echmiadzinissa. Palkintopallisija jäi kirjaimellisesti millin päähän, kun pronssiottelun voitto ratkesi uusintanuolilla.

Suomen vastustajana pronssiottelussa oli Valko-Venäjän paria. Suomi voitti ensimmäisen sarjan, minkä jälkeen Valko-Venäjä  voitti kaksi seuraavaa sarjaa ja johti pistein 4-2 ennen viimeistä sarjaa, jonka Suomi voitti ja vei ottelun uusintanuolille. Molemmat joukkueet ampuivat hienosti 10 ja 9, minkä jälkeen tuomari mittasi molempien joukkueiden lähinnä keskustaa olevat kympit ja totesi Valko-Venäjän nuolen olevan noin millin lähempänä taulun keskipistettä ja julisti Valko-Venäjän voittajaksi.

"Neljäs sija, kirpaisi hetken, mutta olen kuitenkin äärettömän ylpeä siitä", Taru Kuoppa toteaa.

Kultaottelussa olivat vastakkain Venäjä ja Suomen semifinaalissa voittanut Tanska. Ottelun voitti lopulta Venäjä pistein 6-2.

Kuoppa ja Tekoniemi etenivät pronssiotteluun voittamalla ensin alkukilpailun kolmanneksi sijoittuneen Saksan parin 6-2, sitten Alankomaiden parin 5-1 ja semifinaalissa taipumalla Tanskalle 2-6.

Henkilökohtaisen kilpailun parhaasta suomalaissijoituksesta vastasi Mikko Juutilainen miesten taljajousessa. Alkukilpailun 20. sijalta pudotuskierroksille startannut Juutilainen voitti ensimmäisessä ottelussaan Slovakian Matus Durnyn, joka taipui selvin pistein 144-137. 1/16-kierroksella Juutilainen kohtasi Slovenian Dejan Sitarin, jonka hän voitti pistein 141-139. 1/8-kierroksella vastaan asettui Alankomaiden Peter Elzinga joka voitti ottelun pistein 147-141 ja saalisti lopulta myös EM-kullan. Mikko Juutilainen sijoittui lopputuloksissa hienosti yhdeksänneksi.

Paikkoja Bakuun

Suomen tähtäinjousinaiset olivat Armeniassa liekeissä. Parikilpailussakin loistanut Taru Kuoppa jäi alkukilpailussa vaivaisen pisteen päähän SE-tuloksesta nakuttamalla tauluun pisteet 632. Pudotuksissa hän sai vastaansa Itävallan Laurence Baldauffin, jonka voitti selvin lukemin 7-3. 1/16-kierroksella vastaan tuli Espanjan Alicia Marin, joka lopulta voitti Kuopan tiukan taiston jälkeen pistein 7-3.

Heli Kukkohovi ja Ann-Charlotte Biskop-Grahn aloittivat pudotusurakkansa kierrosta aiemmin kuin Kuoppa, ja harmillista kyllä vastakkain. Suomalaisten keskinäisessä kamppailussa vahvempi oli tällä kertaa Kukkohovi pistein 6-4.

1/24-kierroksella Kukkohovi sai vastaansa moninkertaisen arvokisamitalistin Italian Natalia Valeevan, mutta otti kylmähermoisesti mukavan päänahan passittamalla italialaisen katsomoon selvin luvuin 7-3. 1/16-kierroksella  Ranskan Aurelier Carlier oli lopulta Kukkohovia parempi pistein 6-0.

Sekä Kukkohovi että Kuoppa sijoittuivat lopputuloksissa sijalle 17, mikä takasi Suomelle naisten maapaikan European Gamesiin, joka käydään ensi vuonna Bakussa Azerbaidzanissa. Biskop-Grahn oli lopputuloksissa sijalla 57.

Miesten puolella suomalaiset joutuivat osallistumaan karsintaan maapaikoista. Karsintapaikkaan olivat oikeutettuja Samuli Piippo ja Antti Tekoniemi. Piipon tie nousi pystyyn ensimmäisellä kierroksella, kun vastaan tullut Georgian Lasha Pkhakadze voitti ottelun pistein 6-0. Antti Tekoniemi sai ensiksi vapaakierroksen ja kahdeksan parhaan joukossa vastustaja oli Portugalin Luis Goncalves. Ottelu oli tasainen, mutta Antti Tekoniemi vei pisteet hyvällä ammunnallaan 6-2 ja näin ollen lunasti Suomelle paikan Bakuun.

EM-kilpailussa Tekoniemen tie tyssäsi 1/24-kierrokselle. Ensin 1/48 kierroksella hän kohtasi Latvian Janis Apsitinsin, jonka voitti, mutta Saksan Simon Nesemann oli seuraavalla kierroksella niukasti parempi pistein 6-4. Samuli Piippo voitti ensimmäisellä  kierroksella Slovenian Hablan Majavasicin, mutta Italian Massimiliano Mandia oli 1/24-kierroksella parempi pistein 6-0. Eetu Tiainen joutui taipumaan Belgian Rick Martensille 1/48-kierroksella pistein 2-6. Tekoniemi ja Piippo sijoittuivat lopputuloksissa sijalle 33 ja Tiainen sijalle 57.

Jokin pöpö ilmaisesti päätyi ruokaan tai juomaan Armeniassa viimeisten päivien aikana, sillä valtaosa Suomen joukkueesta sairastui kotiinpaluun aikaan. Sairastumisia oli runsaasti myös muiden maiden joukkueissa, pahimmillaan vaadittiin sairaalakäyntiäkin.