Suomi jäi mitalitta maastoammunnan MM-kisoissa

Maastoammunnassa on jo hiukan ehditty tottua siihen, että lajin arvokisoista tulee mitali tai vähintäänkin joku suomalaisista on neljän sakissa ampumassa finaaleita. Tänä vuonna Zagrebissa Suomi jäi mitalivauhdista, vaikka tukku hyviä sijoituksia tulikin.

Maastoammunnan MM-kisat järjestettiin Zagrebissa 19.-24.8.2014. Kisajärjestäjä oli saanut kisat järjestettäväkseen alle vuoden varoitusajalla, mikä näkyi muun muassa lyhyen ytimekkäinä avajaisina. Kilpailutapahtumat vietiin kuitenkin kokemuksella läpi.

Kisojen parhaasta suomalaissijoituksesta vastasi Timo Leskinen sijoittumalla miesten vaistojousessa viidenneksi. Erinomaisesti koko viikon ampunut Timo Leskinen jäi täpärästi ulos mitaliotteluista. Vaasalainen selvitti tiensä helposti ensimmäiseltä, 12 rastin mittaiselta kierrokselta jatkoon ampumalla kärkituloksen 170 pistettä. Toisella kierroksella ammunta sujui edelleen mukavasti, mutta muut ampuivat vielä kovempia tuloksia, ja näin Leskisen oli tyytyminen viidenteen sijaan.

”Ei tullut mitään virheitä, mutta muut vain ampuivat tänään kovempaa”, Leskinen totesi tuoreeltaan kisan jälkeen.

Hyviä suomalaissijoituksia miesten vaistojousessa täydensi kuudenneksi sijoittunut Pasi Ahjokivi, joka selvisi kaksi kertaa uusinnasta voittajana, ensin hän uusi pääsystä 16 parhaan pudotuskierroksille ja sitten pääsystä 8 parhaan kierrokselle.

Maastoammunnassa kahdelta ensimmäiseltä pudotuskierrokselta selviytyy jatkoon aina puolet tulosten paremmuusjärjestyksessä, toisin kuin tauluammunnassa, jossa ammutaan heti mies miestä vastaan -periaatteella. Maastoammunnassa ollaan vastakkain ensimmäisen kerran välierissä.

Miesten vaistoluokan kolmas suomalainen, Hannu H. Kari, oli tyytyväinen omaan ammuntaansa, vaikka hän karsiutuikin lopulta jatkosta. Karin lopullinen sijoitus oli 23:s.

Naisten vaistojousessa Anne Viljanen kamppaili ammuntatekniikan ja toisaalta myös välineiden kanssa. Hän selvitti kuitenkin tiensä pudotuskierroksille, mutta tie katkesi ensimmäisen kierroksen jälkeen. Viljanen sijoittui lopputuloksissa 14:nneksi.

Taljajousessa Anne Lantee onnistui etenkin annettujen rastien alkukilpailupäivänä ja pudotuksissakin kierros lähti hyvin liikkeelle. Haaveet toisen kierroksen jatkopaikasta kaatuivat kuitenkin epäonnistumiseen yhdellä rastilla, mikä jätti Lanteen pisteen päähän jatkopaikan uusinnasta eli kymmenenneksi. Susanna Makkonen sijoittui sijalle 20.

Miesten taljajousiluokassa Pekka Loitokari oli ensimmäinen jatkosta pudonnut eli 17:s. Loitokarin harmitusta lisäsi se, että hän jäi jatkopaikasta kolme pistettä ja oli päivän aikana ampunut yhden nuolen epähuomiossa 10 metriä väärällä tähtäinmerkillä ykköseen.

Miesten tähtäinjousessa suomalaiset karsiutuivat jatkosta. Timo Rantanen sijoittui lopputuloksissa sijalle 30 ja toinen suomalaisedustaja Jaakko Hepola heti perään sijalle 31.

Myös miesten joukkue jäi harmillisesti jatkosta ja sijoittui lopputuloksissa yhdeksänneksi.

Juniorien puolella tähtäinjousiluokassa Markku Meriaho sen sijaan kohensi pudotuskierroksella sijoitustaan muutamalla pykälällä ja päätyi 14:nneksi.

Vaistojousen maailmanmestaruudet veivät Lina Björklund ja Erik Jonsson Ruotsista, tähtäinjousen maailmanmestaruudet Lisa Unruh Saksasta ja Brady Ellison Yhdysvalloista ja taljajousen mestaruudet Toja Cerne Sloveniasta ja Jesse Broadwater Yhdysvalloista.

MM-kisojen tulokset löytyvät World Archeryn sivuilta.

Teksti ja kuvat: Anne Lantee