Päivi Meriluoto -kiertopalkinto

23.2.2024

Pokaali

Tytöiltä puuttui SM-hallikilpailuista kiertopalkinto. Piti siis keksiä jotain. Kuka voisi olla hyvä esikuva, jonka nimeä kiertopalkinto kantaisi? 

Päivi Aaltonen, o.s. Meriluoto, on moninkertainen MM-, EM- ja olympiakisakävijä, olympialaisten pronssimitalisti ja EM-mitalisti. Suomen menestynein naisjousiampuja. Päivi ilmoitti, ettei liiton turhaan tarvinnut hankkia uutta pyttyä, häneltä kyllä löytyisi. Saisimme jopa valita. 

Ja niin me teimme. Tämä tyylikäs ja herkkä pokaali tulee 15-vuotiaiden tyttöjen tähtäinjousisarjan voittajan kiertopalkinnoksi. Voittajan nimi kaiverretaan vuosittain pokaalin jalan laattaan.


Tähtäinjousen sininen keskiosa, merkki Portland.
Päivin viimeisin jousi, Marksman Portland.

Päivi

Päivi sai ensimmäisen oman jousensa juuri 15-vuotiaana, rippilahjaksi. Jousikin on vielä tallessa mutta sillä ei voi valitettavasti enää ampua. Puinen jousi oli kaunis kuin koru tutkiessamme sitä. 64 tuumaa pitkä ja 28 paunaa jäykkä jousi ei kuulema ollut liian raskas, sitä ennen harjoittelu oli tapahtunut vielä jäykemmällä seurajousella. 

Vuodet kuluivat ja Päivi harjoitteli. Ylioppilaaksi tulon jälkeen Päivi teki Varalan liikuntaopistossa liikunnanohjaajakurssin ja sijaisti liikunnanopettajaa Kangasalan kouluissa. Pankista löytyi kuitenkin työpaikka ja sinne hän jäi. Päivi veti jumppaa pari kertaa viikossa muiden töiden ohessa, lenkkeili ja ampui. Kunto pysyi hyvänä, jumppa suojasi hartioita eikä rasitusvammoja jousiammunnasta syntynyt. 

Harjoittelu ja kilpaileminen jatkuivat. Talvisin Päivi ampui läheisessä pallohallissa pitkää matkaa klo 5 arkiaamuisin ja klo 22 viikonloppuisin. Arvokisoja varten piti olla kunnossa jo heti aikaisin keväästä. Nuo klo 5 aamut antoivat hänelle kuulema kilpailuedun. Arvokilpailutkin alkoivat silloinkin tyypillisesti heti aamusta ja juuri se ei Päivin ammuntavirettä haitannut, päinvastoin. Hänhän oli tottunut ampumaan jo tunteja aiemmin ja oli täysin hereillä ja vakaana ammuntaviivalla toisten vielä yrittäessä saada kehoaan toimimaan.  

Arkipäivät menivät harjoitellessa, viikonloput kilpaillessa. Vierelle löytyi toinen jousiampuja, Erkki Aaltonen. Liiton päävalmentajana toimiminen oli vapaaehtoistyötä niihin aikoihin ja Erkki hoiti tointa vuoden verran ennen Soulin olympiakisoja 1988. 

Kansallisia ja kansainvälisiä kisoja kertyi melkoinen määrä. Katso täältä tarkat tiedot: https://www.sjal.fi/etsijaloyda/hall-of-fame/tauluammunta/paivi-aaltonen/  


Juniorien SM-hallikilpailut 6.4.2024 Teuvalla

Seurakehittäjä pääsi katsomaan ja tunnustelemaan oikeaa olympiamitalia. Huimaa! Jos olympiakisat on unelmasi, muodosta ympärillesi tiimi, joka kannustaa ja tukee sinua. Sitten vain unelmaa kohden! 

Pyysin Päiviä ojentamaan pokaalin juniorien SM-hallikilpailuissa 6.4.2024 Teruvalla. Toivotaan, että Päivi pääsee paikalle! 

Haastattelun, mitaleiden, pokaaleiden, kokemusten, raparperipiirakan ja vanhojen maajoukkuepaitojen sekamelskassa jäi kysymättä se kaikkia meitä eri sukupolvien jousiampujia eniten kiinnostava kysymys: Miten ennen harjoiteltiin?

Ehkäpä Päivi vastaa siihen Teuvalla. Mikset tulisi kysymään? 


Valtava määrä erikokoisia jousiammuntapokaaleja hyllyllä.
Pieni osa Päivin pokaaleista.
Lasinen pokaali, jossa metallikansi ja jousiammunnan lajimerkki pystyssä sen päällä.
Päivi Meriluoto -kiertopalkinto
Pronssimitali Moskovan olympialaisista
Päivi Aaltonen, 71 vuotta, nauraa.
"Onko teillä suodatinta, joka poistaa rypyt?"


Teksti: Marja Raisoma

Kuvat: José Tapia Raisoma