Nuorten energiset SM-hallikisat kilpailtiin Porissa

17.3.2023

Kuva: Janne Petäjä

Porin urheiluhalli pullisteli innokkaita jousiampujia tänään ja tunnelma oli katossa! Kisat ammuttiin kolmessa vuorossa a, b ja c, johon ampujat nopeasti tottuivatkin lämmittelykierrosten aikana. Viivalla oli tilaa reippaasti, samoin yleisöllä, yläkatsomoa myöten. Melkoisen hulppeaa.

Viime vuosina on koronan takia totuttu 30 - 40 kilpailijaan. Alin osallistujamäärä oli lokakuussa 2020 Hoodin kisoissa Espoossa, 33 osallistujaa. Pudotus oli melkoinen, sillä edellisenä vuonna kilpailijoita oli Teuvalla ollut 69. Tänään kisaamassa oli 61 motivoitunutta lasta ja nuorta, heistä 27 tyttöä ja 34 poikaa. Suunta on jälleen ylöspäin! Porin Jousiampujat ja Teemu Jalaja tekivät hyvää työtä valmentajien aktivoimisessa kisan mainostamiseen ja kilpailijoiden herättelemiseen seuroissa. 

Varmasti osallistujia, varsinkin ensikertalaisia, jännitti kisan alussa. Meno oli kuitenkin leppoisaa peruskierroksella ja hymyileviä nuoria näkyi kommentoimassa osumiaan vanhemmille ja valmentajille. Lieneekö kolmessa vuorossa ampuminen antanut nuorille aikaa chillata kierrosten välillä. 

Hyvin perusteellisen peruskilpailun jälkeen ampujat oli laitettu alustavaan järjestykseen otteluita varten. Kisan 1 - 2 ampujan luokat saivat palkintonsa. Ja sitten alkoivat ottelut! Ilma muuttui sähköiseksi ja jokaisesta pisteestä taisteltiin!

15-vuotiaiden tyttöjen taljan pronssiottelu ratkesi viimeisellä nuolella Nuoli-Haukkojen Maisa Selinille. Vasta neljä kuukautta taljalla ampunut Hoodin Tuuli Penttinen jäi juuri mitalien ulkopuolelle ottaen mitalin kuitenkin myöhemmin joukkuekilpailussa. 

Kultaotteluissa hermostuneisuuden huomasi ensimmäisellä kierroksella. Nyt ammuttiin tosissaan, kaikilla oli yksi tavoite mielessään ja se oli voitto! Ilme oli keskittynyt ja liikkeet harkittuja. Ankkuroinnit tulivat kohdalleen vaikka useampi hengitteli syvään laukausten välissä.

Inka Kuusela-Oppaan nuolet löysivät keskemmälle 13-vuotiaiden tähtäimessä kuin Kati Heikkisen. Miira Mikkonen Wilhelm Tellistä voitti tyttöjen 15-vuotiaiden tähtäimessä Viola Huttusen 7 - 3. Niko Petäjä tuli suoraan armeijasta kisoihin ja ampui itsenä finaaliin, jossa huippukuntoinen Luukas Kormano oli kuitenkin pitelemätön. Poikien 15-vuotiaiden tähtäimessä Lucas Gaetti yllätti ja ampui itsensä sisulla finaaliin, jossa Anton Karlström vei odotetun suvereenisti voiton.

Jäljellä oli 15-vuotiaiden poikien talja, vaisto, tyttöjen tähtäin, talja sekä 17-vuotiaiden tähtäimet. Usemmallakin posket olivat punaiset keskittymisestä ja yrittämisestä. Ammunta oli kaikilla niin kaunista, että valmentajien sisällä täytyi hyristä ylpeydestä! 

Aleksi Petäjä taisteli itselleen voiton Ville Penttisestä. Inka Limingoja ja Anniina Jalaja ottelivat nais naista vastaan päättäväisesti. Milliäkään ei annettu periksi. Voitto viimein Inkalle. Muutama metri vasemmalle samaan aikaan taljatytöt Sanni Aula ja Pinja Penttilä lähettivät nuoliaan 60 cm tauluun niin tarkasti, että pieni ihme oli ettei yhtään nuolta mennyt rikki. Sannin tarkkuus oli ilmiömäistä ja ansaitusti hän onkin vuoden 2022 nuori jousiampuja, voittaen tänään myös suomenmestaruuden. Joonas Riippi voitti 17-vuotiaiden poikien taljan Eemil Selkäinahoa vastaan. Pojilta tasapainoista ja päättäväistä ammuntaa!

Ja koska jousiammunta on yllättäen kestävyyslaji...

...9 tunnin jälkeen vuorossa oli nuorten odottama joukkuekisa! Sarjoja, jousityyppejä ja seuroja yhdistellen joukkueita saatiin paljon, parisenkymmentä. Tämä oli mainiota, koska kuten viestit yleisurheilussa, joukkuekisa on aina kivaa ja sitä on myös hauska harjoituksissa harjoitella. Nuoret lähtivät siis jälleen pudottamaan toisiaan, tällä kertaa kaverin kanssa strategiaa suunnitellen. Vaistot ampuivat epätyypillisesti spotteihin tähtäimien kanssa ja tsemppaus oli huipussaan. 

Muutaman tunnin (!) jälkeen joukkueet pääsivät mitaliotteluihin. Väsynein silmin metrin ampumalaatikkoon asteltiin päättäväisinä kullankiilto silmissä - mistä nämä tämän energian ottavat? Ylpeänä sai katsoa Suomen nuorisoa. Finaaleissa viivalla oli 12 joukkuetta, ampujina 8 poikaa ja 12 tyttöä. Jousiammunta on tasa-arvoinen laji! 

Katso jännittävien joukkuekisojen tulokset sekä muut yksilökisan sijoitukset Ianseosta: https://www.ianseo.net/Details.php?toId=13296#google_vignette

17 - 20 -vuotiaiden tähtäinjousen joukkuefinaalissa vastakkain Inka Limingoja ja Anni Savolainen sekä Meri Ojala ja Suvi Matinlassi. Hyvä tytöt!!!