Liitto mukana Olympiakomitean kevätkokouksessa

29.5.2024

Eilen 28.5.2024 pidettiin Suomen Olympiakomitean kevätkokous, johon Liitostamme osallistuivat puheenjohtaja ja toiminnanjohtaja yhdessä.

Kokouksessa vahvistettiin Suomen Olympiakomitea ry:n toimintakertomus ja tilinpäätös 2023 ja kokous kävi pitkää lähetekeskustelua liikunta- ja urheiluyhteisön selvityksistä sekä ns. rullaavasta strategiasta. 

Haasteellisista ajoista lähitulevaisuudessa erityisesti kaltaistemme pienten liittojen osalta voidaan vetää johtopäätöstä Olympiakomitean Puheenjohtaja Jan Vapaavuoren kokouksessa pitämistä puheenvuoroista, joista lainaus alla. Vuosikokouksen puheenvuorossaan Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori peräänkuulutti yhä vahvempaa liikunta- ja urheilujärjestöjen yhteistä tahtotilaa haastavien aikojen keskellä. 

- Emme ole haastavien aikojen edessä, vaan olemme jo niiden keskellä. Syksyn budjettiriihessä selviää, paljonko ja miten uusimmat leikkaukset kohdistuvat liikuntaan ja urheiluun. On myönteistä, että liikuntajärjestöjen yleisavustuspottiin ei ministeri Bergqvistin mukaan kohdisteta ensi vuonna leikkauksia. Silti meidän pitää löytää asiaan myös omia ratkaisuja, ja ratkaisut löytyvät vain nopeasta osaamisen kehittämisestä ja työkalupakkimme sekä asenteidemme päivittämisestä. 

- Meiltä myös puuttuu liikunnan ja urheilun yhteinen strategia, mikä on osin seurausta muista pohjoismaista poikkeavasta mallistamme. Näihin asioihin on välttämätöntä puuttua nyt, Vapaavuori linjasi."

Kokouksessa Olympiakomitean fasilitoimat liikunta- ja urheiluyhteisön selvitykset ja niiden lähetekeskustelu kohti jatkotyöstöä herättivät runsaasti debattia ja sen jatkamisen tarvetta painotettiin useissa puheenvuoroissa.

Puheenjohtajamme Kari koskinen kiteyttää kokouksen antia SJALin näkökulmalta seuraavasti:

"Kokoukseen mennessä fiilis paikalla vaikutti rennolta, vaikka pientä jännitettäkin oli ilmassa liittyen pitkälti Olympiakomitean vahvasti kuuluttamaan uudistustarpeeseen ja toimintatapojen muutokseen pärjätäksemme paremmin tulevaisuudessa. Liitoissa oli selvästi varauksellisuutta, varmaan myös historiassa aikaisemminkin tehtyjen muutosprojektien myötä. Monien puheenvuorojen jälkeen asiat alkoivat kuitenkin selkeytyä ja eri liittojen tarpeet ja toiveet näkyä. 

Muutosta tarvitaan toimintaan, nopeaakin muutosta kaivattaisiin, mutta myöskään ei pidä hätiköidä. Liittoja ja toimintakenttää on kuultava lisää ja todettiin, että Suomessa on hyvin erikokoisia liittoja erilaisine tarpeineen, mikä tuo omat haasteensa toimintojen yhdistämiselle eri liittojen kanssa. Yksiselitteisiä vastauksia ei tullut, mutta paljon hyvää tietoa muutosprojektin kehitystä varten, toivottavasti nämä huomioidaan projektin kehittämisessä. 

Keskustelu tuntui painottuvan paljon säästöjen etsimiseen ja leikkaamiseen, mutta onneksi muutamassa puheenvuorossa otettiin esiin jo hyvin toteutettuja asioita yhteisen tekemisen eteen ja muistutettiin myyntityön tekemisen ja osaamisen tärkeydestä muiden mahdollisuuksien saamiseksi tukirahojen lisäksi. 

Napakoistakin puheenvuoroista huolimatta jäi mieleen eteenpäin pyrkivä yhteisö ja toivon kehitystyön etenevän hyvässä hengessä myös kritiikkiä kestäen, jotta uudistus ajatuksista tulisi oikeasti toimivia."


Voit lukea Suomen Olympiakomitean koko vuosikokoustiedotteen osoitteesta: 

https://www.olympiakomitea.fi/2024/05/28/suomen-olympiakomitean-vuosikokoustiedote-2/