Maastoammunta

Lajin sisällä maastojousiammunnasta puhutaan lyhyemmin maastoammuntana.

 
Mukana jouset: tähtäinjousi, taljajousi ja vaistojousi
 
Ammuntamatka ja taulukoko: vaistojousella 5-50 metriä, muilla jousilla 10-60 metriä, taulukokoja on neljä: 20 cm, 40 cm, 60 cm ja 80 cm. Taulun keskustasta saa 6 pistettä, ja osuma-alueet ovat 6-1 eikä 10-1. Keltaiselta alueelta löytyvät 6 ja 5, loput pistevyöhykkeet ovat mustia.
 

Kilpailun eteneminen

 
Alkukilpailu: 144 nuolta, kahden päivän aikana 24 rastia eli ammuntapaikkaa arvioitavilta etäisyyksiltä ja 24 rastia annetuilta etäisyyksiltä. Kullakin rastilla ammutaan kolme nuolta. Ampujat liikkuvat maastossa neljän hengen ryhmissä.
 
Pudotuskierroksille mukaan pääsee: 16 parasta (8 parasta joukkuetta)
 
Pudotuskierrokset: 1/8 (12 rastia), 1/4 (8 rastia), välierät (4 rastia) ja mitaliottelut (4 rastia), kaikki ammuntamatkat ovat annettuja. Tauluammunnasta poiketen kaikki sijaluvut määritetään tulosluettelossa, pudotuskierrokselle osallistuvien osalta sijoituksen määrää viimeisimmän pudotuskierroksen tulos.

 
Mitaliottelut: Mitaliottelurata koostuu neljästä rastista, jotka ovat kaikki eri ammuntamatkoilla, mutta etäisyydet ovat annettuja. Kullakin rastilla ammutaan kolme nuolta. Mitaliotteluissa ampujan mukana saa seurata yksi henkilö, joka voi esimerkiksi huolehtia varavälineistä, katsoa osumia kiikarilla ja varoittaa ajan loppumisesta.
 
Ampujan käytettävissä oleva aika kilpailussa: Alkukilpailuissa ja pudotuskierroksilla 3 minuuttia per rasti (3 nuolta), välierissä ja mitaliotteluissa 2 minuuttia per rasti (3 nuolta). Aika alkaa siitä, kun ampuja asettuu ammuntapaikkaa osoittavalle paalulle.
 
Joukkuekilpailu: Joukkueen muodostavat alkukilpailun perusteella maan paras taljajousi-, vaistojousi- ja tähtäinjousiampuja. Joukkuekilpailun pudotuskierroksille selviytyy 8 parasta joukkuetta, jotka ampuvat 8 rastia selvittääkseen välieriin etenevät joukkueet. Alkukilpailun perusteella ensimmäiseksi sijoittunut joukkue kohtaa kahdeksannen jne. Jokaisella rastilla jokainen joukkueen jäsen ampuu yhden nuolen. Ottelun voitto ratkeaa osuma-arvojen yhteistuloksen perusteella. Välierissä ja mitaliotteluissa rasteja on 4.