Tähtäinjousi

Tähtäinjousi eli virallisemmin vastakaarijousi (recurve bow) on aikoinaan kehitetty pitkäjousesta ja nykyaikainen tähtäinjousi koostuu  rungosta, lavoista, vakaajista ja nimensä mukaisesti tähtäimestä. Tällä hetkellä tähtäinjousta käytetään pääosin rataolosuhteissa eli tauluammunnassa missä sen on ainoa jousimalli jolla ammutaan 70 metrin matkalta.

Tähtäinjousi on muokattavissa ampujan mieleiseksi rakentamalla se komponenteista. Jousen jäykkyyttä muutetaan vaihtamalla siihen lavat. Tähtäinjouseen sopivat samat lavat kuin mitä käytetään Barebow ja Instinctive -jousissa, yleisin kiinnitysstandardi on ILF.

Säännöt

WA säännöt ovat suhteellisen tarkat liittyen Tähtäinjousen varusteisiin. Säännöissä kerrotaan tarkasti tähtäimestä, värityksestä, nuolihyllystä jne. Nuolet ovat moderneja hiilikuitu/alumiininuolia. Nuolien sulituksessa käytetään normaalisti muovisulkia, myös muut sulkamateriaalit ovat sallittuja.

Ammuntatekniikka

Ampuminen tapahtuu normaalisti välimerenoteella. Erityisenä piirteenä tähtäinjousissa on vetopituuden ilmaisin eli klikkeri. Nuoli asetetaan klikkerin alle ja kun nuoli on vedetty tarpeeksi pitkälle ja siten sen kärki ohittaa klikkerin, napsahtaa klikkeri antaen tuntuvan lähtösignaalin ampujalle joka laukaisee nuolen.

Tähtäystekniikka

Tähtäinjousella ammutaan käyttäen tähtäintä jossa on joko pinni tai reikä. Suurentava linssi tai prisma on säännöissä kielletty. Jousen jänne linjataan jousen runkoon ja ankkurointi tapahtuu leuan alle, jolla tavoilla varmistetaan tarkka tähtäys.

Valmistus

Tähtäinjousia ja niihin sopivia lapoja ja muita varusteita valmistavat useat valmistajat. Tyypillisesti lapojen kiinnitysmekanismi on ILF jota käytetään laajasti myös Barebow ja Instinctive -jousissa.

Jousien hinnat varusteineen ovat luokkaa 450 - 3000 Euroa, customointi kohdistuu enemmän varusteiden valintaan ja koristeluun mutta ei ole niin laajaa kuin esim. Longbow ja Instinctive -jousissa.

Kilpailumuodot

Tähtäinjousen kuninkuuskilpailu on olympialaiset missä se onkin ainoa edustettu aselaji. Olympialaisissa ammutaan kentällä 70 metrin matkalta, mistä syystä juuri tämä matka on tähtäinampujien suosikkimatka.

Jousi on mukana myös World Archery MM ja EM -kilpailuissa Maasto -ammuntamuodoissa virallisena aselajina. Lisäksi Maastoammunnassa tähtäinampuja on mukana joukkueessa (Barebow ja Taljajousen kanssa).

Lisäksi WA:n alaisissa kilpailuissa Tähtäinjousella ammutaan sekä sisä- että ulkomatkoja EM/MM -kilpailutasolla sekä Cup -kilpailuissa.

Tähtäinjousella ammutaan vain kilpailumielessä.

Varusteet

  • Runko, lavat, vakaajat, painot, tähtäin, nuolihylly, klikkeri, plungeri
  • Nuoliviini, nuolet (hiili/alumiini), rannesuoja
  • Sormiläppä

Ammuntatekniikkaa