Barebow

Barebow on kaikista vaistojousista teknisin ja se onkin enemmän tyypillisen vastakaarijousen tyyppinen kuin aito vaistolla ammuttava jousi. Ammuntatekniikka on suhteellisen nuori ja sen myötä mm. Barebow:n rungon keskiosat ovat alkaneet vasta nyt muodostua erilaiseksi siten erottuen tähtäinjousista. Tämä on ainoa tähtäimetön jousiluokka jolla kuitenkin aidosti tähdätään, nuolen kärki osoittaa aina keskelle maalia.

Nimitys "Barebow" tulee sen ulkonäöstä -  jousi on pelkistetty verrattuna tähtäinjouseen, itse tähtäin sekä pitkät vakaajat on poistettu.

Säännöt

WA säännöt sanovat että mikä vain jousi jossa on keskiosa kädensijoineen sekä taipuisat lavat on sallittu. Jousessa saa olla muutettavia ja säädettäviä painoja jotka ovat joko ulkoisia tai keskiosan sisäisiä kunhan jousi mahtuu läpi 12.2cm halkaisijaisen renkaan. Keskiosa onkin normaalisti tekninen ja siinä on omat paikkansa painoille, lavat ovat vastaavat kuin käytetään tähtäinjousessa ja Instinctive -jousissa. Lisäksi jousessa saa olla säädettävä hylly eli plungeri.

Nuolet ovat moderneja hiilikuitu/alumiininuolia. Nuolien sulituksessa käytetään normaalisti samoja materiaaleja kuin tähtäinjousessa, eli muovisulkia. Myös muut sulkamateriaalit ovat sallittuja.

Ammuntatekniikka

Sormiote jänteellä on aivan omansa, ote muuttuu jänteellä sen mukaan mikä on ammuntamatka. Tämän vuoksi jousi on hankalampi säätää hyvin toimivaksi koska otteen muutoksen vuoksi myös vetopituus muuttuu jatkuvasti. Tyypillisesti jousi säädetään parhaiten toimivaksi omalle mielimatkalle, muut matkat ovatkin jonkinlaisia kompromisseja ja tästä johtuu Barebow -jousen tyypillisen kova ääni laukaisussa.

Tähtäystekniikka

Barebow:lla ammutaan kaikki matkat siten että nuolen kärki osoittaa maaliin. Tämä saavutetaan jänneotteen korkeuden muutoksella (kiivetään jänteellä), jänneotteessa kolme sormea on kiinni toisissaan ja otteen paikka mitataan nokista alaspäin sen mukaan mikä on ammuntamatka. Lyhyillä matkoilla ote on alempana kun taas pidemmillä matkoilla ote lähestyy nokkia.

Barebow -ampujan sormiläppä on siitä erikoinen että sen tikkauksia säädetään WA-säännöissä. Tikkausten tyypillä ja koolla voidaan mitata etäisyys nokista erittäin tarkasti, mikä mahdollistaa hyvin toistettavan tähtäämisen.

Valmistus

Jousen lavat voivat siis olla mitä vaan materiaalia joten  valinnan mahdollisuudet ovat erittäin laajat. Barebow -jousessa voidaan siis käyttää periaatteessa kaikkia samoja lapatyyppejä kuin tähtäinjousessa ja Instinctive -jousissa.

Barebow -keskiosa voi olla sama kuin tähtäinjousessakin, mutta nykyaikainen barebow -keskiosa on alkanut eriytymään tähtäinjousesta ja siten myös keskiosia valmistavat yritykset ovat osittain eri.

Jousien hinnat varusteineen ovat luokkaa 400 - 2000 Euroa, customointi kohdistuu enemmän värien valintaan ja koristeluun mutta ei ole laajaa kuin esim. Longbow ja Instinctive -jousissa.

Kilpailumuodot

Jousella ammutaan myös kilpaa, aina kansainvälisiä Maailmanmestaruuskilpailuita myöten. Jousi on mukana World Archery MM ja EM -kilpailuissa 3D ja Maasto -ammuntamuodoissa virallisena aselajina. Lisäksi Maastoammunnassa Barebow -ampuja on mukana joukkueessa (Talja ja Tähtäinjousen kanssa).

Lisäksi tänä päivänä WA hyväksyy Barebow:lla ammutut 18 metrin sisäammunnan ja 70/50m metrin ulkotuloksen EE/ME -rekisteriinsä, lisäksi on kerrottu että se tullaan ottamaan mukaan myös WA:n Cup ja EM/MM -kilpailuihin. Kuitenkaan se ei ollut kutsuttujen aselajien mukana vuoden 2021 Sisä-EM -kilpailuihin.

Barebow:lla ammutaan vain kilpailumielessä.

Varusteet

  • Keskiosa, lavat, painot, plungeri, jänne, nuolihylly
  • Rannesuoja, nuoliviini, nuolet (hiili/alumiini)
  • Sormiläppä, tikattu BB -läppä