Täysosuma!

 

Harrastamisen Suomen malli jousiammunnassa: Täysosuma!

 

Suomen mallin tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Suomen mallissa yhdistyvät lapsen ja nuoren kuuleminen harrastustoiveista, olemassa olevien hyvien käytäntöjen ja toimintatapojen koordinoiminen sekä koulujen ja harrastustoimijoiden yhteistyö. Jousiammuntaa toivoi harrastuksekseen moni lapsi.

Toiminta on pilottivaiheessa mm. Kirkkonummella, jossa jousiammuntaa kokeillaan alakoulussa viikoilla 17 ja 18 luokka-asteille 1 - 4. Käytössä on kaikilla ensimmäisellä tunnilla imukuppinuolisetit, joilla on turvallista aloittaa jousiammunta. Tunnin aikana opitaan ammunnan perusteet sekä keskitytään turvallisuuteen eli siihen, että ampuja osaa odottaa ammuntalupaa ja lupaa hakea nuolet. Kummatkin tilanteet kriittisiä jousiammunan aloittamisvaiheessa. Oppimastaan lapsi saa diplomin, joka oikeuttaa kokeilemaan ammuntaa oikeilla nuolilla.

Toisella kertaa ammutaan ulkona oikeilla nuolilla. Jousi pysyy samana mutta nuolet ja taustat vaihtuvat. Tällöin mukaan tulevat myös 5. - 6. -luokkalaiset.