Kilpailusääntömuutoksia 6.5. alkaen - ratsujousi mukaan SJAL:n jousityyppeihin

Juhana Rüster
3.5.2019

6. toukokuuta astuu voimaan uusia sääntöjä, joista suurimpana on ratsujousen mukaan ottaminen SJAL:n jousityyppeihin. Sääntömuutos toteutetaan siten, että ratsujousi liitetään instictive jousityyppiin. Sääntömuutoksissa on mukana joukko WA:n sääntöjä, joissa käsitellään mm. elektronisia laitteita ammuntaviivalla.

SJAL kansalliset säännöt 6.5.2019 alkaen:

Ratsujousi mukaan instinctive jousityyppiin.

Ratsujousi on klassinen vastakaari hevosjousi, joka voi olla valmistettu mistä tahansa materiaalista. Jousen tulee täyttää WA:n määritys instinctive jouselle, materiaalia lukuun ottamatta.

 • Peukalolaukaisua ja peukalorengasta saa käyttää. Peukalorenkaan tulee olla yksi kiinteä kappale, ilman liikkuvia osia.

 • Kaikki sormiotteet ovat sallittuja. Ampujan on kuitenkin käytettävä vain yhtä otetta koko kisan ajan. Jänteellä ja kasvoilla kiipeäminen on kielletty.

 • Muut välinesäännöt kuten instinctive-aselajissa.

Samalla instinctive laajenee kaikkiin formaatteihin, eli mukaan tulevat maasto-, ulko- ja sisätauluammunta. Instinctive käyttää näissä vaiston matkoja, ja taulukokoja.

Joukkueen muodostuksessa instinctive-jousen saa ottaa vaiston tai tähtäinjousen tilalle, kunhan taulukoko ja ammuntamatka täsmää.

Tarkennus metsästyskierroksen tauluihin

Kolmirenkaista eläinkuvataulua saa käyttää (esim JVD:n valmistamat taulut). Näiden taulujen kanssa käytetään pisteytykseen kahta ulointa osuma-aluetta.

Senioriluokkien sisä-SM kisojen taulutyyppi

Taulutyypiksi spottien osalta otetaan vegas-taulut.

WA:n sääntömuutokset 1.4.2019 alkaen

Radan rakenne, Kirja 2 - 7.1.1.7:

 • Taulujen numerot ovat jatkossa 4 metriä ammuntalinjan etupuolella. (ns. 4-meter line)

Sallitut välineet, Kirja 3 - luku 11:

 • Taljajouselle (11.2) on lisätty rajoituksiin pykälä 11.1.9.1 tähtäinjousen puolelta.

Kyseisessä pykälässä sanotaan, että kaukoputket, kiikarit ja muut visuaaliset apuvälineet eivät saa olla esteenä muille kilpailijoille. Näinhän on aina ollut, mutta nyt tämäkin on saatu myös taljapuolen sääntöihin mukaan.

 • Kaikkia kilpailijoita koskeva täydennys elektronisten laitteiden käyttööön viivalla sallii jatkossa aktiivisuusrannekkeiden, älykellojen ja sykevöiden käytön, kunhan laite ei ole visuaalisesti häiritsevä (esim. päähän asennettava laite). Mobiililaitteita saa käyttää osumien sijaintien merkitsemiseen, ihan kuten paperilla tehtiin ennen vanhaan. Sellaisia sovelluksia ei kuitenkaan saa käyttää, jotka ohjeistavat siirtämään tähtäintä johonkin suuntaan. Tämä rajoitus on voimassa myös ammuntaviivan takana mukaanlukien katsomossa. (11.3.2)

Ammuntaan ja aikarajoituksiin muutoksia, Kirja 3 - luvut 12 ja 13

 • Välinerikon tai terveydellisen ongelman takia ampumatta jääneiden nuolten ampumiseen oli aiemmin aikaa enintään 15 minuuttia. Tämä on edelleen voimassa, mutta myös sarjojen määrää on nyt rajoitettu niin, että ulkona saa ampua enintään 2x6 nuolta ja sisällä enintään 4x3 nuolta (lyhyempi siis määräävä). (12.2.4)

 • Joukkueammunnassa vapaakierroksella olevat joukkueet saavat jatkossa harjoitella pudotusten aikaan, jos kentällä on sellainen mahdollisuus olemassa. Joukkueet saavat ampua enintään 6 nuolta sarjassa (2 nuolta/ampuja). Tähtäinjoukkueilla sarjojen määrä on rajoitettu kolmeen ja taljoilla neljään. (12.2.8)

 • Taljajoukkueille tarjoutuu uusi tilaisuus saada keltainen kortti ottelussa: Laukaisulaitteen saa laittaa jänteelle joukkueiden ottelukierroksilla vasta sitten, kun ampuja on ammuntaviivalla. Sääntö ei koske para-ampujia, jotka käyttävät suulaukaisulaitetta. (13.2.2 ja 15.3.3)

 • Parajousiampujien ammunta-aika vuoroammunnassa ja vuoroammunnan uusintanuolilla on 30 sekuntia/nuoli. (13.4.2)

Jos ammunta jostain syystä keskeytyy joukkueottelun aikana ja ammunta-aikaa on jäljellä vähintään 20 sekuntia/ampumaton nuoli, jatketaan ammuntaa jäljellä olevan ajan mukaisesti. Jos aikaa oli kellossa vähemmän, annetaan joukkueelle aikaa 20 s/nuoli. Molemmissa tapauksissa ammunta jatkuu ammuntaviivalta. (13.7.2)

Pukeutuminen, Kirja 3 - 20.1

 • Televisioitavissa finaaleissa voi käyttää pitkähihaisia paitoja tai irtohihoja, mutta niiden pitää sopia joukkueen kisa-asun väreihin tai olla valkoisia. (20.1.1)

Parajousiammunta, Kirja 3 - luku 21

 • W1 -luokan 50 m kierroksella sekä 50 m yksilö- ja joukkueotteluissa käytetään 10-renkaista 80 cm taulua. (21.4.4)

 • Sellainen ampuja, jolla ei ole paraluokitusta (ei täytä minimivaatimuksia tai vammaa ei pystytä luokittelemaan), voi hakea WA:lta lupaa käyttää apuvälinettä yleisissä kilpailuissa. WA antaa myöhemmin ohjesäännöillä yksityiskohdat. (21.6.2)

 • Pyörätuolista ampuvan kilpailijan jalat tai pyörätuolin jalkatuet eivät saa koskea maata ammunnan aikana (21.6.3).

Jos ampuja ei pysty nostamaan kättään ammunnan lopettamisen merkiksi, ampuja voi sopia tuomarin kanssa jonkin toisen merkin. Merkki voi olla fyysinen tai suullinen ja sitä voidaan käyttää myös silloin, kun para-ampuja ampuu yleisissä luokissa.


​Maasto- ja 3D -ammunta, Kirja 4 - luku 22

 • Kiikareissa, kaukoputkissa ja muissa visuaalisissa apuvälineissä ei saa olla merkkejä, joita voidaan käyttää matkojen arvioimiseen. Kaikki merkinnät, jotka voi nähdä tai tuntea, myös valmistajien logot ja muut merkinnät, jotka liikkuvat kun tarkennusrengasta käännetään, täytyy peittää niin ettei merkkejä voi nähdä tai tuntea. ​Muutos koskee kaikkia jousityyppejä​.

 • -Pitkäjousiluokassa saa käyttää vain puisia nuolia, joihin nokki on kiinnitetty suoraan tai nokki on leikattu putkeen/putkesta. Suoraan nuoleen kiinnittyvä pinninokkiadapteri on sallittu.