Turkin maailmancupissa uusi maailmanennätys

Anne Lantee
2.5.2012

Turkin Antalyassa tänään käynnistyneessä maailmancupin osakilpailussa nähtiin uusi maailmanennätys, kun Etelä-Korean Dong Hyun Im ampui miesten tähtäinjousen alkukilpailussa 696 pistettä. Suomalaisittain kisat käynnistyivät tahmeasti.

Aamupäivällä ammuttiin miesten tähtäinjousen alkukilpailu loistavassa säässä. Ilma oli suurimman osan ajasta täysin tyyni ja puolipilvinen, ja tulostaso nousi todella korkeaksi, josta osoituksena on Etelä-Korean Dong Hyun Imin ampuma uusi ME-tulos 696.

Suomea miesten tähtäinjousessa edustivat vaasalainen Antti Tekoniemi, helsinkiläinen Aki Virtanen ja kotkalainen Eetu Tiainen, jotka kaikki selvittivät itsensä huomisille pudotuskierroksille. Joukkue on leireillyt Turkin Belekissä pari viikkoa ennen kisaa valmistautumassa alkavaan kisakauteen.
 

Tekoniemellä yliyrittämistä


Antti Tekoniemi sijoittui sijalle 66 tuloksella 648 (326+322) ja kohtaa huomenna ensimmäisessä ottelussa Kiinan Zhaowu Liun. Tekoniemi ei ollut tyytyväinen tämän päivän tulokseen. Se jäi toistakymmentä pistettä alle tavoitteen, mikä vaikutti alkukisan sijoituksessa reilut parikymmentä sijaa.

 

”Menetetyt pisteet lähtivät oikeastaan kisan alussa pieneen yliyrittämiseen ja toisella puoliskolla hävisin todella paljon rajatapauksia huonommiksi, kun nippu hieman siirtyili pienen tuulenvireen vuoksi. Oli päivässä kuitenkin hyvääkin, sillä tekemiseni parani ammuntatekniikan osalta koko kisan ajan, vaikka toinen puolisko menikin pisteiden puolesta huonommin, joten lähden luottavaisella mielellä huomisiin pudotuksiin metsästämään voittoja”, Tekoniemi kertoo.

 

Tiainen tyytyväinen

 

Eetu Tiainen kohtaa huomisessa aloitusottelussaan Alankomaiden Rick Van der Venin. Tiaisen sijoitus oli alkukilpailussa 79. tuloksella 644 (323+321).

 

”Olen tyytyväinen tämän päivän ammuntaani, koska jäin vain neljä pistettä omasta kilpailuennätyksestäni. Ainoastaan kilpailun toisen puoliskon aikana tuuli vaikutti hieman negatiivisesti ammuntaani, mutta siihen tottui nopeasti ja olimme treenanneet samantyyppiseen ja samansuuntaiseen tuuleen oikeastaan koko kaksi viikkoa Belekissä. Lähden hyvillä mielin huomiseen pudotuskilpailuun, ja tavoitteena olisi päästä ampumaan maailman ranking-ykköstä Brady Ellisonia vastaan. Hän tulisi vastaan kolmannella kierroksella”, Tiainen toteaa.

 

Virtanen luottavaisena pudotuskierroksille

 

Aki Virtanen sijoittui alkukilpailussa sijalle 80 tuloksella 643 (323+320) ja saa huomenna ensimmäisessä ottelussa vastaansa Yhdysvaltojen Jacob Wukien. Virtasen päivä oli ehkä odotuksiin nähden hieman alavireinen, mutta usko torstain otteluihin on kova.

 

”En saanut suorituksia lähtemään tarpeeksi tehokkaasti, ja ammunta meni jähmeän hitaaksi. Välillä osuin hyvin, mutta väliin tuli todella pahoja virheitä yläoikealle. Jäin tavoitteestani hieman yli kymmenellä pisteellä, joka tässä porukassa pudotti sijoitusta todella paljon. Tämän takia joudun lähtemään torstain otteluihin melko alhaalta kaaviossa, mutta uskon kuitenkin pääseväni pitkälle kilpailussa. Ensimmäinen vastukseni on Yhdysvaltojen Jacob Wukie, jota vastaan ammuin viime kesän MM-kilpailuissa Torinossa, joten kaveri on tuttu entuudestaan. Seuraavana vastustajana on todennäköisesti Italian Ilario Di Buo, jota vastaan on mielenkiintoista lähteä ampumaan. Kyseessä on kuitenkin vanha kettu jousiammuntapiireissä. Seuraavana otteluissa tulee vastaan alkukisan voittaja ja uuden maailmanennätyksen juuri tehnyt Etelä-Korean Dong Hyun Im. Tämä tietysti vaatii onnistumisia aikaisemmissa otteluissa, mutta en näe mitään estettä sille, ettenkö olisi ottelemassa Imiä vastaan, kunhan suoritukseni vain lähtevät tehokkaina”, Virtanen pohtii.

 

Taljajousessa Lantee 46.

 

Iltapäivällä ammuttiin taljajousen alkukilpailu. Naisten puolella mukana oli siuntiolainen Anne Lantee, joka sijoittui sijalle 46 tuloksella 663 (335+328). Hän kohtaa huomenna ensimmäisellä pudotuskierroksella Alankomaiden Irina Markovicin, joka oli alkukilpailun 19:s.

 

”Vähän lisää tukevuutta ja sitä kautta rentoutta olisi kaivattu suorituksiin. Hetkittäin sujui hyvin, mutta liikaa lipsui vielä kasille ja ysille. Sarjojen välillä oli vaihtelua enimmillään kuusi pistettä, joten vielä on töitä, että saa tekniikan vakioitua”, Lantee toteaa.

 

Henkilökohtaiset pudotuskierrokset ammutaan siis huomenna torstaina. Perjantaina vuorossa ovat joukkueiden pudotuskierrokset, joissa ei nähdä suomalaisväriä miesten joukkueen sijoituttua 20:nneksi.


 

Tuloksia
 

Miehet tähtäinjousi
1 IM Dong Hyun KOR 696 WR

2 ELLISON Brady USA 690

3 NESPOLI Mauro ITA 689
66 TEKONIEMI Antti FIN 648

79 TIAINEN Eetu FIN 644

80 VIRTANEN Aki FIN 643


Naiset tähtäinjousi

1 LEE Sung Jin KOR 669

2 CHANG Hye Jin KOR 667

3 LE Chieh-Ying TPE 661


Miehet taljajousi

1 WILDE Reo USA 712

2 ELZINGA Peter NED 709

3 DAMSBO Martin DEN 707


Naiset taljajousi

1 LOGINOVA Albina RUS 698

2 TONIOLI Marcella ITA 696

3 ANSCHUTZ Erika USA 695

46 LANTEE Anne FIN 663

 

Täydelliset tulokset löytyvät World Archeryn sivuilta osoitteesta www.archery.org.