Jere Forsbergille paralympiakultaa

Anne Lantee
3.9.2012

Suomen Jere Forsberg voitti kultaa Lontoon paralympialaisissa kukistamalla jännittävässä finaalissa Matthew Stutzmanin pistein 6-4.

Vasta 18-vuotias Jere Forsberg eteni kultaotteluun voittamalla semifinaalissa Turkin Dogan Hancin pistein 7-3.

Forsberg aloitti kultaottelun vahvasti ampumalla täydet 30 pistettä ensimmäisellä sarjalla. Kotkalainen vei myös toisen sarjan, mutta Yhdysvaltojen Matthew Stutzman pääsi mukaan otteluun ampumalla ensin tasapisteet ja sen jälkeen voittamalla neljännen sarjan. Viimeisellä sarjalla Forsbergille riitti tasapeli, mutta Stutzman ei päästänyt suomalaista helpolla vaan ampui täydet 30 pistettä. Forsberg ampui kuitenkin kylmän viileästi myös viimeiset kolme nuolta kymppiin ja vei näin kultamitalin.
 
Nuori kotkalainen oli Lontoossa ensimmäisissä paralympialaisissaan ja vasta kolmansissa kansainvälisissä kisoissaan.

”En ole yllättynyt. Kunto on ollut koko kesän tällainen, tosi hyvä”, Suomen tuorein paralympiavoittaja totesi tyynesti hymyillen.

Hetkellisistä heikoimmista osumista kotkalainen ei hätääntynyt. ”Ei ollut huolta. Luotto oli koko ajan satapronsenttinen, että pystyn siihen.”

”Välierän jälkeen kävin ampumassa jännitystä pois. Sitten ajattelin, että nyt ollaan jo niin pitkällä, että tämä pitää hoitaa. Välierä oli tänään pahempi”, Forsberg sanoi.
 

Kinnunen neljäs


Toinen suomalainen finalisti, taljajousen W1-luokassa ampuva Osmo Kinnunen kohtasi semifinaalissa Tsekin David Drahoninskyn, joka kuitenkin ampui niin vahvasti, että Kinnunen joutui kolmen sarjan jälkeen toteamaan tsekin tällä kertaa paremmaksi pistein 6-0.

Pronssiottelussa Kinnunen kohtasi Kanadan Norbert Murphyn. Ottelu alkoi kanadalaisen hienoisessa hallinnassa eikä Kinnunen lopulta pystynyt saalistamaan kuin yhden pisteen tasaväkisessä kamppailussa.

”Ei ole minulle ominaista että tällä tavalla vetelen sinne sun tänne. Ei vaan käynnistynyt. Koko ajan tarjottiin mahdollisuutta, mutta en pystynyt löytämään keltaista. Paukut menivät ensimmäiseen matsiin. Yritin koota itseni, mutta se pettymys iski päälle. Minulle on ominaista, että paljon analysoin ja pohdin. Nyt olin huono, ei voi mitään”, Kinnunen sanoi.

Nelossija päätti myös 59-vuotiaan Kinnusen uran huippujousiampujana. Parhaaksi saavutukseksi jäi MM-kulta viime vuonna.