Urheilijoiden opiskeluapurahat jaettiin

Anne Lantee
8.12.2015

Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiö (URA) jakoi tänään opiskeluapurahan lukuvuodelle 2015-2016 yhteensä 83 urheilijalle, joiden joukossa on jousiampuja Eero Mäenpää.

Opiskeluapurahaa lukuvuodelle 2015-16 haki ennätyksellisen suuri määrä urheilijoita. 393 hakijasta apuraha myönnettiin 83 huippu-urheilijalle. Opiskeluapurahan saajat edustavat kesä- ja talviolympialajeja, ei-olympialajeja ja vammaisurheilua yhteensä 34 lajista. 

Apurahaurheilijoiden joukossa on olympia-, paralympia- ja MM-kisaedustajia, aikuisten ja nuorten arvokisamitalisteja sekä tulevaisuuden menestyjiä. Turun yliopistossa opiskeleva jousiampuja Eero Mäenpää oli apurahan saajien joukossa. Muita 2000 euron suuruisen apurahan saajia olivat muun muassa suunnistaja Sofia Haajanen, yleisurheilijat Oona Kettunen ja Roni Ollikainen sekä telinevoimistelijat Kasper Holopainen ja Markku Vahtila.

Apurahan saajista miehiä on 47 ja naisia 36. Puolet apurahan saajista opiskelee suomalaisesssa yliopistossa, reilu neljännes ammattikorkeakoulussa ja joka kymmenes ammatillisessa oppilaitoksessa. Yhdeksän apurahaurheilijaa opiskelee ulkomailla. Apurahan saajista kymmenen on jo päättänyt aktiiviuransa.

 

"Urheilijat pitävät apurahaa todella suuressa arvossa. Apuraha merkitsee sitä, ettei tarvitse mennä töihin rahoittamaan opiskeluaan tai että voi säästää opintotukikuukausia käytettäväksi myöhemmin. Apurahalla on myös suuri psykologinen merkitys, se koetaan eräänlaiseksi tunnustukseksi. Lisäksi apuraha kannustaa myönteisesti suunnittelemaan lukuvuoden opintoja, sillä saajat sitoutuvat suorittamaan vuoden aikana vähintään 25 opintopistettä", kertoi URA:n asiamiehenä ensimmäistä vuotta toimiva Jukka Tirri.

 

"URA on yksi suomalaisen urheiluelämän suurimmista innovaatioista. Se on perustettu urheilijoiden aloitteesta urheilijoita varten. Urheilija on taatusti toiminnan keskiössä", totesi URA:n puheenjohtaja Tuuli Merikoski.

 

1000 euron suuruinen Vuoden 2015 URAteko-tunnustuspalkinto myönnettiin Puolustusvoimien Urheilukoululle, jossa myös Eero Mäenpää syksyllä päätti palveluksensa. Kahdeksatta kertaa jaettu Vuoden URAteko -tunnustuspalkinto myönnetään henkilölle tai taholle, joka on vuoden aikana merkittävällä ja uutta luovalla tavalla myötävaikuttanut urheilijoiden opiskelumahdollisuuksien kehittämiseen. 

 

”Urheilukoulu on tehnyt pitkäjänteistä työtä urheilijoiden eteen ja ollut tärkeä osa monen urheilijan urapolkua. Urheilukoulu on toteuttanut viime vuosina muutto- ja muutosprosessin luoden uudenlaisia toimintatapoja ja yhteistyömuotoja ajan hengessä. Paluu Kaartin jääkärirykmenttiin Santahaminaan on onnistunut mainiosti. Urheilukoulu on integroinut toimintansa osaksi urheiluakatemiatoimintaa tehden lajien, seurojen ja muun akatemiaverkoston kanssa entistäkin tiiviimpää yhteistyötä lahjakkaiden urheilijoiden tukemisessa", Tuuli Merikoski perusteli. 

 

"Urheilukoulu toimii siltana juniorisarjoista aikuisten sarjoihin ja ammattilaisuuteen, toisen asteen opinnoista korkea-asteelle ja nuoruudesta aikuisuuteen. Urheilukoulun aikana urheilijat kohtaavat aikuisurheilun ja itsenäistymisen haasteita. Urheilukoulu tukee vahvasti urheilijoiden kokonaisvaltaista kasvuprosessia. Urheilukoulu on tarjonnut myös erinomaisen foorumin lajirajat ylittävään tiedon jakamiseen ja urheilijoiden keskinäiseen kanssakäymiseen.”

 

Vuonna 1972 presidentti Kekkosen toimesta perustetun säätiön tarkoituksena on edistää urheilijoiden ammatinvalinnan ja ammattiin valmistautumisen hyväksi tehtävää työtä sekä tukea aktiiviuransa lopettaneiden urheilijoiden kouluttautumista. URA-säätiö on jakanut opiskeluapurahoja yhteensä jo yli 4 miljoonan euron edestä.